Te veel zout is een gevaar voor de gezondheid. Zout verhoogt de bloeddruk en vergroot hiermee het risico op hart- en vaatziekten. De te hoge bloeddruk beschadigt de kleine bloedvaatjes in de nieren. En als je al nierschade hebt, ben je extra gevoelig voor te veel zout: je nierfunctie gaat daardoor sneller achteruit.
Je hebt zout nodig. Je lichaam gebruikt dit voor het prikkelen van zenuwen, het samentrekken van spieren en het goed opnemen en afvoeren van vocht. Hiervoor is ongeveer 1 tot 3 gram zout nodig. Gemiddeld krijgen we zo'n 9 gram zout binnen.
Als je echt een 'bad guy' wilt kiezen heeft suiker een negatiever effect op je gehele gezondheid dan zout. Zout is namelijk essentieel voor je lichaam om goed te kunnen functioneren. Suiker, aan de andere kant, heb je minder nodig!
Verhoogde bloeddruk. Te veel zout zal ertoe leiden dat het lichaam meer vocht vasthoudt. Hierdoor zit er meer vocht in de bloedvaten, staat er meer druk op de bloedvaten en moet het hart harder werken om het bloed rond te pompen. Minder zout eten verlaagt je bloeddruk.
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Een vermindering van 4,5 gram zout (1,8 gram natrium per dag), verlaagt de bovendruk met 2 mmHg. Dit positieve effect is ongeveer 2,5 keer groter bij mensen met een verhoogde bloeddruk.
Een tekort aan natrium is vooral een probleem voor de hersenen. De klachten zijn daarom meestal neurologisch van aard: slaperigheid, hoofdpijn, verwardheid, vallen, aandachtstekort, moeilijk stappen… De klachten hangen af van de snelheid van het ontstaan en de mate van het natriumtekort.
Als je teveel zout hebt gegeten is de zout-water balans in het lichaam ver te zoeken. Je krijgt dorst en je lichaam vertelt je dat er meer water gewenst is. Last van een droge mond? Dit is een van de signalen.
Te veel zout is een gevaar voor de gezondheid. Zout verhoogt de bloeddruk en vergroot hiermee het risico op hart- en vaatziekten. De te hoge bloeddruk beschadigt de kleine bloedvaatjes in de nieren. En als je al nierschade hebt, ben je extra gevoelig voor te veel zout: je nierfunctie gaat daardoor sneller achteruit.
Grote hoeveelheden zout in de voeding hebben een effect op de soorten bacteriën die worden aangetroffen in de darmflora. In het bijzonder, voeding met veel zout blijkt het aantal bacterie-stammen in de darmen te verminderen. Vooral stammen van de soort lactobacillus.
Een zoutloos dieet is goed voor de gezondheid van hart en bloedvaten en de hersenen. In Frankrijk consumeren we te veel natrium in vergelijking met de aanbevelingen en als een beetje zout nodig is, is te veel zout gevaarlijk voor het lichaam. Ontdek ook de voordelen van het verminderen van suiker op onze gezondheid.
Nestlé's MAGGI gaat voor minder zout. Zout speelt een belangrijke rol in voeding op het gebied van smaak, textuur en houdbaarheid. Nederlanders krijgen echter nog steeds meer zout binnen dan het door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen maximum van 6 gram per dag.
Jarenlang is zout Publieke Vijand Nummer 1 geweest als het gaat om bloeddruk. Maar wat als zout niet de hoofdschuldige is? Omlijst door een ander veelvoorkomend ingrediënt? Het blijkt dat suiker de grootste oorzaak van hoge bloeddruk kan zijn .
Zout met toegevoegde jodium zit een klein beetje jodium in, maar alsnog zijn alle mineralen eruit gefilterd. Daarom kan je het beste kiezen voor onbewerkt zeezout en het liefst de grove variant. Deze bevatten de meeste gezonde stoffen die je nodig hebt om goed te functioneren.
Zout veroorzaakt waterretentie , en dat kan een factor zijn. "We veronderstellen dat natriuminname ook het darmmicrobioom verandert op een manier die de bacteriële sulfideproductie wijzigt", zegt Mueller.
Goede vochtbalans
Het eten van zout is gezond – indien met mate. Zout reguleert namelijk de vochtbalans in je lichaam. Daarnaast heeft je lichaam zout nodig om ervoor te zorgen dat de spier- en zenuwcellen goed werken en om de koolhydraten die je binnenkrijgt af te breken.
Wanneer we te veel zout eten, houdt het lichaam extra natrium vast. Hierdoor neemt de hoeveelheid vocht in het lichaam, buiten de cellen , toe.
Zoutverlies (hyponatriëmie)
In ernstige gevallen kan een laag natriumgehalte in het lichaam leiden tot spierkrampen, misselijkheid, braken en duizeligheid . Uiteindelijk kan een gebrek aan zout leiden tot shock, coma en de dood. Ernstig zoutverlies is zeer onwaarschijnlijk omdat ons dieet meer dan genoeg zout bevat.
Zout is immers een smaak die alles overheerst! Je compenseert het gemis aan zout het eenvoudigst met kruiden of specerijen. Hele sterke smaakmakers zijn bijvoorbeeld peper, knoflook, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat, komijn en gember. Peper doet het bijvoorbeeld geweldig bij vleesgerechten en in salade dressings.
Beperk zoutgebruik.
Het beperken van zout verlaagt uw cholesterol niet , maar het kan uw risico op hartziekten verlagen door uw bloeddruk te verlagen. U kunt uw natrium verminderen door in plaats daarvan te kiezen voor voedingsmiddelen en kruiden met weinig zout en "geen toegevoegd zout" aan tafel of tijdens het koken.
"Het allerbeste wat je kunt doen is zweten", zegt gediplomeerd diëtiste Julia Zumpano, RD, LD. "Het lichaam verwijdert op natuurlijke wijze natrium door middel van zweet, tranen en urine." Om je natriumgehalte in balans te brengen, kun je gaan zweten door te sporten of in een sauna te gaan. Drink veel vocht en laat zout en zoute voedingsmiddelen meteen staan .
Uitdroging. De Amerikaanse diëtiste Shauna McQueen legt uit dat de voornaamste reden voor je drang naar iets zouts op uitdroging kan wijzen. “Vaak wijst een zoutdrang niet op honger, maar op dorst. Je lichaam houdt zout vast, maar als je transpireert, verlies je dat.
Zout eten verstoort de vochtbalans. Het lichaam houdt vocht vast, waardoor het gewicht omhoog gaat. Zo kan de weegschaal dus ineens in 1 dag een enorme uitschieter, omdat je de dag ervoor zouter hebt gegeten. En dat is juist niet wat je wilt, als je bezig bent met afslanken.
Ons normale keukenzout bestaat uit de scheikundige elementen natrium en chloor, natriumchloride. Sommige mensen denken dat het grove zeezout beter is dan het normale keuzenzout, maar ze hebben dezelfde chemische samenstelling. Zeezout is dus niet beter of slechter dan gewoon zout.
Van alle zoutsoorten op basis van natriumchloride, met of zonder jodium, is er geen één echt gezonder dan de ander. Dus ook niet Himalayazout, Keltisch zeezout of Koosjerzout. 'Deze bestaan voor het overgrote deel uit natriumchloride en zijn niet gezonder dan gewoon keukenzout', zegt Geleijnse.
Himalaya roze zout
Het is minder bewerkt dan keukenzout en komt meestal in grotere kristallen. De tint roze wordt bepaald door sporen van ijzeroxide, of roest, merken onderzoekers op.