We snijden de aardbeien in stukken, en doen ze in een kom. Hier voegen we een snufje zout en een grote snuf suiker aan toe. Het suiker haalt de natuurlijke zoetigheid van de aardbei omhoog, en het zout doet precies wat het altijd doet: het geeft (extra) smaak.
Voeg een beetje suiker en zout toe ! Was je aardbeien, snijd ze en bestrooi ze met een snufje zout en een paar goede snufjes kristalsuiker, schud ze een beetje heen en weer en zie ze op magische wijze donkerder en extra sappig worden.
Aardbeien roosteren in een oven van 350°F gedurende ongeveer 20 minuten zorgt ervoor dat de natuurlijke suiker in het fruit geconcentreerd wordt, waardoor het een verhoogde zoetheid, diepe, rijke smaak en licht verzachte textuur krijgt. Geroosterde aardbeien zijn net zo veelzijdig als rauwe bessen, dus het is aan jou of je ze warm of gekoeld wilt eten.
De meeste suiker zit bij aardbeien in de punt. Zonlicht zorgt voor de aanmaak van suikers. Maar een aardbeienplant heeft maar een beperkte hoeveelheid suiker te verdelen. Dus hoe minder aardbeien aan de plant laat zitten, hoe zoeter de resterende vruchten van nature zullen smaken.
De suiker helpt om de aardbeien wat zoeter te maken, en zorgt voor een rode siroop, terwijl het zout alle smaak die wél in de aardbeien zit, naar boven brengt.
Het is ook een hands-off recept: gooi gewoon aardbeien met suiker en laat de tijd de rest doen . De suiker zal het sap uit de bessen trekken, waardoor een dikke en sappige siroop ontstaat, terwijl de aardbeien dieper van smaak worden en zachter van textuur. Het resultaat is een veelzijdige, zoetzure topping die moeilijk te weerstaan is.
Plaats de aardbeien voorzichtig in een gesneden glas of een andere aantrekkelijke serveerschaal. Bedek ze met ½ kopje poedersuiker . Wanneer ze klaar zijn om te serveren, instrueer je gasten om de bessen één voor één te pakken en op hun dessertbord te leggen dat is bestrooid met extra poedersuiker. Rol of doop elke bes in de suiker.
Aardbeien: knoflook, peterselie, prei, radijs, sla, spinazie, tijm, tomaten, uien, wortels. Andijvie: koolsoorten, prei, stokbonen, tomaat, venkel. Bieten: dille, erwten, knoflook, komkommer, koolsoorten, koriander, sla, uien. Bloemkool: bonen, dille, oregano, selderij.
De aardbeien lusten wel wat water dus zorg zeker dat je ze regelmatig van hun dorstlust verlost. Geef ze ook een extra groeiboost door regelmatig een groente- en fruitmeststof toe te dienen. In pot werkt een vloeibare meststof het beste. In professionele kwekerijen zit in elke watergift vloeibare meststof verwerkt.
Onrijpe aardbeien zijn erg geschikt om in te leggen in suikersiroop met vanille. De aardbeien blijven dan lekker krokant en fris omdat het onrijpe aardbeien zijn. Het resultaat: mooie glanzende en zuur-zoete aardbeien.
Macereren - weken of weken in vloeistof en/of zoetstof - is een van de makkelijkste en snelste manieren om ondermaatse bessen op te pimpen. Gooi ze in suiker, honing of ahornsiroop, samen met een beetje vers sap of alcohol (een kruidenlikeur, zoals vlierbloesemspirit, zou geweldig zijn).
Naast munt kunt u ook aanvullende kruiden overwegen zoals lavendel, dragon, rozemarijn, engelwortel, venkel en citroengras . Niet per se een kruid of specerij, maar balsamicoazijn is traditioneel bij aardbeien.
Ook hebben veel soorten aardbeien een temperatuurdaling 's nachts nodig om hun smaak echt te ontwikkelen . De soorten die in kassen worden gekweekt, krijgen die temperatuurverandering nooit en ontwikkelen gewoon niet de suiker die ze die verrukkelijke smaak geeft.
Voeg een beetje zwarte peper toe aan uw aardbeien: dit versterkt de natuurlijke smaak en voegt een beetje pit toe aan de smaak, zonder dat u suiker hoeft te gebruiken.
Als u van plan bent om uw aardbeien meteen op te eten, kunt u ze het beste op kamertemperatuur op het aanrecht bewaren . In de koelkast verliezen ze namelijk wat glans en smaak .
Daarom zijn aardbeien op de fruitschaal ook maar één dag houdbaar. Wil je ze langer bewaren? Leg de aardbeien dan in een vershoudbakje met vochtrooster van LocknLock in de koelkast. Het is belangrijk dat de aardbeien niet vochtig worden dus leg de aardbeien op het vochtrooster zodat ze niet in hun eigen vocht liggen.
Wil je ze toch wat langer bewaren, zet ze dan in de koelkast. Zo blijven ze 2-3 dagen houdbaar. Laat ze voor consumptie nog wel even op kamertemperatuur komen; het fruit laat zijn suikers pas vrij bij een temperatuur van 18°C. Koude aardbeien smaken daarom soms nog wat zuur.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Zoals bij ander fruit is vooral potas (K) van belang voor een goede vruchtzetting. Kies daarom een aangepaste formule zoals de DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit. Het beste geef je 20-35 g/plant of 60 – 100 g/m². Deze meststof is trouwens ook perfect geschikt voor de bijbemesting van je aardbeien in een pot.
Aardbeien gaan goed samen met knoflook, borage (komkommerkruid) en tijm. Aardappelen met sjalotten en goudsbloem. Bieten met uien en knoflook. Bonen met selderij, bonenkruid, Oost-Indische kers en goudsbloem.
Laat het aardbeienmengsel staan om te macereren:
Laat op kamertemperatuur staan tot de suiker is opgelost en de aardbeien stroperig zijn, ten minste 30 minuten of tot 2 uur . Garneer met extra basilicum. Bewaar afgedekt in de koelkast tot 24 uur.
Ingrediënten gesuikerde aardbeien:
200 gram fijne kristal suiker. 60 milliliter water. Ongeveer 200 gram aardbeien.
Roer de bessen en suiker goed door elkaar. Dek af en zet ze minstens een uur in de koelkast voordat je ze gebruikt. Ze blijven 5 tot 6 dagen goed in de koelkast, maar ze zijn het lekkerst als je ze binnen 48 uur eet.