Viking Blue is een pittige blauwaderkaas uit Denemarken. Perfect voor op een kaasplateau voor liefhebbers van uitgesproken smaken, maar ook zeer geschikt om te smelten. Zo komt de kaas uitstekend tot zijn ... recht als smaakmaker in soepen, sauzen en ook op de pizza.
De Viking Blue is een kaas gemaakt van gepasteuriseerde koeienmelk.
Soorten blauwe kaas
De meest bekende voorbeelden van blauwe kazen zijn Roquefort, Blue Stilton en Gorgonzola, maar in de loop der jaren is het aanbod in soorten sterk toegenomen.
Van mild tot pittig, blauwe kazen zijn er als Gorgonzola, Stilton, Roquefort & Deens Blauw.
Shropshire blue is gemaakt van gepasteuriseerde koemelk en heeft veel gelijkenis met de welbekende Blue Stilton. Shropshire wordt dan ook op dezelfde wijze gemaakt. Met roestvrijstalen pinnen perforeert men de kaas en brengt men de roqueforti schimmel in.
Blauwe kazen gemaakt met mildere Penicillium glaucum in plaats van de krachtigere Penicillium roqueforti zullen echter zoeter en milder smaken dan Stilton , dus krachtigere kazen zoals Roquefort kunnen een betere vervanger zijn voor blauwe Stilton. Probeer Gorgonzola Dolce als vervanger voor mildere witte Stilton.
Kazen zoals Parmezaan en Stilton zijn een harde kaassoort waarvan de korst gevormd wordt op een natuurlijke manier. Door het lange rijpingsproces kan de korst een uitgesproken smaak hebben: ze is eetbaar, maar zelden lekker.
Naast eiwitten bevat blauwe kaas ook een aanzienlijke hoeveelheid calcium, wat cruciaal is voor sterke botten en tanden. Calcium speelt een vitale rol bij de botdichtheid en kan helpen bij het voorkomen van osteoporose. Probeer merken zoals Stilton en Danish Blue voor een calciumboost.
Het rijpen duurt ongeveer 60 dagen, wat resulteert in een glad en fluweelzacht wiel van Deense blauwe kaas. Met natuurlijk ontwikkelde smaken, vindt Deense blauwe geen ruimte voor toevoegingen of kunstmatige vulstoffen. In plaats daarvan is de kaas helder van smaak en glutenvrij . Omdat het dierlijk stremsel bevat, is het niet geschikt voor vegetariërs.
Tijdens de World Cheese Awards – die werden georganiseerd in Bergamo in Italië – was het een Amerikaanse kaas die er met de winst vandoor ging. De Rogue River Blue, een blauwe kaas uit Oregon, werd verkozen tot allerlekkerste der kazen.
Als Italiaanse kaas is Gorgonzola een populaire keuze voor pizza's, risotto's, pastagerechten en meer. Beide zijn ook welkom op elk kaasplankje. Ze hebben allebei die zoute, hartige smaak, maar blauwe kaas is iets scherper en heeft een sterkere geur, terwijl de romigheid van Gorgonzola het gemakkelijker maakt om te smeren.
Gorgonzola is door de zachte en fijne textuur perfect te gebruiken in veel verschillende recepten. Gorgonzola smelt bijvoorbeeld heerlijk over een pasta en komt goed tot zijn recht in salades. Ook met vlees werkt deze blauwe kaas goed: laat de Gorgonzola bijvoorbeeld smelten over runder-, varkens- of kippenvlees.
Blauwe kaas, vooral de Stilton, is erg gezond omdat het in vergelijking tot normale kaas meer vitamine K2 bevat. Deze vitamine ondersteunt bloedstolling en zorgt ervoor dat bloedvaten schoon en elastisch blijven. Wist je dat de schimmel in blauwe kaas te vergelijken is met antibiotica?
De kleuren waarvan archeologen weten dat ze in kleding uit de Vikingtijd werden gebruikt, zijn geel, rood, paars en blauw. Blauw is alleen aangetroffen in de begrafenissen van rijke personen , omdat het blijkbaar een kostbare kleur was. De blauwe kleur kwam van de lokale plant wede of van de kleurstof indigo, die in het buitenland werd gekocht.
Gebruik van wede of indigo voor het blauw verven en meekrap als belangrijkste rode kleurstofbron.
Zwangere vrouwen mogen alle zachte en harde kaassoorten eten, met uitzondering van zachte kaas gemaakt van rauwe melk. Rauwmelkse kaas kan besmet zijn met Listeria monocytogenes, die een gevaarlijke voedselinfectie kan veroorzaken.
Blauwe kaas, of bleu cheese, is een soort kaas die gekweekt is met een schimmel van het geslacht Penicillium. De schimmelsporen geven de kaas zijn kenmerkende blauwgroene markeringen, ook wel blauwe schimmel genoemd.
Een andere populaire blauwe kaas is Stilton. Deze Engelse kaas wordt gemaakt van koemelk en wordt gekenmerkt door zijn blauwe aderen en kruimelige textuur. Stilton heeft een mildere smaak dan Roquefort en wordt vaak gebruikt als dessertkaas of als topping voor crackers.
Gorgonzola van het pikante type kan enkele dagen bewaard worden zonder dat de eigenschappen veranderen, in vergelijking met het milde type. Ze moeten zorgvuldig bewaard worden zodat ze hun aangename aroma's en smaken behouden, maar altijd in de koelkast.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Gorgonzola is zachter en romiger dan Roquefort of Blue Stilton. Hij heeft een oranje grijze korst en mooie blauwaders. De smaak is licht pikant en kruidig dankzij de blauwaders. Gorgonzola wordt gemaakt van twee soorten melk.
Omdat de kaas vrij veel zout (1,5 tot 1,8 gram per ons) en vet (30 gram per ons) bevat, krijgt de van rauwe schapenmelk gemaakte kaas een rode E als Nutri-Score. Dat zal consumenten ertoe brengen de kaas als zeer ongezond links te laten liggen, vrezen de makers.
Ondanks dat het om een lage en veilige concentratie gaat, is het geen goed idee om de coating op te eten. Het is enkel bedoeld als een soort verpakking voor de kaas. De echte korst van de kaas, die onder het plastic laagje zit, kan echter wel gewoon worden gegeten.
Blauwe kaas
Na het rijpen worden de buitenkanten van deze wielen schoongemaakt en in folie gewikkeld, waardoor ze vochtig blijven, maar ze wel aan de lucht worden blootgesteld, zodat de kaas zich volledig kan ontwikkelen en je elk stukje kunt eten . Blauwe kaas versus Gorgonzola: wat is het verschil?
Vaak krijgen we de vraag of het bruine korstje van de rookkaas gegeten kan worden. Het antwoord is simpel: ja, je kunt het korstje van de rookkaas gewoon eten! Het bruine randje op de kaas ontstaat tijdens het rookproces op echt beukenhout. Hierdoor krijgt het korstje een volle smaak die perfect past bij de kaas.