Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
Vruchtenyoghurt klinkt gezond, maar dat kan best tegenvallen. Er zit vaak weinig fruit in en des te meer suiker. Kijk daarom eerst goed op het etiket naar het percentage vruchten. Om gezond bezig te zijn kun je beter zelf (vers) fruit aan de yoghurt toevoegen.
Het is niet alleen beter voor je spijsvertering, het versterkt ook je immuunsysteem en verlaagt het risico op veel aandoeningen waaronder zelfs diabetes. Net als alle andere zuivel bevat yoghurt ook veel bruikbare eiwitten, calcium, fosfor, kalium, magnesium, vitamine B2, vitamine B12, vitamine D en vitamine K.
Een portie magere vruchtenyoghurt bevat 107 kilocalorieën en een portie magere yoghurt (zonder toegevoegde suikers) 56 kilocalorieën. Dat is maar liefst een verschil van 3 suikerklontjes! Probeer vruchtenyoghurt eens te vervangen voor magere yoghurt en voeg zelf vers fruit toe. Dat is lekkerder én gezonder!
Als je wilt afvallen, is in principe magere Griekse yoghurt de beste keuze. Deze variant bevat namelijk minder dan 2% vet, waardoor het aanzienlijk lager is in calorieën en vet dan de volle en halfvolle varianten.
Magere melk, vetvrije Griekse yoghurt of Skyr yoghurt en cheddar kaas kunnen helpen bij het verliezen van buikvet.
Magere yoghurt bevat nauwelijks verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het slechte LDL-cholesterol. Een te hoog cholesterol vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Ook magere en halfvolle yoghurtsoorten met meer dan 6 gram suiker per 100 gram staan niet in de Schijf van Vijf.
Yoghurt wordt doorgaans beschouwd als de koning van gezondheidsvoedsel. Maar alleen gewone yoghurt zonder toegevoegde suikers behoudt de status van gezondheidsvoedsel. Yoghurt met een smaakje — zelfs die met fruitsmaak — zit doorgaans vol met toegevoegde suikers en zelfs kunstmatige zoetstoffen, die allemaal bijdragen aan gewichtstoename .
Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
Magere varianten lijken beter (want daar zitten immers minder calorieën in), maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat je juist beter volvette yoghurt en kwark kunt eten om af te vallen. Zoals bijvoorbeeld Griekse yoghurt. Dat komt omdat niet alleen eiwit (ook wel proteïne genoemd) je een verzadigd gevoel geeft.
Yoghurt en fruit kunnen samen worden gegeten en kunnen gecombineerde gezondheidsvoordelen opleveren door potentiële prebiotische en probiotische effecten . Bovendien kan het vervangen van energierijke, voedingsarme snacks door fruit en yoghurt de inname van calorierijke obesogene voedingsmiddelen verminderen.
Combineer rauw fruit nooit met zuivelproducten (dus tja, geen fruit met yoghurt of kaas …). Dit geldt vooral voor bananen, kersen, zuur fruit en meloenen. Bepaalde gekookte en droge vruchten zoals dadels samen met warme melk of kruiden zijn een uitzondering als het gaat om combinaties van fruit met zuivel.
Je begint je dag goed met een ontbijt vol keuzes uit de Schijf van Vijf. Dit kan van alles zijn: volkorenbrood met ei en een glas melk of halfvolle yoghurt met fruit en havermout. Het is belangrijk om te ontbijten, want dit zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang.
Recenter werd in een meta-analyse het verband tussen zuivelconsumptie en veranderingen in antropometrische variabelen onderzocht. Hieruit werd geconcludeerd dat een hogere inname van zuivelproducten niet gepaard ging met een grotere toename van het lichaamsgewicht . Bovendien was yoghurt het enige zuivelproduct waarvan enig bewijs was voor een gunstig effect op ...
Een van de makkelijkste en gezondste manieren om van yoghurt te genieten, als voedzame snack of mini-maaltijd, is om gehakt vers fruit in gewone yoghurt te gooien of een beetje honing en tarwekiemen toe te voegen . Je kunt yoghurt eten voor het ontbijt, rechtstreeks uit de verpakking, met fruit en/of ontbijtgranen, of als topping voor pannenkoeken of wafels.
Volle yoghurt is een cholesterolrijk voedingsmiddel vol voedingsstoffen . Eén kopje (245 g) volle yoghurt bevat 31,8 mg cholesterol. Onderzoekers hebben aangetoond dat een verhoogde inname van volle gefermenteerde zuivelproducten leidt tot een verlaagd LDL-cholesterol en bloeddruk en een lager risico op beroertes, hartziekten en diabetes.
Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
Een fruitontbijt laat je bloedsuikerspiegel teveel stijgen
Het eten van suikers, dus ook het eten van fruit, zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed gaat stijgen. Dat hoort ook zo, want dan kan deze belangrijke bron van energie door het lichaam worden vervoerd naar de cellen die dat nodig hebben.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
"Fruit, met name citrusvruchten zoals aardbeien, druiven, sinaasappels, amla, etc., mag niet met melk of yoghurt worden ingenomen. Dit komt omdat deze combinatie kan leiden tot gastritis en een groot aantal andere gezondheidsproblemen van de darmen ," zei ze.
Nooit doen: yoghurt en vers fruit mengen
Na een tijdje gaat de yoghurt schiften en ontstaat een bittere smaak. Hetzelfde geldt voor andere zuivelproducten zoals kwark en room.
Als je blauwe bessen in de yoghurt doet, belemmert dit mogelijk de opname van antioxidanten.
Ze helpen niet alleen bij gewichtsverlies, maar ook bij een betere algehele gezondheid. Zelfs als je een zoetekauw bent, is het combineren van fruit met yoghurt de beste keuze . Snijd gewoon je favoriete fruit en beleg het met yoghurt. Appels, kiwi's, bananen, guaves, granaatappels, watermeloenen, etc.
Hoewel zowel tomaten als sinaasappels vol zitten met vitamine C en essentiële voedingsstoffen, kan het combineren van de twee zure voedingsmiddelen een slecht idee zijn, omdat het kan bijdragen aan zure reflux of spijsverteringsproblemen . Net als melk kan de zuurgraad van sinaasappels voor sommige mensen niet goed mengen met yoghurt.
Het stuk fruit heeft ook genoeg gezondheidsvoordelen. Zo zit het vol gezonde voedingsstoffen als kalium, vezels en magnesium. Eet daarom je banaantje eens door een bakje havermout of yoghurt. Door banaan op een lege maag met ander eten te mixen, wordt het zuur uit de banaan geneutraliseerd.