Doe de snijbonen in een afsluitbaar bewaarbakje. De snijbonen kun je dan nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren. Hoe weet ik of verse snijbonen niet goed meer zijn? De sperziebonen zijn dan slap, verspreiden een zure geur of zijn beschimmeld.
Wanneer de bonen met weinig zout worden ingemaakt, dan treedt er melkzuurgisting op en ontstaan er zure bonen.
Het hele jaar door zijn de snijbonen verkrijgbaar. Wat is de houdbaarheid van snijbonen: Gesneden snijbonen kun je het best dezelfde dag bereiden en eten. Ongesneden snijbonen kun je in een open plastic zak twee dagen bewaren op een koele plaats of in de koelkast.
Zijn ze verpakt, let dan op de houdbaarheidsdatum. Je vindt ook gesneden snijbonen in de winkel. Die kun je het best nog dezelfde dag bereiden en opeten. Ongesneden snijbonen bewaar je in een plastic zak met gaatjes twee dagen op een koele plaats of in de ijskast.
Kook de snijbonen zonder deksel, afhankelijk van de dikte in 6 min. gaar (de snijbonen moeten nog frisgroen zijn). Prik met een vork in een snijboon om te checken of ze beetgaar zijn. Spoel de bonen af onder koud stromend water, zodat ze niet doorkoken.
Hoe weet ik of verse snijbonen niet goed meer zijn? De sperziebonen zijn dan slap, verspreiden een zure geur of zijn beschimmeld. Dit bederf herken je snel door te kijken, ruiken of proeven.
Vroeger werden de snijbonen in schuine reepjes gesneden om de taaie draad te verknippen, vandaar de naam. De huidige generatie snijbonen heeft echter een heerlijk malse structuur en kan probleemloos als geheel gekookt of gestoomd worden.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Omdat het een broertje is van de sperzieboon mag worden aangenomen dat de snijboon ongeveer dezelfde eigenschappen, vitamines en mineralen bevat. Uit onderzoek is gebleken dat de groene boon niet alleen antioxidanten als vitamine C en betacaroteen bevat, maar ook een hoge concentratie van het mineraal mangaan.
U kunt ook ongewassen en ongeblancheerde sperziebonen in de koelkast bewaren tot ongeveer zeven dagen voordat u ze in de vriezer moet bewaren. Verse sperziebonen zijn in het seizoen van mei tot oktober en u kunt ze vinden op uw lokale boerenmarkt.
Tuinbonen, sperziebonen, snijbonen, haricots verts, peultjes, doperwten en sugar snaps: alle peulvruchten bevatten de stof lectine. Dit stofje is giftig voor het menselijk lichaam. Je kunt er misselijk door worden, van braken, en maagpijn of diarree door krijgen. Het is dus niet veilig om peulvruchten rauw te eten!
Verse snijbonen kunnen worden ingevroren en blijven ongeveer drie maanden goed in de vriezer. Door de snijbonen eerst te blancheren (kort verhitten) blijft de smaak en textuur beter behouden. Verse snijbonen kun je gemiddeld 4 dagen in de koelkast bewaren.
Snijbonen hebben een volle, typische bonensmaak. Ze zijn lichtzoet. Je kunt snijbonen zo gebruiken: Koken met bouillon, knoflook en serveren met een beetje zachte margarine, peterselie en peper.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Recent onderzoek van William Paterson University in New Jersey heeft de 41 gezondste voedingsmiddelen onder de loep genomen en wat blijkt? Waterkers staat bovenaan de ranglijst. Ja, je leest het goed – waterkers. Geen enkele andere groente kan zich meten met deze groene krachtpatser.
Textuurveranderingen: slijmerige textuur en zachtheid
Als de bonen slijmerig of plakkerig aanvoelen, is dat een duidelijk teken van bederf. Een slijmerige textuur duidt vaak op bacteriële groei, wat kan leiden tot voedselgerelateerde ziekten als het wordt geconsumeerd. Naast slijmerigheid kunnen groene bonen die bedorven zijn ook zacht of slap worden.
Een houdbaarheidsdatum op voedsel gaat over veiligheid. Dit is de belangrijkste datum om te onthouden. Eet nooit voedsel na de houdbaarheidsdatum, zelfs als het er goed uitziet en ruikt, want het kan u erg ziek maken . U kunt voedsel eten tot middernacht op de houdbaarheidsdatum die op een product staat, maar niet daarna, tenzij het voedsel gekookt of ingevroren is.
Voorgesneden snijbonen worden slap, beschimmelen en verspreiden een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Een reden dat bonen vezelig, taai en draderig zijn, kan simpelweg zijn dat ze na hun beste tijd geplukt zijn .
Als uw sperziebonen draderig zijn, wanhoop dan niet – maak er heerlijke sperziebonensoep van ! Op dit moment in de oogstkalender kunnen sperziebonen hun beste tijd gehad hebben en dat is op dit moment zeker het geval op onze moestuin.
Nee, er is niks mis met je oren, dit is een teken dat ze nog een beetje rauw zijn. Volgens Heston Blumenthal is het piepen zelfs een teken dat ze té rauw zijn. Om het piepen te voorkomen kun je de boontjes tijdens het koken proeven; zodra ze niet meer piepen zijn ze goed!
Door het vocht krijgen ze bruine vlekken dat heel toepasselijk roestvorming wordt genoemd. Het ziet er onaantrekkerlijk uit, maar geen paniek! Het is niet schadelijk. Zodra de bonen het kokend water raken, trekt het bruin weg en worden je bonen weer heldergroen.
Snijbonen zijn super gezond
Verder zijn ze rijk aan kalium en magnesium. Bovendien bevatten ze extreem veel vezels - goed voor de darmen - en bevatten ze amper calorieën.
🌱 Herken zwarte vlekken vroegtijdig om de gezondheid van uw sperziebonen te beschermen. 🍄 Schimmel- en bacteriële infecties zijn veelvoorkomende boosdoeners; behandel deze met fungiciden of natuurlijke middelen. 💦🌞 Voorkom dit door slim water te geven, de plantafstand te bepalen en de tuinhygiëne te bewaken.