In light-chips zit minder vet dan in gewone chips, maar wel meer koolhydraten. Chips, light en gewone, staan niet in de Schijf van Vijf. Het zijn allebei geen gezonde keuzes.
Nauwelijks verschil. Een kleine rekensom: bevat chips 10 procent minder vet, dan betekent het dus niet dat het 30 procent minder calorieën bevalt. Om u een idee te geven: gewone chips bevat per 100 gram 33 procent vet, light chips 22, dat is dus 33 procent minder. Goed voor een 'light-titel'.
1. Lay's Ovenchips naturel. Het is echt zo: ovenchips is qua calorieën een stuk beter dan zijn gefrituurde broers en zusjes. De beste keuze als je op de lijn let, maar toch zin hebt in chips.
De minst ongezonde chips volgens een diëtist
“Wil je wel een bakje chips eten, maar ga je liever voor calorie-armere chips, dan kun je het beste voor een oven baked chips- of een light variant gaan”, stelt Van der Kruk. “Daar zit vaak minder olie in, waardoor die chips minder calorierijk is.”
Hoewel deze chips minder vet bevatten, zijn ze niet bij uitstek gezond te noemen. Het blijft een sterk bewerkt voedingsmiddel, en bevat net als normale chips en groentechips erg veel zout.
Gebakken chips bevatten misschien minder vet, maar ze zijn 25% rijker aan koolhydraten dan gewone chips . Er worden meer zetmelen en suikers toegevoegd aan gebakken chips voor een betere smaak en textuur, wat de toename in koolhydraten kan verklaren. Deze toegevoegde zetmelen zijn vaak geraffineerde koolhydraten, die snel worden afgebroken.
Niet voor cholesterol, want de plantaardige olie die wordt gebruikt om chips te maken bevat geen cholesterol, en aardappelen ook niet. Chips zitten echter meestal vol met verzadigd vet, natrium en koolhydraten, die allemaal niet goed voor je zijn. Het zijn ongezonde snacks.
Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup. Ook kun je maximaal 3 keer per week iets groters kiezen buiten de Schijf van Vijf, zoals een stuk taart, een zakje chips of een glas frisdrank.
De gezondste opties in de winkel zijn chips gebakken in olie van betere kwaliteit, zoals olijfolie, avocado of kokosolie , zegt Pappa. Je kunt ook een gebakken of in de lucht gefrituurde chip proberen. "Zijn het alleen aardappelen, zout, misschien avocado-olie? Dat is een behoorlijk goede chip," zegt Pappa.
Alle chips zijn ongezond
Wie zoekt naar een gezonde snack, kan het chipsschap in de supermarkt beter overslaan. Chips bevatten veel (trans)vetten, die het cholesterolgehalte in je bloed verhogen. Daarmee loop je meer risico om hart- en vaatziekten te krijgen.
Lay's Classic Potato Chips worden bijvoorbeeld gemaakt met een mix van koolzaad-, maïs-, soja- en/of zonnebloemolie , aldus de website van het bedrijf. Plantaardige oliën zoals deze bevatten doorgaans een goede balans van gezonde vetten en voedingsstoffen, vertelden experts eerder aan TODAY.com.
Kroepoek ten slotte is gemaakt van (tapioca)meel en gemalen garnalen of gedroogde vis. Kroepoek wordt net zoals chips gefrituurd. Ook bevat kroepoek veel vet, zout en smaakversterkers. Het is dus geen gezonder alternatief voor chips.
Net als Baked Lay's worden Poppables op de markt gebracht als een gezonder alternatief voor gewone chips, omdat ze niet gefrituurd zijn . Laat u niet misleiden: Poppables zijn nog steeds erg ongezond.
Er staat dat de chips ongeveer gelijk zijn als het gaat om vet, calorieën en koolhydraten . Het grootste verschil tussen de twee is hoe ze worden gemaakt. Kettle-cooked chips worden in batches gemaakt, terwijl gewone chips in een continu proces worden gemaakt. Kortom, ze worden allebei nog steeds in olie gebakken.
SPAR | Lay's Chips Light Naturel - je vindt het bij SPAR.
Het oordeel? Door te kiezen voor gebakken varianten bespaart u misschien calorieën en vet, maar u zult nog steeds meer natrium en acrylamiden binnenkrijgen. Als een incidentele traktatie kunnen gebakken chips deel uitmaken van een gezond dieet, maar als het meer dan een gastoptreden is, moet u het misschien heroverwegen .
Minste toevoegingen
Welke dan het minst slecht is? Dat is vrij simpel: naturel chips. Deze chips komt voornamelijk als 'gezondst' uit de bus, vanwege de ingrediënten die er níet in zitten.
Aardappelchips zijn een ander voedingsmiddel dat hoog op de lijst van meest ongezonde voedingsmiddelen staat. Ze bevatten veel calorieën, en ook veel zout, vet en suiker. In een onderzoek is gedocumenteerd dat aardappelchips leiden tot meer gewichtstoename dan enig ander voedingsmiddel .
Ten eerste, wat beschouwt u als "te veel?" Meer dan 1 portie per dag is te veel, deelt Dr. Lehman. Eén portie is 1 ounce of 18 chips.
Dat gezegd hebbende, je kunt het af en toe eten, maar niet regelmatig . Je moet regelmatig een gezond dieet volgen en dan is het oké om af en toe iets als Lays te eten. Bij de meeste verpakte snacks weet je niet wat erin zit, behalve wat je met het blote oog kunt zien.
Potato chips van LAY'S bevat 160 calorieën per portie van 28,35 g. Deze portie bevat 10 g vet, 2 g eiwit en 15 g koolhydraten. De laatste is 0 g suiker en 1 g voedingsvezels, de rest is complexe koolhydraten. Potato chips van LAY'S bevat 4,5 g verzadigd vet en 0 mg cholesterol per portie .
Ze bevatten 60% minder vet en 20% minder natrium dan de meeste andere chips , waardoor ze de perfecte snack zijn.
Gewone boerenkoolchips zonder toegevoegd vet of kaas kunnen een veilige snackoptie zijn voor mensen met een hoog cholesterolgehalte.