Duurzame pindakaas van Mister Kitchen
De pindakaas bestaat voor 84% uit pinda's en is palmolievrij. De pinda's komen, net als De Pindakaaswinkel en Calvé, uit Argentinië.
Calvé pindakaas bestaat uit heel veel pinda's, een beetje zout en plantaardige oliën (raapzaad en soja), waarvan een klein deel palmolie is. Calvé kiest voor palmolie omdat de opbrengst per hectare 4 tot 10 keer hoger is dan andere plantaardige oliën.
Meer en meer merken kiezen bewust voor duurzame palmolie, zoals Sonett en Ecover. Method en Weleda zijn lid van de RSPO. Faith in Nature en Sukin gebruiken geen palmolie, maar enkele van hun producten bevatten soms wel sporen van duurzame palmolie.
MaraNatha Crunchy Biologische Pindakaas Spread
Als je geen menselijke cementmixer bent, is de knapperige pindakaas van MaraNatha veel makkelijker te roeren dan andere natuurlijke knapperige pindakaas die we hebben geprobeerd. Toch zit het vol met lekkere, grote stukken pinda en is het palmolievrij.
Smakelijk, niet vettig en zonder toegevoegde palmolie !
Knapperig, smakelijk, gemaakt van voornamelijk pinda's en heeft een goede consistentie die niet vettig is.
"Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten."
Palmolie zit dus in eten, moet ik dit vermijden? Palmolie vervangen door oliën zoals kokosolie, sojaolie of zonnebloemolie, lost de problemen van ontbossing en natuurverlies niet op. Deze planten hebben namelijk ook een plek nodig om te groeien én leveren minder olie per hectare dan de oliepalmvrucht.
Waarom is palmolie slecht voor het milieu? Voor de productie van palmolie moeten namelijk veel bossen worden gekapt. Zo kunnen er palmolieplantages worden aangelegd. Deze ontbossing heeft echter nadelige effecten op de natuur, de biodiversiteit en de wilde dieren, maar ook voor onze gezondheid.
Niet-100% pindakaas is beter te smeren. Er zijn stoffen aan toegevoegd zoals emulgatoren en palmvet om de pindakaas smeerbaar te houden. En dát maakt deze pindakaas minder gezond. Kies je voor pindakaas, neem dan dus een variant met 100% pinda's, zonder toegevoegd zout, suiker, emulgatoren en ander vet.
Skippy's hele lijn natuurlijke spreads is vrij van conserveringsmiddelen, kunstmatige smaakstoffen en kleurstoffen. Zoals de meeste pindakaas is deze ook vrij van cholesterol en transvet.
Calvé 100% pinda's met fijn gemalen stukjes pinda. Dat is 100% puur genieten! Ideaal voor op de cracker of boterham maar ook door smoothies of om mee te koken en bakken.
De olie die vaak gebruikt wordt in pindakaas is palmolie. Palmolie bestaat voor de helft uit verzadigd vet – wat ongunstig is voor je gezondheid. Daarnaast is de productie van palmolie vaak niet duurzaam.
Het enige wat je nodig hebt zijn pinda's en een keukenmachine . Voeg geen extra olie toe, want de pinda's laten hun natuurlijke oliën los terwijl je bezig bent. Als je ooit zelfgemaakte amandelboter hebt gemaakt, is het maken van pindakaas nog sneller.
Jif ® Natural Peanut Butter Spread bevat palmolie , dat afkomstig is van de vrucht van een palmboom. Palmolie is een alternatieve stabilisator. Wij erkennen en delen de zorgen met betrekking tot de herkomst van palmolie en het milieu.
Het totale palmolie-areaal in Indonesië is ongeveer 7.1 miljoen hectare en in Maleisië ongeveer 4.6 miljoen hectare. In Zuidoost Azië is 45% van de palmolieplantages aangelegd op plekken waar eerst regenwoud was. Palmolie zit niet alleen in voeding. Het is ook een grondstof voor biodiesel.
Probeer voedsel te kopen met een duurzaam palmolielogo . Maak het zelf: Als je je eigen voedsel maakt van rauwe ingrediënten, kun je precies bepalen wat er in je voedsel zit. Dus de volgende keer dat je een kant-en-klaarmaaltijd of diepvriespizza op het oog hebt, waarom probeer je het dan niet zelf te maken?
In veel producten zou je palmolie kunnen vervangen door kokosolie of een mix van sojaolie, raapzaadolie en zonnebloemolie. Maar kokosolie en sojaolie zijn ook tropische producten.
Palmolie is een van de meest gebruikte plantaardige oliën ter wereld. Het is een belangrijke grondstof die allerlei producten smeuïg of stevig maakt: van margarines, koekjes en ijs tot lippenstift en zeep. Ongeveer 85 procent van de wereldwijde palmolie wordt geteeld in Indonesië en Maleisië.
The flower farm is een margarine met een missie. We willen heel graag dat er iets minder palmolie wordt geproduceerd. Daarom maken wij 3/4 margarine waarbij we de palmolie vervangen door een bijzonder alternatief: shea. Shea boter wordt gewonnen uit de vruchten van de kariteboom.
Op sommige producten waar palmolie in zit, staat het RSPO keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat minimaal 95 procent van de palmolie in een product duurzaam geproduceerd is. Op de website van Milieu Centraal vind je een Keurmerkenwijzer met een beschrijving van het RSPO keurmerk.
Waarom? Omdat het gebruik van palmolie zeer negatieve gevolgen heeft voor dier en milieu. Voor de aanleg van palmolieplantages worden complete regenwouden gekapt. Diëtist Berdien van Wezel vindt het daarom geweldig dat Smeris geen palmolie gebruikt.
Chocolade bevat doorgaans geen palmolie . Het wordt echter vaak gevuld met biscuit en dergelijke vullingen, en dus wordt palmolie nog steeds door bedrijven gebruikt in veel chocoladerepen en -dozen. In onze winkelgids voor chocolade hebben we 25 bedrijven beoordeeld op hun palmoliebeleid, en hieronder staan de beoordelingen voor al deze bedrijven.
Yoghurt is doorgaans een palmolievrij product . We hebben ontdekt dat sommige Light-versies vitamine A-palmitaat bevatten.