- Bewaar je sinaasappels op kamertemperatuur, dan zullen ze sappiger zijn dan wanneer ze in de frigo werden gestockeerd. In de fruitschaal (of een andere locatie buiten de koelkast) zijn ze ongeveer een week houdbaar. - Wil je ze langer dan een week bewaren, dan leg je ze best onverpakt in de koelkast.
Sinaasappels kun je bij kamertemperatuur óf in de koelkast tot zo'n 2 weken bewaren. Heb je sinaasappels over? Pers ze uit, doe het sap in een plastic bakje of in een plastic fles en vries in. Het sap blijft op deze manier 2 tot 3 maanden houdbaar.
Citrusfruit zoals sinaasappels
Ook citrusfruit kun je het beste buiten de koelkast bewaren: zoals sinaasappel, mandarijn, grapefruit, citroen en limoen (1-2 weken). Bij warm weer kun je het eventueel wel in de koelkast bewaren.
Wat betreft opslag, sinaasappels zijn over het algemeen goed houdbaar. Ze kunnen zowel in de koelkast als bij kamertemperatuur worden bewaard, waarbij ze tot ongeveer 2 weken vers blijven.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De sinaasappel is beschimmeld, uitgedroogd en heeft smaak verloren. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Sinaasappels en mandarijnen staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit. Van mandarijnen moet je er 2 eten voor één portie.
Hoewel je met een glas versgeperste sinaasappelsap voldoende vitamine C binnenkrijgt, heeft het als nadeel dat het veel minder vezels en meer koolhydraten bevat dan een verse sinaasappel. Het is dus gezonder om twee keer op een dag een sinaasappel te eten, dan dezelfde hoeveelheid versgeperst sap.
De sinaasappel staat natuurlijk bekend om zijn hoge gehalte aan vitamine C. En hier bevat hij ook zeker veel van! Vitamine C is een antioxidant, waardoor het je lichaam helpt beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.
Tip 5: Bewaren bij de juiste temperatuur
Stel je koelkast in op de juiste temperatuur. Te warm versnelt het rijpingsproces. Te koud laat het fruit bevriezen. Wij adviseren fruit te bewaren in 2 tot 4 graden Celcius.
Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika's drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid.
Onderzoek van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA bevestigt het: eieren bewaren beter in de koelkast. In eieren die gekoeld bewaard worden, wordt de groei van bacteriën sterk beperkt. De kans op bederf en voedselinfecties vermindert aanzienlijk.
Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Bewaren. Bewaar onrijpe kiwi's op de fruitschaal zodat ze kunnen narijpen. Rijpe kiwi's zijn enkele dagen houdbaar in de koelkast. Onrijpe kiwi's kun je in de koelkast wel 1-3 weken bewaren.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Appels. Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag verorbert, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.
Wist je dat een mandarijn ongeveer 30 milligram vitamine C per 100 gram vruchtvlees bevat? Bij een sinaasappel is dit ongeveer 50 milligram. Vitamine C is cruciaal om je weerstand op peil te houden. Belangrijk voor wie eens een nachtje doorwerkt of als je voor een aantal drukke weken staat.
Sinaasappels bevatten veel pectine, wat zich bevindt in de celwanden van de vrucht. Dit stofje wordt vooral gebruikt om jams te maken, maar het heeft nog veel meer voordelen. Pectine is een fermenteerbare vezel die de stoelgang bevordert en het LDL-cholesterol niveau in het bloed kan verlagen.
Citrusvruchten, zoals sinaasappels, bevatten veel hesperidine, een stofje dat ook wel bekend staat als vitamine P. Uit onderzoek blijkt dat de stof een bloeddrukverlagende werking heeft. Een sinaasappel is ook gezond als je een te hoge bloeddruk hebt, dus.
Citrusvruchten bevatten veel gezonde voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Alle soorten vruchten passen net als groente, peulvruchten en volkoren graanproducten in een gezond voedingspatroon. Eet elke dag tenminste 2 stuks fruit voor een goede gezondheid.
De bloedsinaasappel zit bomvol vitamine C, ruim 20% meer dan in normale sinaasappels. Vitamine C is een antioxidant, waardoor het je lichaam helpt beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.
Les 5: Handsinaasappels kun je vaak ook persen
Ja: perssinaasappels zijn lastiger te pellen, hebben een meer vezelig vruchtvlees en zijn sappiger. Handsinaasappels hebben zacht vruchtvlees en zijn gemakkelijk te pellen. Overigens kun je veel handsinaasappels wel gebruiken om te persen.
Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen. Tomaten zitten boordevol antioxidanten, waarvan je kunt denken dat ze een superheldachtige functie in je lichaam hebben.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.