Als je voorverpakte sla in de supermarkt koopt, is die al voor je gewassen. Tijdens het wassen worden aarde, pesticiden, sappen die vrijkomen tijdens het snijden en micro-organismen zoals bacteriën verwijderd. Dat kost allemaal water.
Maar net zoals je een verse krop sla wast voor je hem opeet, wordt de sla in die zakjes gewassen voor hij verpakt wordt. Bij dat wassen wordt veel water gebruikt. Water dat steeds schaarser wordt, ook bij ons. De voedingsindustrie wil erop besparen, door het waswater te hergebruiken.
Verpakte of kant-en-klare, vers gesneden producten
Als het product niet is voorzien van het label 'gewassen', 'drie keer gewassen' of 'klaar om te eten', moet het worden gewassen voordat het wordt gegeten .
De hoeveelheid in spinazie en kropsla kun je tot 30% verminderen, door de groente te wassen en door bij sla de hoofdnerven en de buitenste bladeren te verwijderen. Je voorkomt nitrietvorming door de groente bij een lage temperatuur te bewaren en zo snel mogelijk op te eten.
IJsbergsla wordt na de oogst met zorg geselecteerd, gesneden en gewassen. Vervolgens wordt de sla meteen verpakt. Zo behoudt de ijsbergsla zijn smaak en voedingswaarde.
Maak ijsbergsla schoon door de bladeren van de krop te halen, te wassen, uit te laten lekken en te drogen. Wil je snel de losse bladeren van de krop hebben? Sla dan met de stronk op de rand van een werkblad bijvoorbeeld en draai de stonk eruit. Nu komen de bladeren makkelijk los.
Ja, het is belangrijk om alle verse producten te wassen, maar vooral bladgroenten en sla . Schadelijke bacteriën uit de grond kunnen fruit en groenten besmetten en leiden tot een voedselgerelateerde ziekte als ze worden geconsumeerd.
Hoe moet het dan wel? In plaats van je sla onder koud, lopend water te spoelen, doe je hem in de slazwierder die je helemaal vult met water. Draai de sla even rond en laat hem dan een paar minuutjes rusten. De slaspinner is nu een soort bad voor de sla en het vuil zinkt naar de bodem.
Er bestaat geen enkele wasmethode die alle microben die op producten aanwezig kunnen zijn volledig verwijdert of doodt . Onderzoeken hebben echter aangetoond dat het grondig afspoelen van verse producten onder stromend water een effectieve manier is om het aantal micro-organismen te verminderen.
Wat er waarschijnlijk gebeurt: Als je je groenten niet wast? Dan krijg je vast niks schadelijks binnen. Vorig jaar testte de Canadese voedsel- en warenautoriteit 31,000 stukken groenten en maar 1 procent bleek besmet te zijn. En als je een paar bacteriën eet, is de kans vrij klein dat je er überhaupt iets van merkt.
Hele kroppen sla (in plaats van verpakte groenten) kunnen ook veiliger zijn. Hoewel hele kroppen niet per se lagere bacterieniveaus hebben dan verpakte groenten, worden de binnenste bladeren minder blootgesteld aan bronnen van besmetting en worden ze minder aangeraakt dan verpakte groenten.
Wanneer de koelkast is ingesteld op ongeveer 35 tot 38° F, blijven ongewassen bladgroenten over het algemeen ongeveer 7 tot 10 dagen goed. Maar als u een voorsprong wilt hebben en uw bladeren wilt voorwassen, zorg er dan voor dat u ze grondig droogt nadat u de bovenstaande instructies voor het wassen van sla hebt gevolgd. Probeer voorgewassen bladgroenten binnen drie dagen te gebruiken .
Zelfs als er op de zak staat "voorgewassen" of "drievoudig gewassen", was de groenten dan zelf . Spoelen verwijdert niet alle bacteriën, maar kan wel restjes vuil verwijderen. Voorkom kruisbesmetting door groenten uit de buurt van rauw vlees te houden.
"Jazeker", zegt Imca Sampers, voedselwetenschapper aan de UGent. "Er zitten dezelfde voedingswaarden in als in vers gesneden sla, maar als je sla snijdt en dan uren laat staan, gaat de voedingswaarde naar beneden. Dat komt doordat de sla in contact komt met zuurstof en ook sappen verliest".
Groenten in koud water spoelen
Vul een grote kom of een schone gootsteen met veel koud water. Voeg de sla of het groen toe en schud het rond om vuil los te maken en te verwijderen. Vuil en gruis zinken naar de bodem terwijl het groen op magische wijze boven al die rommel blijft drijven.
Wassen is niet nodig voor fruit zoals bananen, sinaasappels en mandarijnen. En kijk bij voorverpakte groente op de verpakking. Als op de verpakking staat dat de groente al is gewassen, zoals bij voorgesneden sla, dan is nogmaals wassen niet nodig.
Maar experts op het gebied van voedselveiligheid en microbiologie zeggen dat je het risico loopt als je je sla niet wast voordat je hem eet . "Wassen is een kans om de sla te ontsmetten," zegt Thomas Melendy, Ph. D., universitair hoofddocent microbiologie en immunologie en biochemie aan de Universiteit van Buffalo.
De antimicrobiële fruit- en groentebehandeling van Ecolab is een wasbehandeling voor groenten en fruit waarvoor geen naspoeling nodig is. Deze behandeling vermindert 99,9% van de pathogenen E. coli, Listeria en Salmonella in het waswater voor groenten en fruit. * Het is de eerste wasbehandeling voor groenten en fruit in de horeca die is goedgekeurd door zowel de EPA als de FDA.
Het vuil op groenten en salade-ingrediënten kan schadelijke bacteriën bevatten. Schillen en wassen helpt om het vuil en de bacteriën te verwijderen.
De mix bestaat onder meer uit veldsla, rucola, blette rouge, aangevuld met kruiden en slablaadjes uit het seizoen. Omdat het jonge vers gesneden blaadjes zijn is het product nog niet gesneden. Het komt zo van het land in de doos, dus ook nog niet gewassen!
Weken in zout water
Eén van de beste manieren om groenten en fruit schoon te maken en bacteriën en pesticiden te verwijderen, is door ze te weken in zout water. We raden Himalayazout of zeezout aan. Laat het fruit of de groenten minimaal twintig minuten weken voordat je ze afspoelt met stromend water.
Wat is de beste manier om sla te wassen? Laat de wasbak vollopen met koud water, voeg de sla toe en hussel rustig door, zodat het zand van de blaadjes komt en naar de bodem zakt. Behandel de sla liefdevol, zodat de sla niet kneust en verlept.
U kunt uw sla wassen voor of na het bewaren in de koelkast . Als u de sla wast voor het bewaren, doe dan een papieren handdoek in de plastic zak of herbruikbare container, die overtollig vocht kan absorberen, waardoor uw sla niet zompig wordt en de houdbaarheid wordt verlengd.
Een beetje zout water verdrijft insecten en vuil .
Afspoelen onder koud water
Niet alleen zal de fysieke beweging vuil en micro-organismen wegspoelen, maar het zal dit ook doen zonder de resterende bladeren potentieel te besmetten, zegt ze. Bovendien zal het water de sla maar één keer raken, wat uiteindelijk de blootstelling aan met bacteriën besmet water vermindert.