Sinaasappelschillen en andere citrusschillen worden vaak nog bij het restafval gegooid. Resultaat: enorm zware zakken om naar de ondergrondse te sjouwen én verspilling van een grondstof. Want schillen zijn geen afval: je kunt het composteren en verwerken tot biogas.
Moet je toch wat eten weggooien, dan mag dat bij het gft-afval. Net als fruit- en aardappelschillen, eierschalen, oud brood en kaaskorsten waar geen plastic in zit (als je twijfelt over je kaaskorst, gooi 'm dan bij het restafval).
Daarnaast levert ze extra calcium en kalium, ongeveer 20% meer dan een geschilde appel. Sinaasappelschil zit dan weer vol hesperidine, een antioxidant die helpt om de bloeddruk en LDL-cholesterol te verlagen. Ze bevat daarenboven ook nog flavanoïden die cholesterolverlagend kunnen werken.
Een bananenschil, een klokhuis van een appel en gesneden gras van uw gazon. We weten allemaal dat dit bij het Groente, Fruit en Tuinafval (GFT) hoort. Heel goed als u dit dan ook in uw GFT-afvalbak weggooit.
Inspelend op een Europese Richtlijn heeft de OVAM beslist om vanaf 2024 niet langer keukenafval toe te laten bij restafval. Doe jij ook mee voor meer GFT? Groente-, fruit- en tuinafval maar ook vlees-, vis en etensresten horen niet langer thuis bij restafval!
De kern van de zaak. Hoewel ze vaak worden weggegooid , zijn sinaasappelschillen rijk aan belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels, vitamine C en polyfenolen. Toch zijn ze bitter, kunnen ze moeilijk te verteren zijn en kunnen ze resten van pesticiden bevatten.
De schil: een bron van voedingsstoffen
Schillen zitten bomvol vezels, mineralen en andere belangrijke stoffen (zoals caroteen in wortel). Ze zijn er van nature voor de bescherming van de vrucht of groente, en daarom zitten ze vol antioxidanten zoals vitamine C en E.
Citrusvruchten bevatten veel gezonde voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Alle soorten vruchten passen net als groente, peulvruchten en volkoren graanproducten in een gezond voedingspatroon. Eet elke dag tenminste 2 stuks fruit voor een goede gezondheid.
“Op de eierdozen van Rondeel staat dat ze composteerbaar zijn. Je kunt ze dus bij het gft-afval gooien”, legt Groenveld verder uit. Milieu Centraal geeft echter het advies om de eierdozen bij het restafval te gooien.
Schillen van citrusvruchten. Op deze schillen kan een groene schimmel groeien die de vertering in de composthoop afremt. Een enkele sinaasappel geeft niet maar grotere hoeveelheden kunnen beter in de groene container.
Ongekleurd en onbedrukt keukenpapier, tissues en wc-papier waarmee je een pan hebt schoonmaakt, etensresten hebt opgeveegd of je neus in hebt gesnoten mag bij het gft. Gekleurd papier, papier met opdruk en servetten mogen niet in de biobak.
De start-up verwerkt sinaasappelschillen tot waardevolle grondstoffen, zoals etherische oliën en vezelrijke korrels. Deze grondstoffen kunnen worden gebruikt voor de productie van onder meer schoonmaakmiddelen, cosmetica en verpakkingsproducten.
Mandarijnenschil. Ook de schil van een mandarijn kunt u gebruiken. Rasp hem bijvoorbeeld en voeg de geraspte schil toe aan een marinade voor vis of vlees, aan een salade of aan een baksel. Of voeg stukjes schil toe aan losse thee voor een fruitig effect.
De gedroogde schillen kunnen een uitstekende thee van mandarijnenschillen maken. Dat is niet alleen heerlijk, het heeft ook een medicinale waarde. Voeg heet water toe aan een mok met een paar stukjes sinaasappelschil en een klein kaneelstokje. Laat het een paar minuten trekken, gooi de schil en het stokje weg en geniet ervan.
Sinaasappel
Pectine is een fermenteerbare vezel die de stoelgang bevordert en het LDL-cholesterol niveau in het bloed kan verlagen. Daarnaast werkt het ook bloedsuiker verlagend, doordat het de aanmaak van insuline stimuleert.
De chemische samenstelling van de sinaasappelschil bestaat voornamelijk uit cellulose, gevolgd door lignine en vervolgens hemicellulose . Cellulose is het eenvoudigste natuurlijke polymeer om om te zetten in zijn monomeren, wat helpt het fermentatieproces te verbeteren [18].
Sinaasappels bevatten veel vitamine C. Bovendien dragen sinaasappels bij aan de inname van foliumzuur. Mandarijnen bevatten iets minder vitamine C, foliumzuur en vezels dan sinaasappels. Mandarijnen en sinaasappels staan in de Schijf van Vijf.
Bananenschillen daarentegen kunnen tot wel 2 jaar blijven liggen voordat ze goed zijn afgebroken. Sinaasappelschillen, mandarijnen, citroenen en vergelijkbare vruchten blijven ook rustig 2 jaar liggen voordat ze helemaal weg zijn.
"Ze doen het om een soort high te worden , maar al mijn onderzoek zegt dat dat niet zo is," zei Chute. "Het werkt niet." Een zoekopdracht op internet naar het roken van zulke schillen leverde veel resultaten op, waarvan de meeste suggereerden dat er niets krachtiger is dan een snufje vitamine C om te benutten.
Sinaasappels zijn zuur van aard, wat kan leiden tot irritatie in de maag bij mensen die lijden aan gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) . Mensen die lijden aan GERD dienen hun arts te raadplegen alvorens sinaasappels te consumeren. In sommige ernstige gevallen kan het leiden tot braken en brandend maagzuur.
Ei (rauw, gebakken, gekookt) en eierschalen (ook geverfde schalen van paaseieren) mogen in de gft-bak.
Sinaasappelschillen en andere citrusschillen worden vaak nog bij het restafval gegooid. Resultaat: enorm zware zakken om naar de ondergrondse te sjouwen én verspilling van een grondstof. Want schillen zijn geen afval: je kunt het composteren en verwerken tot biogas.
Je ziet het niet altijd, maar in koffiepads en theezakjes is plastic verwerkt. En daar wringt het schoentje, want plastic breekt niet af, composteert niet en komt dus uiteindelijk in de compost terecht.