De cijfers liegen er niet om: één op de vijf Fransen drinkt meer dan twee glazen alcohol per dag. Op Duitsland na drinkt men in Frankrijk, samen met Spanje, van alle West-Europese landen het meest: volgens de OESO 10,5 liter pure alcohol per persoon per jaar.
De Fransen drinken steeds minder wijn
In de afgelopen 50 jaar is de Franse wijnconsumptie met wel 60% afgenomen. Gemiddeld drinken de Fransen nu iets meer dan 51 liter wijn per volwassene per jaar.
Is elke dag een fles wijn drinken nog oké? Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad adviseren om helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol is namelijk slecht voor je gezondheid. Als je toch wilt drinken, adviseren zij om het bij één glas per dag te houden en zeker niet elke dag een fles wijn te drinken.
sommigen drinken een fles per dag, anderen alleen als ze uitgaan, en weer anderen alleen in het weekend. Ik ontdekte echter dat de gemiddelde wijnconsumptie in Frankrijk 60 liter per jaar per persoon is, en dat de Fransen gemiddeld 2 of 3 glazen wijn per dag drinken. De regelmatige drinkers drinken echter gemiddeld 200 liter per jaar.
Andere weetjes over alcoholgebruik in Europa:
Het percentage maandelijkse drinkers is het hoogst in Litouwen (31,3%), Letland (31,1%) en Cyprus (30,4%). De groep geheelonthouders is het grootst in Kroatië: ruim 38% van de volwassenen hier drinkt nooit.
Letland en Oostenrijk hebben het hoogste alcoholgebruik, met meer dan 12 liter per volwassene, gevolgd door Tsjechië, Frankrijk, Bulgarije, Litouwen en Luxemburg, met meer dan 11 liter per volwassene. Griekenland, Zweden, Italië en Malta hebben relatief lage consumptieniveaus, minder dan 8 liter pure alcohol per volwassene.
Toch kan het nog veel erger, kijk maar naar de Russen of Britten. Of nog extremer: de Moldaviërs. Zij staan op de eerste plaats met een alcoholconsumptie van 17,4 liter pure alcohol per persoon per jaar. Dat zijn dus 178 flessen wijn.
Met zoetere dranken zoals frisdranken en sappen als primaire maatstaf, zijn de vaak drogere, tanninerijke en zuurdere rode en witte wijnen niet wenselijk. 4) Goede wijn is te duur — "Frankrijk heeft veel goedkope wijn", zei een geïnterviewde. "De goede wijn is gewoon te duur — vooral in restaurants.
In Nederland is het verbruik van wijn per hoofd van de bevolking 15+ in 2021 gestegen naar 26,1 liter. Dat blijkt uit de power point die Pau Roca, Directeur-Generaal van de Organisation Internationale de la Vigne et du Vin, vanmiddag tijdens een webinar presenteerde.
Rode wijn is favoriet, gedronken door 72% van de Fransen , terwijl witte wijn door slechts 25% wordt gedronken en rosé door 3%. Rode wijn staat dus bovenaan de lijst, maar heeft ook zijn eigen variabelen: 85% van de mannen zegt dat ze rode wijn prefereren, terwijl slechts 59% van de vrouwen dat doet.
De Dietary Guidelines for Americans definiëren matig drinken als maximaal één drankje per dag voor vrouwen en maximaal twee drankjes per dag voor mannen. Dus, hoeveel glazen wijn per week is gezond? Als u met deze gedefinieerde normen leeft, mag het niet meer zijn dan ongeveer een fles wijn per week .
Dagelijks alcohol drinken kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, zoals leverproblemen, hart- en vaatziekten en verslaving. Het is belangrijk om te weten dat de aanbevolen hoeveelheid alcohol die men kan drinken per dag varieert per persoon en is afhankelijk van factoren zoals geslacht, gewicht en leeftijd.
Wat doet alcohol met je gewicht? Mensen die veel alcohol drinken hebben een grotere kans op overgewicht. Dit komt niet alleen doordat alcohol calorierijk is, maar ook omdat alcohol de eetlust verhoogt. Hierdoor krijg je al snel meer calorieën binnen dan je verbruikt en kom je dus aan.
Op het per capita lijstje staat Portugal fier bovenaan, met 51,9 liter. Gevolgd door Frankrijk (46,9) en Italië (46,0).
Er wordt wel warm gegeten maar kleinere porties. Ook besteedt men er minder tijd aan. Wel is het zo, dat de Fransman 's avonds veel later aan tafel gaat dan wij: het eten wordt pas vanaf een uur of 19.30 uur opgediend. Eerder kunt u dus in Franse restaurants 's avonds echt niet terecht.
De cijfers liegen er niet om: één op de vijf Fransen drinkt meer dan twee glazen alcohol per dag. Op Duitsland na drinkt men in Frankrijk, samen met Spanje, van alle West-Europese landen het meest: volgens de OESO 10,5 liter pure alcohol per persoon per jaar.
Wijn is de populairste drank in Frankrijk: meer dan 80% van de Franse bevolking in de leeftijd van 18 tot 75 jaar heeft in het afgelopen jaar wel eens een wijntje gedronken.
Maar als we het hebben over de juiste manier om dingen te doen in Frankrijk, dan is wijn gereserveerd voor maaltijden. Het is niet ongewoon om wijn te drinken tijdens de lunch , maar net als in Spanje en Italië, wordt wijn langzaam opgedronken. Het gaat erom te genieten van het gezelschap van de mensen met wie je bent, en niet om dronken te worden.
Genetisch bepaald hebben 50 % van de Japanners, 35 % van de Chinezen, 40 % van de Vietnamezen en Indonesiërs een afwijkend ADH en ALDH-enzymsysteem. Het ADH (alcoholhydrogenase) enzym breekt alcohol af en wordt gevonden in het maagslijmvlies, de nieren en de hersenen.
Portugal kent de meeste dagelijkse drinkers (20,7%). In Turkije (0,5%), Litouwen (0,8%) en IJsland (1,0%) komt dagelijks drinken het minst vaak voor.
De meeste overmatige drinkers leven in Friesland, Twente en het Gooi - maar in Amsterdam en Brabant wonen de stevigste weekenddrinkers. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Dagelijkse alcoholconsumptie in de EU naar leeftijd
In de EU is dagelijks drinken het meest frequent in Portugal, met een vijfde (20,7 procent) van de bevolking die dagelijks alcohol consumeert, gevolgd door Spanje (13,0 procent) en Italië (12,1 procent) . Het laagste aandeel dagelijkse drinkers ligt rond de 1 procent in Letland en Litouwen.
Rusland en Australië hebben de hoogste prevalentie van alcoholverslaving, met respectievelijk 2,61 procent en 2,58 procent. Volgens de WHO heeft de VS het laagste percentage alcoholverslaving met slechts 1,92 procent.
Volwassenen. Drinken volgens de richtlijn (drinkt niet of maximaal 1 glas per dag) is in 2022 het hoogst in Flevoland (50,5%), Rotterdam-Rijnmond (49,3%), en Zuid-Holland Zuid (48,9%).