Voor het binden van soep, sauzen, jams en desserts. Gebruik per 250 ml te binden vocht ca. 1 eetlepel arrowroot.
Ga voor bloem of maïszetmeel
Dat trucje kun je ook gebruiken als je soep te dun blijkt. Meng 1 el bloem of maïzena met 3 el soep in een apart kommetje, en voeg dat mengsel opnieuw toe aan je soep. Breng zachtjes aan de kook en laat enkele minuten pruttelen.
Los het arrowrootpoeder eerst op in een paar eetlepels koud water. Het papje dat ontstaat voeg je toe aan de warme vloeistof. Gebruik circa 25 gram arrowroot voor het indikken van 500 ml dunne vloeistof. Arrowroot gaat pas goed binden als het gerecht kookt.
Om een soep of saus te binden kun je boter gebruiken, maar ook een schep Maizena (merknaam voor maiszetmeel) doet de truc. Je kunt maiszetmeel gebruiken voor het opstijven van slagroom, het krokant bakken van ingrediënten of het verdikken van soepen.
Maizena: mix en fix!
Voor een andere methode pak je bloem, maizena of aardappelzetmeel uit de kast. Twee eetlepels van een van deze goedjes doen wonderen voor je soep! Mix ze in een bakje met koud water totdat een vloeibaar papje ontstaat. Giet kleine delen van dit papje bij je soep terwijl je goed doorroert.
Zoek je redding dan in een zakje. Met maïzena (maïszetmeel) of aardappelzetmeel geef je soepen en ook sauzen namelijk extra binding in een handomdraai. Los een deel zetmeel op in een kleine hoeveelheid water tot je een glad papje hebt en voeg dit toe aan je soep om klonters te voorkomen.
Voeg bloem of maïzena toe
Doe een eetlepel van beide in een kleine kom en roer er 2-3 eetlepels soep door tot je een glad mengsel hebt. Roer dit terug in de soep en breng het aan de kook. Laat het een paar minuten koken zodat de zetmeelkorrels kunnen barsten en dikker worden en de bloemsmaak eruit kan koken.
Van bloem maak je niet makkelijk een papje zoals je dat met maizena doet met een paar lepels lauw water of melk. Bloem moet lang koken en kan lang koken. Het is daarom zeer geschikt voor het binden van stoofschotels. Maizena mag niet koken, dan verliest het bindende kracht.
Soepverdikkingsmethode: Maizenapap
Over deze methode: Een van de meest gebruikte manieren om sauzen en soepen dikker te maken, is met een papje op basis van zetmeel. Maïzena is hiervoor een populaire keuze.
Houd er rekening mee dat bloem een hoger eiwitgehalte heeft dan maizena, waardoor het de neiging heeft om meer te binden en een iets dikkere saus kan geven. Aardappelzetmeel: Aardappelzetmeel is een alternatief dat vergelijkbaar is met maizena.
Om het poeder te gebruiken als verdikkingsmiddel tijdens het koken, klop je een theelepel arrowrootpoeder met twee theelepels van een koude vloeistof, zoals water. Giet het mengsel in het gerecht dat je wilt verdikken en kook het eten op middelhoog vuur gedurende ongeveer twee minuten.
Voor een arrowroot slurry, meng ongeveer vier en een halve theelepel arrowroot en drie eetlepels water voor elke kop soepvloeistof . Deze methode werkt goed voor slowcooker soepen en stoofschotels.
Arrowroot is een Japans bindmiddel in poedervorm . Het bindt soepen, sauzen en (warme) desserts op een natuurlijke en effectieve manier.
Maak soep dikker met bloem of zetmeel
Het beste is om een papje te gebruiken tegen het einde van het koken van de soep . Het is een goede keuze als je merkt dat je soep niet zo dik is als je wilt of als je wilt dat de soep wat meer volume heeft.
Aardappelzetmeel heeft een neutrale smaak en zorgt voor een heldere binding. Je kunt dit bindmiddel goed gebruiken voor het binden van bijvoorbeeld jus, heldere soepen en sauzen en compotes, maar ook bij stoofpeertjes.
Begin met het gebruiken van 1 eetlepel maizena per keer, gemengd met 2 eetlepels water . Er kan meer maizena-slurry worden toegevoegd, maar zorg ervoor dat u niet te veel toevoegt. Meng slechts een kleine hoeveelheid slurry per keer om ervoor te zorgen dat uw soep goed dikker wordt. Het gebruik van maizena is een snelle, effectieve manier om soep dikker te maken.
Het binden van een saus is heel simpel en kan door maizena en water toe te voegen of bloem en boter. Al roerend en door kleine beetjes toe te voegen ontstaat er een heerlijke zelfgemaakte gebonden saus of soep.
Een handvol ongekookte rijst . Dat is alles, mensen, gewoon een handvol witte rijst. Alle soorten zijn goed: jasmijn, basmati, korte korrel, lange korrel. Wanneer toegevoegd aan een bouillonachtige (of waterige, zelfs) soep, en 20-30 minuten laat sudderen, breekt de rijst af, waardoor het zetmeel vrijkomt en de vloeistof waarin het kookt dikker wordt.
Maizena, aardappelzetmeel en kikkererwtenmeel zijn een paar voorraadkastvriendelijke manieren om soepen, stoofschotels en sauzen in de slowcooker te verdikken. Slechts een eetlepel of twee van welke dan ook — toegevoegd tegen het einde van het koken — zal sauzen bijzonder goed verdikken.
De beste soorten zetmeel om te gebruiken zijn die welke uitzetten bij contact met water en samenbinden om een rijkere consistentie te bieden. Bloem, aardappel, linzen, maïszetmeel, rijst, pasta, noedels en brood bevatten allemaal de nodige zetmelen om soep te verdikken.
Blinde of heldere binding
Over het algemeen bindt zetmeel uit worteldelen (aardappel, tapioca, arrowroot) op een lagere temperatuur dan tarwebloem of maïszetmeel. Laatstgenoemde geven ook een melkachtige, blinde binding terwijl arrowroot, aardappelzetmeel en tapioca een heldere binding geven.
Hoe maak je een soep dikker met aardappelpuree. Roer ¼ tot ⅓ kopje aardappelpuree per 1 kopje soep of stoofpot . Laat 5 minuten op laag vuur sudderen en pas dan de hoeveelheid aardappelpuree aan om de gewenste consistentie te krijgen.
Zuivel doet vloeistoffen stremmen als het verkeerd wordt toegevoegd of als het te lang wordt verhit. Om dit risico te vermijden, kunt u het beste producten met een hoger vetgehalte gebruiken, zoals room of crème fraîche. Het kan verleidelijk zijn om zure room of zachte roomkaas toe te voegen om de soep dikker te maken, maar roomkaas werkt niet altijd .
Je wilt het opwarmen en de smaken van de andere ingrediënten in je soep laten absorberen, maar dat is alles. Het mag nooit langdurig op het fornuis sudderen . (Sommige tomatensoepen of chowders zijn uitzonderingen op deze regel — je voegt je zuivelproducten eerder in het kookproces toe.