Hoewel witte chocolade veel suiker bevat, wat schadelijk is voor je tanden én je gezondheid, bevat witte chocolade niet veel meer calorieën dan pure chocolade; 541 kilocalorieën per 100 gram.
39 kcal energie. 2,3 gram vet. 1,4 gram verzadigd vet. 4,1 gram koolhydraten.
Chocolade
De pure variant bevat de minste calorieën: 55 kcal voor twee blokjes.
Witte chocolade wordt niet gemaakt van cacaopoeder, maar van cacaovet gemengd met melkpoeder en suiker. Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat. Witte chocolade bevat dus geen stoffen die gezondheidsvoordelen opleveren, daarnaast bevat het ook nog eens veel suiker.
Hoe donkerder de chocolade, hoe meer cacao (rijk vetgehalte) deze bevat. Hoe minder cacao het bevat, hoe meer suiker en melk het bevat. Pure chocolade is dus vetter maar is minder zoet dan melkchocolade. Aan de andere kant hebben beide soorten een zeer vergelijkbare calorie-inname, ongeveer 500 kcal/100 g.
Kies daarom tijdens jouw dieet voor chocolade die minstens 75% cacao bevat. Pure chocolade kan in het begin een beetje bitter smaken. Om het makkelijker te maken, kun je geleidelijk overschakelen. Begin met een halfvolle variant en schakel daarna over naar 50% cacao chocolade.
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Neem altijd pure chocolade met een zo hoog mogelijk cacaogehalte. Een cacaogehalte van 85 procent is ideaal, maar als dit te bitter is, dan bevat een cacaogehalte van 70 procent nog steeds voldoende antioxidanten. Maar hoe gezond rauwe chocolade ook zou zijn, het kan nooit onderdeel uitmaken van een gezond dieet.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Samenvatting eten met weinig calorieën
Voor wie wil afvallen, zijn er echter voedingsmiddelen die goed vullen maar weinig calorieën bevatten. Voorbeelden zijn havermout, Griekse yoghurt, soep, bessen, en eieren. Deze opties helpen je langer vol te zitten zonder dat je te veel calorieën binnenkrijgt!
Ook bevat een reep rauwe chocolade geen toegevoegde suikers en zijn de vetten die ervoor gebruikt worden over het algemeen natuurlijk. Je kunt er gemiddeld vanuit gaan dat er 539 kilocalorieën zitten in 100 gram pure chocolade. Per blokje van 27 gram zijn dit 27 kilocalorieën.
Sinds 2004 moet witte chocolade in de Verenigde Staten ten minste 20% cacaoboter, 14% gecondenseerde melk en 3,5% melkvet bevatten. Het mag niet meer dan 55% suiker of zoetstoffen bevatten. In de Europese Unie zijn dezelfde normen ingevoerd, zij het zonder limiet op suiker en zoetstoffen.
Er zitten 37 kilocalorieën in 1 blokje (7 gram) pure chocolade. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'pure chocolade'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Suiker en verzadigd vet in chocolade slecht voor gezondheid
En witte chocolade al helemaal niet, deze bevat geen cacaopoeder en dus ook geen flavanolen. De andere chocoladesoorten bevatten te veel suiker en verzadigd vet om gezond te noemen.
De meest waardevolle voedingstoffen zitten in het bruine, droge gedeelte van de cacaoboon: ijzer, magnesium, vezels en flavanolen. In witte chocolade zitten deze stoffen dus bijna niet. Wel bevat witte chocolade meer calcium dan een pure reep vanwege de melkpoeder.
Pure chocolade is een gezonde traktatie zolang je de porties beperkt. Pure chocolade bevat namelijk veel calorieën en je kunt er snel te veel van eten. Dit kan leiden tot overgewicht en andere problemen met je gezondheid. Als je wilt afvallen, dan kun je 2 tot 3 keer per week een stukje pure chocolade eten.
Chocolade nr. 1 in dit lijstje is KitKat. 1 reepje van deze chocolade bevat maar 54 calorieën.
In pure chocolade zit het meeste cacao en zitten dus ook meer van deze stoffen. Dat is dan ook waarom pure chocolade gezonder dan melkchocolade wordt genoemd. Dat pure chocolade gezonder dan melkchocolade wordt genoemd, komt daarnaast ook door de grote hoeveelheid suiker dat aan melkchocolade wordt toegevoegd.
Er zijn heel veel mensen die beweren dat witte chocolade geen chocolade is omdat het niet van cacaopoeder wordt gemaakt. En dat klopt. Maar witte chocolade wordt dan wel niet van cacaopoeder gemaakt, er wordt wel gebruik gemaakt van een ander onderdeel van de cacaoboon, namelijk cacaoboter.
Er is wel een grove richtlijn te geven: 20 milligram theobromine per kilogram lichaamsgewicht kan leiden tot milde vergiftigingsverschijnselen en 40 milligram theobromine per kilogram lichaamsgewicht kan leiden tot ernstige vergiftigingsverschijnselen.
In chocola zit ook fenylethylalanine, waardoor je hersenen de stof endorfine aanmaken. Dit maakt je blij en geeft je een gelukkig gevoel. Endorfine komt ook vrij wanneer je andere zoete of vette producten eet, waardoor je hetzelfde gevoel ervaart.
Verzadigd vet en calorieën
Chocolade bevat veel verzadigd vet (ongeveer 20 gram op de 100 gram). Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte van het bloed en een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Ook bevat chocolade veel calorieën.