Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De geraspte kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken en proeven.
Plakken kaas zijn 4 dagen houdbaar in de koelkast. Geraspte kaas 2 dagen. Invriezen kan, maar geeft kwaliteitsverlies.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Harde kazen Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Eenmaal vacuümverpakt blijft de kaas maar liefst 7-8 weken vers.
Verpakt in kaaspapier of folie is jonge of jong belegen kaas ongeveer 1 week houdbaar in de koelkast. Belegen en oude kaas blijven op die manier 2 weken goed. Plakken kaas en geraspte kaas zijn na openen ongeveer 3 dagen houdbaar.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken. De rest van de kaas kun je veilig eten. Bij zachte kaas (zoals roomkaas en ricotta), geraspte en plakken kaas verspreidt schimmel zich makkelijker over de hele kaas. Zit er schimmel op deze soorten, eet ze dan niet.
Kaas vacuüm verpakt
Zolang het stuk goed vacuüm verpakt is kunt u deze tussen de 2 en 3 maanden bewaren. Dus maakt u zich geen zorgen dat u te veel besteld, het hoeft niet in 1 keer op! Wilt u dus al uw stukken kaas vers houden, bestel dan meerdere kleine stukken die u in 1/2 weken op eet.
Zachte kazen vries je best niet in. Hou er rekening mee dat kaas in blok kan verbrokkelen als je hem ontdooit. Daarom wordt aangeraden enkel geraspte kaas in een hersluitbaar zakje in te vriezen. Handig, want zo heb je altijd snel geraspte kaas bij de hand voor je kaassaus of ovenschotels.
Harde kazen, zoals Edammer of Parmezaanse kaas, kan je over het algemeen het langst bewaren. Ongeopend blijft het tot 2 maanden en mogelijk nog langer goed. Geopend blijft harde kaas ongeveer 4 weken goed. Hoe zorg je ervoor dat je harde kaas zo lang mogelijk kan bewaren?
Eigenlijk is dat niet zo. De witte puntjes zijn ontstaan door eiwitten, die kristallen ontstaan door de indroging van de kaas tijdens de rijping Een kaas moet minimaal 9 tot 12 maanden rijpen alvorens die eiwit kristallen ontstaan.
Harde kazen kun je over het algemeen goed invriezen. Denk aan een stuk jonge of belegen kaas, harde geitenkazen, Parmezaanse kaas, harde borrelkazen of cheddar. Deze kazen kun je in plakjes, geraspt en in hun geheel, als groot stuk, invriezen.
Maak kleine porties geraspte kaas in luchtdicht afgesloten zakjes. Je kunt ze drie maanden bewaren in de diepvriezer. Als je de kaas nodig hebt, laat je de zakjes een nacht ontdooien in de koelkast.
Als de THT datum verstreken is kun je deze producten vaak nog wel eten, maar de kwaliteit gaat wel achteruit. Het is belangrijk om hierbij goed te kijken, ruiken en proeven of het product nog lekker is.
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Plakken kaas zijn 4 dagen houdbaar in de koelkast. Geraspte kaas 2 dagen. Invriezen kan, maar geeft kwaliteitsverlies.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De geraspte kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken en proeven.
Harde en middelharde kazen
Harde kazen zoals parmezaan en cheddar: ongeopend, twee tot vier maanden goed. Bewaar je ze in de diepvries, dan verleng je de houdbaarheid tot acht maanden. Eenmaal geopend kun je nog zeker zes weken genieten van harde kazen, als je ze goed bewaart in de koelkast.
Je kunt harde kazen tot 8 maanden invriezen. Zorg er dan voor dat hij op een stuk keukenrol ontdooit om het vocht op te nemen. Omdat invriezen ten koste gaat van de smaak, raden we dit af! Halfharde kazen gaan al minder lang mee, namelijk 2 maanden als ze nog niet uit de verpakking of aangesneden zijn.
Ja, je mag kaas meenemen in het vliegtuig. Maar zorg wel dat het geen vloeibare kaas is. Kaas mag mee naar landen in de EU, maar ook naar landen als Amerika. Wil je 100% zeker zijn dat het mee mag, stop het dan sealed in je ingecheckte bagage en niet in je handbagage.
Harde kazen kan je officieel buiten de koelkast bewaren in de juiste temperatuur, maar wij raden aan om dit niet te doen. Vooral boven 20 graden moet je goed opletten! Door de warmte kan de kaas gaan ''zweten'' en wordt het vatbaarder voor schimmels en bacteriën.
Laat je oude kaas ademen
Oude kaas – met zijn rijke en romige smaak – gedijt het best bij kamertemperatuur. Ja, echt. In de koelkast kunnen namelijk de smaken en geuren van andere voedingsmiddelen zich vermengen en de subtiele smaak van je geliefde kaas verstoren.
1 De witte puntjes in oude kaas smaken niet zout. Het zijn kristallen van kalkzouten en aminozuren die tijdens de rijping van de kaas zijn ontstaan. 2 De kazen worden enkele dagen in een pekelbad gezouten. Zout is nodig voor de stevigheid, de houdbaarheid en natuurlijk voor de smaak van de kaas.
Als je de schimmel eraf haalt, kun je de kaas nog veilig eten. Beschimmelde geraspte kaas of kaasplakken kun je wel beter weggooien.