Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
In de zoektocht naar het gezondste fruit dat onze planeet te bieden heeft, verdient de blauwe bes ongetwijfeld de eerste plaats. Dit voedzame besje zit propvol antioxidanten, vezels, en vitamine C, waardoor het een onmisbare bondgenoot is voor iedereen die zijn gezondheid serieus neemt.
Zijn kersen gezonder dan andere fruitsoorten? Qua hoeveelheid antioxidanten zeker. Kersen bevatten ruim twee keer zo veel antioxidanten als bijvoorbeeld druiven en aardbeien.
Als je kersen met aardbeien vergelijkt, zul je ook leren dat ze allebei vergelijkbare nuttige chemicaliën bevatten. Ze bevatten allebei vitamine C en antioxidanten, hoewel kersen ook een grotere verscheidenheid aan antioxidanten bevatten, zoals hydroxycinnaminezuur en perillylalcohol .
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Blauwe bessen zijn het gezondste fruit, op basis van mijn expertise en onderzoek. Om te beginnen zijn ze blauw van kleur vanwege hun hoge gehalte aan anthocyaan, een type antioxidant.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Fruit bevat veel voedingsstoffen en de inname van de aanbevolen hoeveelheid fruit hangt samen met een lager risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, darm- en longkanker. "Als je steeds voor ander fruit kiest kun je de verschillende voedingsstoffen uit fruit optimaal benutten.
De cherimoya wordt ook wel Jamaica-appel genoemd. Het is een hartvormige vrucht met een groene, soms lichtpaarse schil die schubben heeft. Het vruchtvlees is wit en romig met oneetbare (giftige) pitten. De smaak doet denken aan ananas en aan aardbeien met slagroom.
Yubari King, het duurste fruit komt uit Hokkaido.
Naast appels en peren zijn mango's, ananas, bananen, druiven en kersen allemaal fruitsoorten die bijzonder veel fructosesuiker bevatten. De dosis maakt het gif, dus hoewel een klein beetje geen kwaad kan als onderdeel van een gezond suikerarm dieet, kan het gemakkelijk zijn om te veel te eten.
Kiwi. Als je op zoek bent naar een echt vitamine C-bommetje, dan is kiwi je nieuwe go-to fruit. Per 100 gram bevat kiwi hiervan namelijk maar liefst 155% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ook bieden kiwi's een goede hoeveelheid voedingsvezels en een hoog gehalte vitamine K (50%).
Andere vruchten, zoals ananas en papaja , smaken heerlijk en bevatten bromelaïne, een groep enzymen die pijn en zwelling in gewrichten verminderen. Gedroogde dadels, pruimen en vijgen zijn ook geweldige voedingsmiddelen om gewrichtspijn te verlichten.
“Het kan geen kwaad om elke dag aardbeien te eten, want ze zijn erg gezond. Maar variatie is altijd een goed idee.
Daarom is het belangrijk om niet te veel kersen te eten. Onze afslanktip: Eet niet meer dan twee porties kersen per dag. Op deze manier krijg je niet te veel fruitsuikers binnen, maar profiteer je wel van de gezondheidsvoordelen.
Kies voor fruit met lage glycemische index zoals aardbeien, kersen, peer, blauwe bessen, frambozen, pruim, perzik, appel met schil.
Zo wordt vaak gezegd dat een banaan en een sinaasappel veel suiker bevatten. Een citroen en ananas zouden dan weer helpen bij het verbranden van vet. Ook aardbeien en verschillende soorten besjes, zoals cranberries en aalbessen zouden weinig koolhydraten bevatten en daarom een prima keuze zijn tijdens een dieet.
Fruit met veel suiker
De ene fruitsoort bevat meer suikers dan de andere fruitsoort. Fruitsoorten die in verhouding veel suiker bevatten zijn druiven, mango, watermeloen, banaan, kersen, ananas, peer en lychees.