Van de wilde cichorei zijn de bloemen, bladeren en wortel eetbaar. De wortel kun je roerbakken of stoven, maar ook kan de geroosterde wortel als koffievervanger of surrogaat cichorei worden gebruikt.
Gedroogde cichoreiwortel vezels hebben een zoete, licht bittere smaak en kunnen worden toegevoegd aan yoghurt, muesli, salade, soep of een saus. Chicoreiwortel vezels worden ook gebruikt als koffievervanger.
Hoeveel mag ik drinken? Drink ca. twee kopjes cichoreikoffie per dag. Teveel cichorei kan mogelijk zorgen voor opgeblazenheid door de aanwezige voedingsvezels (inuline).
Cichorei slaat een relatief hoge hoeveelheid inuline en FOS op in haar wortels. Inuline en FOS zijn oplosbare voedingsvezels. Het zijn prebiotica, wat wil zeggen dat zij de groei van nuttige bacteriën in de dikke darm stimuleren.
Cichoreiwortel is het meest bekend als koffievervanger, maar kan ook worden gebruikt als thee of worden toegevoegd aan andere voedingsmiddelen, zoals havermout en smoothies . Traditioneel wordt het medicinaal gebruikt om veel aandoeningen te behandelen, waaronder maag-darmklachten en koorts.
Hoewel je cichoreibladeren en wortels rauw kunt eten , hebben ze vaak een scherpe, bittere smaak. Als je de bittere smaak wilt verzachten, kook je de bladeren en wortels gewoon op de manier die je lekker vindt.
Cichorei kan rauw of gekookt gegeten worden en is er in rode en witte varianten. Hoewel het in het Verenigd Koninkrijk cichorei genoemd wordt, is het in België beter bekend als chicon of witloof (wat wit blad betekent) en in de VS heet het andijvie. De simpele salade van Simon Hopkinson combineert romige roquefort met knapperige, bittere bladeren.
Een substantieel deel van het klinische bewijs toont aan dat cichorei anti-diabetisch, immunomodulerend, anti-tumor, antioxidant, anthelmintisch en prebiotisch is. Daarnaast is aangetoond dat cichorei een goede spijsvertering bevordert, de eetlust reguleert en het risico op gastro-intestinale ziekten vermindert [1].
Cichoreiwortel wordt al eeuwenlang gebruikt voor culinaire en medicinale doeleinden en wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor de meeste mensen . De vezels kunnen echter gasvorming en een opgeblazen gevoel veroorzaken als ze in overmaat worden gegeten.
Medische werking wortel: Een aftreksel van de gedroogde wortel werkt versterkend, is licht laxerend en bevordert de afscheiding van urine.
Cichorei heeft ook depuratieve en diuretische eigenschappen en beschermt de maag. Het werkt op het niveau van de lever en de galblaas door de productie van gal te bevorderen (choleretisch effect) en de afvoer ervan naar de galblaas te vergemakkelijken (cholagoog effect), waardoor de spijsvertering wordt verlicht.
Door een klein beetje koffie te gebruiken en de slappe smaak te versterken met de cichoreipoeder, smaakte de koffie toch nog goed. Door het ontbreken van cafeïne in de cichorei was het aanlengen een perfecte oplossing om langer met de koffie te doen en toch een kleine oppepper te krijgen.
Regelmatige inname van cichoreiwortelvezels in de aanbevolen doseringen kan helpen om een hoog cholesterol te verlagen . Voedingsvezels en inuline in cichoreiwortel beperken slechte cholesterol of LDL-lipoproteïnen en cholesterol uit de voeding. Daarom verlaagt het de hoge cholesterolwaarden in het bloed.
De cichorei is een veelzijdige plant met goede voedingswaarde. De cichorei heeft bloedreinigende, leverherstellende en vochtafdrijvende eigenschappen. Ook heeft hij een ondersteunende werking op nieren en milt, en een gunstig effect op de darmflora en bloedsuikerspiegel.
Rauwe cichoreiwortel smaakt bitter, maar roosteren transformeert het. Tijdens het roosteren wordt inuline (een prebiotische vezel) in de wortel omgezet in oxymethylfurfurol, dat een koffie-achtige geur heeft (maar geen smaak). Qua smaak is cichorei uniek: sterk, geroosterd en nootachtig, met suggesties van verbrande suiker .
"Net als andere vezels kunnen cichoreiwortelvezels gasvorming en een opgeblazen gevoel veroorzaken als ze in overmaat worden geconsumeerd", zegt Barkyoumb. Het consumeren ervan kan ook leiden tot diarree . U kunt cichoreiwortelvezels ook beter vermijden als u intolerant bent voor FODMAP's (fermenteerbare oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen).
Van de wilde cichorei zijn de bloemen, bladeren en wortel eetbaar. De wortel kun je roerbakken of stoven, maar ook kan de geroosterde wortel als koffievervanger of surrogaat cichorei worden gebruikt.
GEBRUIKSAANWIJZING: Roer eenvoudig een lepel van ons Instant Cichoreipoeder in een kopje water . Voor een rijkere, koffie-achtige smaak, voeg een afgeronde theelepel toe.
-Heeft een bloedzuiverende werking en is zorgt ervoor dat je aan kunt sterken. -Daarnaast is al vele malen aangetoond dat cichorei zeer gunstig is voor het hart, de maag en de lever. Ook heeft het een zeer stimulerende werking op de darmen, zodanig, dat het klachten kan verminderen bij PDS (prikkelbare darm syndroom).
In tegenstelling tot koffie bevat cichorei geen cafeïne en wordt daarom beschouwd als een geweldige optie om stress te bestrijden. Het heeft ook kalmerende eigenschappen en kalmeert de geest en kan u helpen om gezond te slapen . Het helpt om het stresshormoon (cortisol) onder controle te houden en zo stress te verminderen.
"Omdat cichoreiwortelvezels niet verteerd kunnen worden , kan het eten van te veel ervan gas en een opgeblazen gevoel veroorzaken," zegt McGrane. "Individuen met het prikkelbare darmsyndroom of PDS, in het bijzonder, hebben mogelijk meer kans op gastro-intestinale bijwerkingen van cichoreiwortelvezels."
Samenvatting. Cichoreikoffie is een drankje dat afkomstig is van de wortel van de cichoreiplant. Het wint aan populariteit als koffievervanger omdat het een vergelijkbare smaak heeft, maar geen cafeïne bevat . Sommige onderzoeken stellen dat het ook gezondheidsvoordelen kan hebben en kan helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren en de stoelgang te verbeteren.
Andere toepassingen voor cichorei
De geblancheerde (om de bitterheid te verminderen) bladeren kunnen worden gebruikt als een groene salade. Commercieel verkrijgbare koffie-chichorei is niet afkomstig van de wortel van de andijvieplant . Andijvie is de zustersoort Chicorium Endivia, in de volksmond bekend als de groene salade 'escarole' of 'krulandijvie'.
cichorei (Cichorium intybus) via wikimedia commons
De meest geconsumeerde delen van cichorei zijn de bladeren en wortels . De bloemen en bloemknoppen zijn ook eetbaar. Jonge bladeren en gebleekte bladeren zijn favoriet omdat ze het minst bitter zijn.
Cichoreiwortel werkt door de huidflora op natuurlijke wijze te optimaliseren door de ideale balans van microben te stimuleren . Als prebioticum – een huidvriendelijk voedsel dat alleen door goede micro-organismen wordt geconsumeerd – ontmoedigt het schadelijke bacteriën om zich op de huid te vestigen.