Zaailingen krijgen een goede start in speciale zaaigrond. Dit stimuleert ze om rustig tot een gezonde plant uit te groeien, terwijl bijvoorbeeld bemeste potgrond ervoor kan zorgen dat ze vooral erg hard groeien, maar niet per se sterk worden. Veel plantjes hebben warmte nodig om te ontkiemen.
Genoeg voeding maar niet te veel
Zolang je zaailingen klein zijn hebben ze nog niet veel voeding nodig. In potgrond zit meestal veel te veel en daardoor groeien ze te snel. Half Makkelijke Moestuinmix en half vermiculiet is al beter. Daar zit genoeg voeding in voor de eerste weken.
Plantjes groeien niet
Dit kan te maken hebben met het weer: te warm, te koud, te droog, te nat. Veel wind kan ook de oorzaak zijn: dan moet je plantjes te veel energie stoppen in het rechtop blijven staan en gaat dat ten koste van de groei. Staan plantjes te dicht op elkaar dan kunnen ze ook niet goed groeien.
Zet het op een zonnige plek . De container werkt als een kas en zorgt ervoor dat de zaailingen veel sneller ontkiemen door ze een warme, vochtige omgeving te bieden. Vloeibare meststoffen werken sneller, worden gemakkelijk opgenomen en zijn uitstekend voor die "noodgevallen".
Licht, licht en nog eens licht
Als zaailingen niet genoeg licht krijgen, worden ze langbenig en zwak. Als je onder lampen kweekt, pas ze dan aan zodat ze maar een paar centimeter boven de toppen van de zaailingen uitsteken. Zet de lampen op een timer voor 15 uur per dag. Houd er rekening mee dat zaailingen ook duisternis nodig hebben, zodat ze kunnen rusten.
Voorweken .
Deze methode kan de snelste manier zijn om zaden te laten ontkiemen. Doe zaden in een ondiepe bak in warm water en laat ze 16 tot 24 uur staan (kleiner voor 16, groter voor 24). Vergeet niet om zaden niet bloot te stellen aan temperaturen hoger dan 80°F (26,6°C) en om zaden niet langer dan 24 uur te laten weken.
Groeihormoon stimuleert de groei van de botten en dan met name van de pijpbeenderen. De lever maakt onder invloed van groeihormoon eerst de Insulineachtige Groei Factor-I (IGF-I) aan. Vervolgens komt IGF-I in de bloedbaan terecht, waar het wordt vervoerd naar de pijpbeenderen.
Het groeihormoon wordt door het bloed meegevoerd door het lichaam. Het groeihormoon bereikt zo ook de groeischijven: daar stimuleert het groeihormoon de kraakbeencellen tot de aanmaak van IGF-I. De kraakbeencellen worden ook gestimuleerd door het IGF-I dat al in het bloed zit.
Deze methode werkt op alle planten, maar voor de beste resultaten moet het worden toegepast op zaailingen. Een recente studie werd uitgevoerd en het bleek dat planten die gedurende een periode van 10 dagen werden bewaterd met club soda gemiddeld 157% groeiden, terwijl planten in dezelfde groeiomstandigheden slechts 56% groeiden, dat is 3x meer groei!
Planten hebben zonlicht nodig om te groeien! Plantjes die op een zonnige plek staan groeien sneller, worden groter en geven een betere oogst. In een kasje groeien je plantjes sneller, want vaak is de temperatuur net wat hoger en droogt de bodem minder snel uit.
Om te kiemen hebben de meeste zaden tijd, vocht en warmte nodig, maar om te groeien hebben de zaailingen ook licht nodig. Elke plant heeft zijn eigen behoefte aan warmte, licht en voeding en zijn eigen kiemtijd.
Je zaailingen vallen om doordat ze besmet zijn met een schimmel die zich verspreidt via de lucht en het water. De omvalziekte komt vaker voor wanneer je zaailingen erg dicht op elkaar staan en er weinig ventilatie is, want dat zijn ideale omstandigheden voor de schimmelinfectie.
Babyplanten kunnen zwakke, dunne stengels krijgen als de zaadkweekmix uitdroogt of van slechte kwaliteit is . Misschien bent u gewoon vergeten om vaak genoeg water te geven! Droge grond zorgt ervoor dat de zaailingen geen toegang hebben tot de voedingsstoffen die ze nodig hebben om sterke stengels en bladeren te laten groeien. Ze verhongeren letterlijk, arme kleine schatjes.
Houd de grond vochtig maar geef ook weer niet teveel water want je plantjes kunnen snel wegrotten. Geef de grond de kans om droog te worden (niet kurkdroog!). Het beste is om elke dag even te checken hoe je plantjes er bij staan. Voelt de grond droog, dan kun je extra water geven.
Plant de zaailingen diep genoeg in de grond, tot net aan de eerste echte blaadjes. Zet de plantjes in voedzame (pot)grond. Let op nachtvorst! Tot de IJsheiligen is er kans op nachtvorst aanwezig, bescherm de verspeende plantjes dus tot die tijd of zet ze op een beschutte plek, bijvoorbeeld in de kas.
Zaailingen krijgen een goede start in speciale zaaigrond. Dit stimuleert ze om rustig tot een gezonde plant uit te groeien, terwijl bijvoorbeeld bemeste potgrond ervoor kan zorgen dat ze vooral erg hard groeien, maar niet per se sterk worden. Veel plantjes hebben warmte nodig om te ontkiemen.
Coca-Cola zorgt er niet voor dat planten groter worden en meer bladeren krijgen. Uiteindelijk is Coca-Cola heel slecht voor planten en zorgt ervoor dat ze sneller uitdrogen, sneller doodgaan, kleiner worden en minder bladeren krijgen. Mijn experiment toonde aan dat Coca-Cola niet goed is voor de plantengroei .
Door het baksodawater over de plant te sproeien geeft het vollere en gezondere bloemen. Voorbeelden van planten waarbij dit zeer goed werkt, zijn: clematis, ridderspoor (delphinium) en anjers (dianthus), begonia, geranium en hortensia (hydrangea). Voeg 1 mespuntje baksoda toe aan het water van de snijbloemen.
Maar waar een positief iets is, is ook een negatief iets, met limonade en suiker die de groei van bacteriën stimuleert, en bleekmiddel dat de bloemen beschadigt en de bacteriën doodt . Dus, 'zelfgemaakte' remedies moeten worden vermeden!
In vlees, vis en kip zit veel eiwit. Eiwit is de bouwstof voor je lichaam, daarom zijn vlees, vis en kip heel goed om te eten als je zwaarder moet worden of moet groeien.
De groei wordt geregeld door bepaalde stoffen die in het bloed voorkomen, zogenaamde hormonen. Bepaalde hormonen stimuleren de groei, terwijl andere hormonen de groei remmen. Bijvoorbeeld sporten, stress, voeding, slapen en ook weer erfelijkheid hebben veel invloed op de afgifte van deze groeihormonen.
Een verminderde lengtegroei kan verschillende oorzaken hebben, zoals: aangeboren kleine lengte en kleine ouders (als de ouders van een kind kleiner zijn dan gemiddeld, dan is het normaal dat het kind ook kleiner is dan gemiddeld) aangeboren groeistoornis van het skelet. coeliakie.
De papieren handdoekmethode creëert optimale omstandigheden voor zaden om in minder tijd te ontkiemen. Afhankelijk van het type zaad kunnen de gecontroleerde vocht- en warmteomstandigheden in de zak ervoor zorgen dat zaden binnen een paar dagen ontkiemen. Je hebt in een mum van tijd een huis of tuin vol met heldere nieuwe bladeren!
De grond was te nat of te droog :
Te droog en je zaden zullen niet ontkiemen. Te nat en ze zullen rotten.
Zaden weken in kraanwater voor het planten
Sommige grote zaden met harde "mantels" of een dikke schil die een embryo beschermt, zullen veel sneller ontkiemen als ze geweekt worden dan wanneer ze in de grond geplant zouden worden zonder enige voorbehandeling. Hoe langer deze zaden in water weken, hoe zachter die beschermende schil wordt.