Lays Sensations is veruit de zoutste, met ruim 60% meer zout dan de reguliere variant van hetzelfde merk. Net als Foodlog concludeert Questionmark dat ovenchips minder verzadigde vetten bevatten, maar drie keer meer suikers dan gefrituurde aardappelchips.
De chips worden met schil en al gebakken en bevatten geen kunstmatige toevoegingen. De chips bevatten voornamelijk onverzadigde vetten en slechts 4% verzadigde vetzuren en geen transvetten. Dit maakt de chips heel gezond.
1. Lay's Ovenchips naturel. Het is echt zo: ovenchips is qua calorieën een stuk beter dan zijn gefrituurde broers en zusjes. De beste keuze als je op de lijn let, maar toch zin hebt in chips.
Als je zoekt naar een lagere waarde aan (verzadigd) vet en zout, dan kom je uit bij de boerderijchips, AH ribbelchips (minder zout), Tyrells chips no salt of Kettle see salt.
Een portie naturelchips van 40 gram bevat zo'n 0,45 gram zout. In een portie paprikachips is de gemiddelde hoeveelheid zout zelfs 0,68 gram. Bovendien worden niet alle soorten zout meegeteld in een voedingswaardetabel.
Boerderij Chips Puur zijn geschikt voor iedereen! Deze chips bevatten geen zout wat ze perfect maakt wanneer je een natriumarm dieet volgt. Ook voor kinderen, die wel graag chips eten maar nog niet zoveel zou mogen, zijn ze ideaal!
Minste toevoegingen
Welke dan het minst slecht is? Dat is vrij simpel: naturel chips. Deze chips komt voornamelijk als 'gezondst' uit de bus, vanwege de ingrediënten die er níet in zitten.
De kroepoek die in de handel te koop is wordt gebakken in vet. Hij bevat ongeveer 25% vet, waardoor kroepoek te vergelijken is met chips. Hij bevat net als chips ook relatief veel zout. Het is dus zeker geen gezond tussendoortje of alternatief voor chips.
Light-chips bevatten wel wat minder calorieën dan gewone chips, maar het verschil is klein. In light-chips zit minder vet dan in gewone chips, maar wel meer koolhydraten. Chips, light en gewone, staan niet in de Schijf van Vijf. Het zijn allebei geen gezonde keuzes.
Door heet water over de chips te gieten, vallen de chips uit elkaar. Het zout en de smaakstoffen lossen op in het water.
Door enkele nieuwe en minder populaire smaken voorlopig niet meer te produceren, hoopt de fabrikant voldoende aardappelen voor haar best verkopende chips over te houden. "De aardappeloogst is slecht, zoveel is duidelijk", zegt Tom Demeyer, directeur marketing bij Croky.
Het advies is om maximaal 6 gram per dag binnen te krijgen. De meeste mensen in Nederland krijgen al te veel zout binnen. Te veel zout kan de bloeddruk verhogen.
Popcorn bevat over het algemeen minder calorieën, minder vet en meer eiwitten dan chips. Er zitten wel wat meer koolhydraten in en vaak wat meer zout. Wel een opmerking: popcorn uit de magnetron bevat over het algemeen meer vet en zout, zoete kant-en-klaar popcorn uit de supermarkt juist veel suiker…
Beter dan chips: noten
Een handje nootjes is superlekker, maar wacht even met de zak openscheuren. Noten zijn gezond en bevatten waardevolle eiwitten en vetten. Dan hebben we het wel over ongezouten, ongebrande noten. Niet de gefrituurde (want dat is wat de notenboer ermee doet).
Toch is chips geen gezonde snack. Maar liefst 33% van de chips bestaat uit vet. Door deze grote hoeveelheid vet krijg je een flinke hoeveelheid calorieën binnen. In 100 gram chips – groente- en aardappelchips – zitten ongeveer 500 kilocalorieën.
De winnaar van onze chipstest is Delhaize met een score van 7,8 op 10 en is voor ons dus de lekkerste zoute chips uit de supermarkt. Everyday van Colruyt eindigde op de tweede plaats met een score van 7,6. Op de derde plaats staat Crocky Ancienne met 6,9 op 10. Geen enkel merk kreeg een onvoldoende.
Veel snacks zoals chips en chocola vallen hier ook onder. De richtlijnen zijn als volgt: Neem niet meer dan 3 tot 5 kleine keuzes per dag die buiten de Schijf van Vijf staan. De keuzes voor een hele dag bestaan dan bijvoorbeeld uit 1 broodbeleg honing, 1 pepermuntje, 1 dropje, 1 plakje ham en 1 eetlepel ketchup.
Maar het zal voor de meeste mensen geen verrassing zijn dat chips ongezond zijn. Het frituren van aardappels op hoge temperaturen zorgt er namelijk voor dat dit vet in transvet omgezet wordt. Een vet dat het cholesterolgehalte in je bloed verhoogt, en daarmee de kans op hart- en vaatziekten.