Echter, de consumptie van grote hoeveelheden drop kan leiden tot bijwerkingen zoals hoge bloeddruk en vochtretentie, vooral vanwege de glycyrrhizine die het lichaam aanzet tot het vasthouden van zout en water. Deze effecten zijn tijdelijk, maar regelmatige overconsumptie kan tot chronische problemen leiden.
Het is een misverstand dat het zout in drop de bloeddruk omhoog jaagt. Gek genoeg bevat zoete drop meer zout (per 100 g ongeveer 200 mg natrium) dan zoute drop (150 mg). In zoute drop zit simpelweg minder suiker, waardoor het zout duidelijker te proeven is. Deze hoeveelheden zout kunnen weinig kwaad.
Als je een grote hoeveelheid drop eet, krijg je ook veel glycyrrhizine binnen. Je lichaam gaat dan meer vocht vasthouden, waardoor je bloeddruk stijgt. Een verhoogde bloeddruk kan verschillende ziektes veroorzaken en is één van de risicofactor van dementie. Het is daarom zinvol om regelmatig je bloeddruk te meten.
Drop en zoethout(thee)
Veel mensen denken dat dit alleen geldt voor zoute drop. Maar drop bevat naast natrium ook een andere bloeddrukverhogende stof: glycyrrhizinezuur. Ook zoete dropsoorten, zoals Engelse drop, verhogen dus de bloeddruk! Eet daarom bij hartfalen geen drop.
Dropsnoepjes die bestrooid (of zelfs met een korstje) zijn met zout zijn uiteraard niet de beste keuze voor uw hart, maar het is over het algemeen veilig om af en toe een kleine hoeveelheid drop te eten .
Zoute stokjes kunnen zoute snacks als chips heel goed vervangen. Zo mag je 30 sticks voordat je de 100 calorieën bereikt. Een soepje kan zeker geen kwaad als tussendoortje.
1 st. zoute zwarte drop (Jacobsen's) bevat 11 calorieën. De macronutriëntenverdeling is 74% koolhydraten, 26% vet en 0% eiwit. Dit heeft een relatief lage caloriedichtheid, met 11 calorieën per 100 g .
Voor de gemiddelde volwassene wordt geadviseerd niet meer dan 120 gram drop te eten, wat neerkomt op ongeveer 20 tot 25 dropjes per dag. Deze hoeveelheid zorgt ervoor dat de inname van glycyrrhizine binnen veilige grenzen blijft, waardoor de risico's van hoge bloeddruk en vochtretentie worden geminimaliseerd.
Het is geen goed idee om extra zout of drop te eten bij een lage bloeddruk. Dit is niet goed voor je nieren en bijnieren. Ben je vaak duizelig? Gebruik dan een normale hoeveelheid zout.
Twee jaar later ontwikkelden Klepper & Klepper de Beste Mildzoute Drop Ooit. Met echt Keltisch zeezout. In de woorden van Felix Wilbrink, culinair journalist van De Telegraaf: 'Deze drop ontrolt zich direct in je mond, de smaak is haast romig, de drop smelt snel, kleeft nauwelijks, de verhoudingen zoet en zout perfect.
Zoete drop zit dus net als suikerwerk boordevol suiker en overdaad is dus allerminst gezond. En of suikervrije drop zoveel gezonder is, is dan ook weer voer voor discussie. Suikervrije drop zit namelijk boordevol zoetstoffen waaraan eveneens gezondheidsnadelen verbonden zijn.
Het eten van meer dan anderhalf ons drop per dag isvooral riskant voor mensen met een trage stoelgang. Zij hebbenvolgens de Utrechtse toxicoloog Bart Ploeger een relatief grotekans om last te krijgen van vochtophoping, hoge bloeddruk en optermijn ook van hart- en vaatziekten.
Salmiakzout geeft zoute drop een samentrekkende, zoute smaak, verwant aan die van tannines - een kenmerk van rode wijnen, die bitterheid en samentrekkendheid aan de smaak toevoegt . Het consumeren van salmiakdrop kan een hartig of niet-hartig gehemelte en reactie stimuleren.
Hoe komt het nou dat drop zo slecht voor je is? Dat zit zo: drop bevat glycyrrhizine, een stofje waardoor het natriumgehalte van het lichaam omhoog gaat. Door een teveel aan natrium worden de nieren en het hart extra belast, wat voor een hoge bloeddruk kan zorgen.
Van oudsher wordt drop of zoethout ook gebruikt bij maag- en darmklachten. Het zou de aanmaak van maagzuur enigszins remmen. Tegenwoordig zijn er echter veel effectievere maagzuurremmende medicijnen op de markt.
Het zuigen op een dropje, zuurtje of keelsnoepje kan je keelpijn tijdelijk wat verzachten. Er worden veel zuigtabletten verkocht die zeggen keelpijn of keelontsteking te kunnen verminderen, maar de werking daarvan is niet wetenschappelijk bewezen. Een simpel dropje of zuurtje werkt dus even goed.
Gelden er andere bloeddrukwaarden voor mensen boven de 70? Nee, ook voor mensen ouder dan 70 is een bloeddruk boven 140/90 een hoge bloeddruk. De bloeddruk mag soms wel hoger zijn. Dat heeft te maken met je persoonlijke situatie, bijvoorbeeld of je medicijnen gebruikt.
Bij een bloeddruk van 140/90 of hoger heb je een hoge bloeddruk. Met een hoge bloeddruk heb je meer risico op een hartinfarct of beroerte.
Als uw kalium al laag is, kan drop het te laag maken. Gebruik geen drop als u deze aandoening heeft. Nierziekte: Het consumeren van grote hoeveelheden drop kan nierziekte verergeren .
Het is echter belangrijk om te beseffen dat zwarte drop meer is dan alleen snoep. Het bevat glycyrrhizinezuur, wat zwelling en hoge bloeddruk kan veroorzaken en kalium en andere elektrolyten kan uitputten, wat hartritmestoornissen of een hartstilstand kan veroorzaken .
Zoethout vertoont ook milde laxerende eigenschappen, wat helpt bij het verlichten van constipatie door de stoelgang te bevorderen . Daarnaast is zoethout onderzocht op zijn rol bij het ondersteunen van een gezond darmmicrobioom, met name met betrekking tot de uitroeiing van H. pylori-infectie.
Voor de meesten van ons is de drop die in voedsel zit over het algemeen veilig om te eten en veilig wanneer het als medicijn wordt geconsumeerd voor korte periodes . Wanneer het echter in grote hoeveelheden gedurende een langere periode wordt ingenomen, kan het de kaliumspiegels in het lichaam doen dalen en dit kan invloed hebben op uw bloeddruk.
Zoals komkommer, cherrytomaten, reepjes paprika, worteltjes, radijsjes, stukjes rauwe bloemkool, bleekselderij, rettich, enzovoorts. Eventueel met dip, zoals de gegrilde groentedip. Een portie vers fruit. Zoals appel, sinaasappel, banaan, mandarijn, aardbeien, bosbessen, kiwi, nectarine, perzik, meloen.
Je wilt niet te veel zoute crackers eten (of ze zelfs onderdeel maken van je dagelijkse dieet) omdat ze veel natrium bevatten, makkelijk in overmaat te consumeren zijn en bijna geen voedingsstoffen leveren . Enkele gezonde alternatieven voor zoute crackers zijn volkoren crackers, noten- en zadencrackers en glutenvrije crackers.