Als je het schuimlaagje dat bij verhitting boven komt drijven eraf schept en de gesmolten boter vervolgens door een kaasdoek giet kan je de melkeiwitten eruit zeven. Wat overblijft is ghee; een geklaarde boter die ook geschikt is voor mensen met een lactose/caseïne-intolerantie of -allergie.
Ghee wordt gemaakt door gewone boter te smelten . De boter scheidt zich in vloeibare vetten en melkbestanddelen. Zodra de boter is gescheiden, worden de melkbestanddelen verwijderd, wat betekent dat ghee minder lactose bevat dan boter. Traditioneel wordt ghee gebruikt als bakolie, als ingrediënt in gerechten en in Ayurveda-therapieën.
Ghee is een soort geklaarde boter en bevat meer vetconcentratie dan boter, omdat het water en de melkbestanddelen tijdens het maakproces worden verwijderd. Ghee wordt al sinds de oudheid in Indiase en Pakistaanse culturen gebruikt en wordt gemaakt door boter te verhitten.
Ghee is goed voor een normale maag- en darmfunctie en ondersteunt het behoud van een gezonde spijsvertering. Een goede spijsvertering is van groot belang om gezond en energiek te blijven. Ghee draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.
Uit onderzoeken bij mensen en dieren blijkt dat boterzuur ontstekingsremmend werkt en de gezondheid van je darmen en andere spijsverteringsorganen bevordert (8, 9, 10). Ghee bevat veel boterzuur, wat goed is tegen ontstekingen en de gezondheid van je maagdarmstelsel.
Ghee bestaat bijna volledig uit vet, waarvan het grootste gedeelte verzadigd is. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol en vergroot daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het advies om vooral vloeibare of zachte vetten te kiezen.
Ghee bevat meer mono-onverzadigde vetten dan boter. Maar dat verschil is in de praktijk verwaarloosbaar. De beste bronnen van enkelvoudige of mono-onverzadigde vetten zijn onder meer olijven, olijfolie, arachide-olie, en de meeste noten. Ghee bevat meer omega-3 en omega-6 vetzuren dan boter.
Volgens Ayurveda wordt ghee beschouwd als het elixer van het leven. Het is een gouden vloeistof die de zure pH van ons maag-darmkanaal verlaagt en de absorptie in onze dunne darm verbetert . Het reinigt het spijsverteringsstelsel en verlicht constipatie.
Hoewel dit geen wetenschappelijk bewezen voordeel is, bevat ghee wel butyraat, een vetzuur met bekende ontstekingsremmende eigenschappen . Onderzoeken tonen aan dat het butyraat in ghee ontstekingen in het lichaam kan verzachten. Ghee is een belangrijke bron van geconjugeerd linolzuur, of CLA.
Ja, Ghee helpt om ontlasting zachter te maken . Het helpt om het spijsverteringskanaal te smeren voor een gemakkelijke doorgang van ontlasting. Vanwege de olieachtige aard ervan, maakt het de ontlasting zacht. Het helpt ook om de symptomen van indigestie zoals winderigheid en een opgeblazen gevoel te beheersen[5].
Voor aanhangers van het ketogeen dieet is zwarte koffie met ghee niet zomaar een drank; het is een hulpmiddel. Het hoge vetgehalte helpt de staat van ketose te handhaven, waarbij het lichaam vet verbrandt als brandstof, waardoor het een ideale keuze is voor degenen die hun metabolische toestand willen optimaliseren.
Ghee komt oorspronkelijk uit de Ayurvedische keuken en wordt in India en andere Aziatische landen dagelijks gebruikt in de keuken. Je kunt het net als roomboter gebruiken om in te bakken of braden. Het spat niet meer omdat al het vocht er uit is. Kant-en-klare ghee kun je kopen in natuurvoedingswinkel.
Dit hogere rookpunt komt doordat ghee een langer verhittingsproces ondergaan heeft, waardoor er meer vocht is verdampt. Naast bakken, braden en sauteren wordt ghee boter vaak gebruikt als smaakmaker in gerechten of gesmolten over rijst, groenten en brood.
Voedingswaarden boter vs ghee
Energie: In 100 gram ongezouten roomboter zitten 745 calorieën. In 100 gram ghee 895 calorieën. Eiwitten: In roomboter zitten meer eiwitten (1 gram), dan in ghee (<0,5 gram). Het is verschil is dus minimaal.
Hun voedingsprofielen zijn vrijwel identiek. Maar het verwijderen van de melk uit ghee biedt extra voordelen, namelijk de afwezigheid van lactose en het hogere rookpunt. Als u gevoelig bent voor lactose of op hoge temperaturen kookt, is ghee de betere keuze .
Ghee is een soort geklaarde boter met een aromatische en nootachtige smaak. Het bevat zeer lage hoeveelheden caseïne of lactose en is daarom een veiligere keuze voor mensen met een melkallergie of lactose-intolerantie ( 7 ). In gebakken goederen waarvoor een sterke, boterachtige smaak gewenst is, kan het boter vervangen in een verhouding van 1:1 .
Gewrichtsgezondheid: Ghee bevat boterzuur, dat ontstekingsremmende eigenschappen heeft die kunnen helpen ontstekingen en pijn te verminderen die geassocieerd worden met aandoeningen zoals artritis . Het masseren van warme ghee op de gewrichten kan verlichting bieden bij stijfheid en ongemak.
Zowel melk als ghee bevatten tryptofaan, een aminozuur dat helpt om te ontspannen en slaap op te wekken . De rustgevende warmte van de melk kan helpen om je lichaam en geest te ontspannen, waardoor het makkelijker wordt om in slaap te vallen en de hele nacht door te slapen.
Vetrijke voedingsmiddelen zijn de trigger om cholesterolniveaus te laten stijgen, maar ghee wordt vaak door mensen aangezien voor slecht voor de gezondheid. In feite kan ghee-cholesterol u helpen bij het handhaven van ideale cholesterolniveaus wanneer u het in de juiste hoeveelheid consumeert . Het roekeloos consumeren van iets zal uw gezondheid schaden. Hetzelfde geldt voor ghee.
Het consumeren van Ghee in de ochtend heeft veel voordelen . Omdat ghee olieachtig en zoet van aard is, is het verkoelend voor het lichaam. Naast het smeren van de gewrichten, helpt het ook om gifstoffen uit het bloed te trekken, omdat de olieachtige aard ze aantrekt.
De smerende en verzachtende eigenschappen van ghee kunnen tijdelijk verlichting bieden bij keelirritatie . Het consumeren van een theelepel ghee gemengd met een beetje honing voor het slapengaan zou helpen bij het verlichten van droge hoest. Honing heeft verzachtende eigenschappen en ghee kan de keel smeren.
Binnen de Ayurvedische geneeskunde staat ghee al eeuwen lang bekend als een medicijn. Het is dus niet alleen een medicijn tegen pijntjes, maar ook een wondermiddel voor de huid. In Ayurveda wordt het gebruikt als middel voor verjonging en vernieuwing van organen, weefsel en cellen.
Vata-types kunnen meer Ghee gebruiken (1 eetlepel per dag) als Kapha-types (1 theelepel per dag). Het koelende effect is zeer geschikt voor Pitta-types (1/2 eetlepel per dag). Ook te gebruiken op een huid met roodheid, verbrandingen en ontstekingen en bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.
Het gebruik van Desi Ghee in het dagelijks koken is een culinaire openbaring die gewone gerechten transformeert in buitengewone lekkernijen . Het hoge rookpunt en de rijke smaak maken het een veelzijdige en ideale kookpartner.
Wanneer je ghee te lang bewaard wordt hij ranzig van smaak.