Carotenemie (carotenemia, carotinaemie, carotinodermie) is een oranje verkleuring van de huid veroorzaakt door ophoping van beta-caroteen in het bloed. Het wordt meestal veroorzaakt door het eten van (veel) wortelen en andere caroteenrijke groenten.
Je lichaam slaat carotenen op in vetten in je huid. Daardoor kleur je daadwerkelijk oranje, als je maar genoeg op wortelen knaagt. De meeste mensen verkleuren als ze 30 milligram betacaroteen binnenkrijgen, oftewel 5 flinke wortelen. De verkleuring is het best te zien op lichte plekken, zoals de handpalmen.
Je kan dus daadwerkelijk een beetje oranje worden door wortels te eten. Om een kleurverschil te merken moet je wél flink veel bètacaroteen binnenkrijgen. Eén wortel bevat ongeveer vier milligram bètacaroteen. De meeste mensen krijgen een oranje kleurtje bij zo'n twintig tot vijftig milligram, en dat een periode lang.
Wortelen bevatten betacaroteen, het deel dat de wortel zijn karakteristieke oranje kleur geeft. Betacaroteen is de voorganger van vitamine A, bekend van de krachtige werking van antioxidanten. Wortelen dragen tevens bij aan genezing van de huid en beschermt de huid tegen schadelijke effecten van de zon.
Ja, het klopt dat je door het eten van wortelen een kleurtje kan krijgen, zij het niet echt bruin, maar eerder oranje. Dit heeft te maken met bètacaroteen, een oranje kleurstof die vooral in wortelen zit en zorgt voor de aanmaak van vitamine A.
Kun je ook te veel wortels eten? "Nee, ons lichaam regelt hoeveel bètacaroteen wordt omgezet in vitamine A. Bij te veel gaat gewoon de rem erop. Maar wat veel mensen misschien niet weten, is dat je oranje kunt kleuren als je te veel wortels eet.
Wat is het voedingsadvies voor wortelen? Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten.
Wanneer hoge niveaus bètacaroteen worden geconsumeerd, wordt niet al het pigment omgezet in vitamine A. Een deel ervan circuleert in de bloedbaan. Als deze hoge niveaus enige tijd aanhouden, kan de huid een oranje tint krijgen, een aandoening die bekend staat als carotenemie .
Huidverhelderende voedingsstof van wortel: vitamine A
Het bevat fenolzuren, flavonoïden[12] en bètacaroteen die schade door vrije radicalen voorkomen en vlekken en donkere vlekken elimineren. Omdat uw lichaam bètacaroteen omzet in vitamine A[13], zal het eten van een wortel elke dag u helpen stralend te stralen .
Als antioxidant kan bètacaroteen helpen de huid te beschermen tegen zonnebrand en huidveroudering vertragen door elasticiteit, hydratatie, textuur, rimpels en ouderdomsvlekken te verbeteren . Vitamine C in wortels is ook belangrijk vanwege de gezondheidsbevorderende voordelen voor de huid.
Carotenemie werd voor het eerst beschreven in 1919 door Hess en Meyers en is de medische terminologie die geeloranje huidpigmentatie beschrijft als gevolg van hoge caroteengehaltes in het bloed . Overmatige consumptie van fruit en groenten met een hoog caroteengehalte is vaak de boosdoener.
Om daadwerkelijk een verandering in huidskleur te bereiken, is een alarmerend grote hoeveelheid wortelconsumptie nodig. "Je zou ongeveer 20 tot 50 milligram bètacaroteen per dag moeten eten gedurende een paar weken om je niveaus voldoende te verhogen om huidverkleuring te zien," zegt Dr. Piliang.
Als we het puur biologisch bekijken danken wortelen hun oranje kleur aan de hoge hoeveelheid betacaroteen: een stof die de oranje kleur afgeeft. In het lichaam wordt de stof omgezet in vitamine A, een vitamine die je haar en nagels laat groeien, je huid een mooie glans geeft maar ook je zicht verbetert.
Een gepubliceerd casusrapport (waar onderzoekers het hebben over het geval van een patiënt) vond dat het eten van ongeveer 3 kilo wortels per week (ongeveer zeven grote wortels per dag) veranderingen in de huidskleur veroorzaakte. Andere experts suggereren dat je minstens tien wortels per dag moet eten, gedurende ten minste een paar weken, om kleurveranderingen te laten optreden.
Een tekort van bètacaroteen heeft geen bekende gevolgen. Teveel bètacaroteen kan leiden tot carotenoderma, een oranje verkleuring van delen van de huid. Vooral bij plekken met een dikke eeltlaag, zoals handpalmen en voetzolen, en met relatief veel talgklieren, zoals het voorhoofd en de neus, is dit beter zichtbaar.
Bètacaroteen behoort tot de plantaardige carotenoïden; pigmenten die fruit en groenten geel, oranje en rood kleuren. Enzymen in het spijsverteringskanaal zetten een deel van het bètacaroteen om in vitamine A.
Wist je dat als je veel wortels eet je huid oranje kan kleuren? Wanneer je veel wortels eet, zal de hoeveelheid bèta-caroteen in je bloed hoger worden en op plekken waar je huid dun is zoals in je handpalmen zul je dan een lichte gele of oranje kleur kunnen zien.
Voor een stralendere, wittere huid, neem deze voedingsmiddelen op in uw dieet: citrusvruchten zoals sinaasappels en citroenen voor vitamine C, bessen en groene thee voor antioxidanten, tomaten voor lycopeen en wortels voor bètacaroteen . Yoghurt verlicht donkere vlekken met melkzuur, terwijl noten en zaden vitamine E en essentiële vetzuren leveren.
Naast bètacaroteen in de inhoud van de wortel, beschermt vitamine A de huid en zorgt voor kleurgelijkheid in de huid. Naast dat het gemakkelijk te consumeren is, is wortelsap een goed alternatief voor een drankje op warme zomerdagen. Je kunt dagelijks 300 ml wortelsap drinken voor een zichtbare bruine kleur in een maand.
Carotenemie (carotenemia, carotinaemie, carotinodermie) is een oranje verkleuring van de huid veroorzaakt door ophoping van beta-caroteen in het bloed. Het wordt meestal veroorzaakt door het eten van (veel) wortelen en andere caroteenrijke groenten.
Carotenemie is een klinische aandoening die wordt gekenmerkt door gele pigmentatie van de huid (xanthoderma) en verhoogde bètacaroteenspiegels in het bloed. In de meeste gevallen volgt de aandoening op langdurige en overmatige consumptie van caroteenrijke voedingsmiddelen, zoals wortels, pompoen en zoete aardappelen .
Wortelen zitten, dankzij het stofje bètacaroteen (ook wel vitamine A), bomvol anti-oxidanten die je huid versterken en een helend effect hebben. Daarnaast vind je het mineraal silicium in wortelen en dit vertraagt het verouderingsproces van je huid en is goed voor de aanmaak van collageen (wat weer rimpels tegengaat!).
Wortels zijn veel meer dan een groente die goed is voor je ogen. Wortels barsten van de voedingsstoffen die aan tal van gezondheidsvoordelen worden gelinkt. Als je ze regelmatig eet kan dat helpen om je immuunsysteem te ondersteunen en chronische ontstekingen te voorkomen.
Met het eten van 100 gram rauwe wortels heb je al 11% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsvezels binnen. Vezels zijn noodzakelijk voor een soepele spijsvertering. Ze helpen het risico te verminderen op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Ook zit je sneller vol door het eten van vezels.
Eet wortels
In wortels zit bètacaroteen: een stofje dat er daadwerkelijk voor kan zorgen dat je huid bruiner oogt. Let wel: om dit te bewerkstelligen moet je wel een paar glazen wortelsap én één à twee wortelen per dag eten.