Zo kan je chocolademelk maken van cacao, maar ook bonbons, taarten, ijs, en nog veel meer. Chocolade wordt ook vaak in stukjes verwerkt in allerlei lekkernijen zoals koekjes, snoepjes, vla etc. Er zijn vele recepten te vinden met daarin chocolade, cacaopoeder of cacaoboter, allemaal producten van de cacaobonen.
Van chocolade zelf wordt bijvoorbeeld bonbons, pasta en chocolade figuren gemaakt. Smeltchocolade kun je heel goed gebruiken voor het maken van drip cakes, ganache en chocolade decoraties. Daarnaast kun je met stukjes chocolade weer allerlei lekkere koekjes, cakes en taart bakken.
Daarom kun je dit het best combineren met zoet fruit zoals aardbeien, peren, mango's of bananen. Witte chocolade is van zichzelf erg zoet. Je kunt het daarom beter combineren met fruit dat iets zuurder of vlakker van smaak is zoals bessen of citrusvruchten. Ook meloen en passievrucht kan heel goed bij witte chocolade.
De samenstelling van pure chocolade varieert waarbij gebruik wordt gemaakt van cacaomassa, cacaoboter, cacaopoeder en suikers in wisselende hoeveelheden. In melkchocolade zitten dezelfde ingrediënten als pure chocolade plus melk of melkproducten (bijvoorbeeld melkpoeder).
Studies laten zien dat het eten van (donkere) chocolade helpt bij het verlagen van je bloeddruk en lijkt daarmee het risico op hart-en vaatziekten te verminderen. Ook kan cacao de hoeveelheid HDL (goede) cholesterol verhogen, wat je kans op hart-en vaatziekten verlaagt.
Er zijn natuurlijk verschillende manier om het op te lossen. Bijvoorbeeld je hebt zin in Chocolade dan heeft je lichaam behoefte aan magnesium. Magnesium is onmisbaar voor onze gezondheid. Zo heb je dit magnesium nodig om je energiek te voelen en is het belangrijk voor een goed functionerend zenuwstelsel.
Alle chocolade die is gebloeid, zal een beetje vreemd smaken, maar is nog steeds niet in slechte staat. Zulke chocolade is niet ideaal om te eten zoals het is, maar je kunt het altijd gebruiken bij het koken of bakken; je kunt er ook een siroop, chocoladegarnering of cakeglazuur van maken .
Het eten van chocolade die over de houdbaarheidsdatum is, is over het algemeen veilig, omdat chocolade relatief lang houdbaar is en niet snel bederft. Gebruik uw zintuigen om de kwaliteit te beoordelen; als u twijfelt, kunt u het beter weggooien of hergebruiken bij het koken .
Chocolade werkt licht verslavend door de combinatie theobromine, anandamide, cafeïne, tryptofaan, theophylline, octopamine, ethylamine en isobutylamine; Cacaobonen bevatten theobromine, een stof die in grote hoeveelheden (en indirect) DNA kan beschadigen; Cacao is erg belastend voor de lever.
Donkere chocolade combinaties
Om deze diepte aan te vullen, zijn robuuste partners ideaal. Denk aan noten! Amandelen, hazelnoten en pecannoten zorgen voor een heerlijke crunch, die de diepte van de chocolade aanvult met hun rijke smaken. Voor een zoetere twist, voegen chocolatiers gedroogd fruit toe, zoals wilde kersen en abrikozen.
Pure chocola is één van de voedingsmiddelen die de meeste antioxidanten bevat. Deze zogenaamde flavonolen hebben een sterke ontstekingsremmende werking en houden daarnaast ook je endotheel cellen en aderen gezond.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Kookchocolade, ook wel bak- of ongezoete chocolade genoemd, is meestal van lagere kwaliteit, bevat minder cacaoboter en meer cacaobestanddelen en heeft geen of minimale toegevoegde suiker. Het is ontworpen om gemakkelijk te smelten en te mengen in beslag en deeg, waardoor het ideaal is om te bakken en koken .
Daarnaast wordt chocolade ook gebruikt met churros, om aardbeien en ander fruit, koekjes, ijssandwiches en nog veel meer lekkernijen te coaten . Het wordt ook vaak gebruikt als saus bij lekkernijen zoals pannenkoeken, wafels en wentelteefjes.
Chocolade is een van de populairste voedingsmiddelen en smaken ter wereld. Er bestaan veel voedingsmiddelen met chocolade, vooral desserts, zoals taarten, pudding, mousse, brownies en chocoladekoekjes .
In de meeste gevallen is chocolade die over de houdbaarheidsdatum is nog steeds veilig om te eten, mits deze goed is bewaard en geen tekenen van bederf vertoont . Als chocolade echter ongebruikelijke geuren, smaken of texturen vertoont, is het het beste om deze weg te gooien om mogelijke gezondheidsrisico's te voorkomen.
Suikerbloei ontstaat wanneer de chocolade wordt blootgesteld aan vocht, waardoor er korrelige suikerkristallen ontstaan. Gebloeide chocolade is nog steeds volkomen veilig om te eten, maar het zal niet dezelfde heerlijke smaak of textuur hebben als verse chocolade. Probeer in plaats daarvan ermee te bakken - u zult geen verschil merken in uw koekjes!
Grappig genoeg is het supersimpel. Kook eerst wat water. Voeg vervolgens heel langzaam, 1-2 theelepels per keer, het kokende water toe en klop de chocolade krachtig tot het mengsel weer glad is . Het hete water zal de klontjes in feite weer laten smelten tot een vloeibare consistentie.
Hoewel je over een wel héél stevige ruggengraat moet beschikken wil je chocolade over de datum laten gaan, is het prima te eten als je toch ver na de houdbaarheidsdatum een reep achterin je kast vindt. Na verloop van tijd komt er wel een wittig 'laagje' op en kan de smaak iets teruglopen, maar ziek word je er niet van.
Overtollige chocolade kan op verschillende manieren worden afgevoerd, waaronder: Doneren aan een voedselbank of opvangcentrum : Overtollige chocolade kan worden gedoneerd aan organisaties die voedsel verstrekken aan mensen in nood. Composteren: Chocolade kan worden gecomposteerd in een composthoop of -hoop, samen met ander organisch afval.
Hoewel de smaak, kleur, geur en kwaliteit van het product na verloop van tijd kunnen verminderen, is het over het algemeen nog steeds veilig om te consumeren zonder risico voor de gezondheid. Chocolade behoeft geen koeling en zal na de houdbaarheidsdatum alleen een lichte achteruitgang in kwaliteit vertonen.
Sommige onderzoeken suggereren dat de consumptie van chocolade of cacao verband houdt met een lager risico op insulineresistentie en hoge bloeddruk bij volwassenen .
Het eten van chocolade kan zorgen voor vervelende darmklachten zoals een opgezette buik, buikpijn, obstipatie, diarree en gasvorming. Vervolgens kun je ook last krijgen van je maag, oprispingen en misselijkheid. De suiker en melk in de chocolade zijn de grote boosdoeners.
In pure chocolade zit veel minder vet en suiker dan in melkchocolade. Kies daarom tijdens jouw dieet voor chocolade die minstens 75% cacao bevat.