De resultaten van het onderzoek zijn duidelijk: personen met een slechte hydratatie hebben vaker een hoge bloeddruk, hoge cholesterol, hoge bloedsuikerspiegel én een groter risico op vroegtijdig overlijden.
Cathechine vermindert de opname van cholesterol in het lichaam en verlaagt zo het cholesterolniveau. Ook zwarte thee zou dit effect hebben, zij het in mindere mate. Met drie kopjes groene of zwarte thee per dag kan je al een cholesterolverlagend effect bereiken. Sojadranken: Soja bevat weinig verzadigd vet.
Drinkwater
Een onderzoek uit 2021 naar de rol van hydratatie voor de metabolische gezondheid bij ouderen, toonde aan dat hydratatie geassocieerd werd met hogere HDL-cholesterolconcentraties. Dit suggereert dat water drinken, naast een gezonde drankoptie, kan helpen om het cholesterolgehalte onder controle te houden .
Vrij snel na verlaging van het cholesterolgehalte (1-2 jaar) neemt het risico op hart- en vaatziekten af. Bij gelijktijdige verhoging van het HDL-cholesterol neemt het risico nog sneller af. Verlaging van het cholesterolgehalte stopt het proces van aderverkalking of kan het zelfs doen omkeren.
Soja-eiwit, blauwe bessen, avocado, bonen, appels en donkergroene bladgroenten zoals spinazie moet je meermaals per week eten. Voeg knoflook toe aan je gerechten. Het verhoogt de goede cholesterol en verlaagt de slechte cholesterol. Hetvoorkomt bovendien dat slechte cholesterol blijft hangen in de aderen.
Tot de beste dranken voor cholesterolbeheersing behoren groene thee, granaatappelsap, citrussap, sojamelk, plantaardige smoothies en rode wijn .
Het kan ook helpen bij het reguleren van de stoelgang. Griekse yoghurt is in verband gebracht met lagere cholesterol- en triglycerideniveaus , wat uw risico op hartziekten kan verminderen. Cholesterol en triglyceriden kunnen uw slagaders na verloop van tijd verharden of blokkeren, wat leidt tot hartziekten of atherosclerose.
Gember. Een onderzoek uit 2014 toonde aan dat gember uw totale cholesterol- en triglyceridengehalte kan verlagen , terwijl een onderzoek uit 2008 aantoonde dat het LDL-cholesterolgehalte kan verlagen en HDL-cholesterol kan verhogen. U kunt rauwe gember aan voedsel toevoegen of het als supplement of poeder innemen.
De vezels in fruit (pectine) hebben directe invloed op het cholesterol en kunnen het LDL-cholesterol verlagen. Appels, aardbeien, druiven en citrusfruit zitten er vol mee. Daarnaast heeft veel groente en fruit eten een gunstig effect op de bloeddruk en andere gezondheidsvoordelen.
Eieren en garnalen zijn de enige voedingswaren die veel cholesterol en weinig verzadigd vet bevatten. En het is dat verzadigd vet dat het cholesterolgehalte in je bloed doet pieken. Dus niet de cholesterol in het ei zelf.
Drankjes die je moet vermijden
Mensen die hun cholesterolgehalte willen verbeteren of op peil willen houden, kunnen dranken met een hoog gehalte aan verzadigde vetten beter vermijden. Voorbeelden hiervan zijn: koffie of thee met room, volle melk of koffieroom . dranken of smoothies met kokos- of palmolie. geperste kokosdranken.
De resultaten van het onderzoek zijn duidelijk: personen met een slechte hydratatie hebben vaker een hoge bloeddruk, hoge cholesterol, hoge bloedsuikerspiegel én een groter risico op vroegtijdig overlijden.
Griekse yoghurt bevat veel verzadigd vet omdat er room aan is toegevoegd. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Griekse yoghurt bevat ook veel calorieën.
Veroorzaakt rijst een hoog cholesterol? Hoewel rijst geen cholesterol bevat, kan het het lichaam op een manier beïnvloeden die iemands cholesterolgehalte of triglyceriden kan verhogen . Daarnaast zijn er verschillende factoren om te overwegen om te bepalen of rijst een persoon een hoog cholesterolgehalte kan laten ontwikkelen.
Voedingsmiddelen als eieren, vlees, vis, melk- en melkproducten en snacks bevatten cholesterol. Maar cholesterol uit voedsel heeft maar een beperkte invloed op de hoeveelheid cholesterol in bloed. De consumptie van verzadigde vetzuren en vooral transvetten zijn van veel grotere invloed.
Volle yoghurt
Onderzoekers die de inname van volle, gefermenteerde zuivelproducten verhoogden, leidden tot een lager LDL-cholesterolgehalte , een lagere bloeddruk en een lager risico op beroertes, hartziekten en diabetes.
Matige alcoholconsumptie kan de HDL-waarden in het bloed verhogen. Rode wijn kan de alcohol van keuze zijn, omdat het antioxiderende eigenschappen bezit. Onderzoeken tonen aan dat matige consumptie van rode wijn niet alleen het cholesterolgehalte kan verlagen, maar ook bepaalde hartziekten kan helpen voorkomen.
REALITEIT. Je hoeft kaas niet uit je dieet te schrappen, maar als je een hoog cholesterol of hoge bloeddruk hebt, gebruik dan met mate vette kazen . Een portie van 30 gram kaas levert zeven procent van je dagelijkse calorieën en er kan meer zout in een portie cheddar zitten dan in een zakje chips.
In koffie zit het stofje cafestol dat het LDL-cholesterol verhoogt. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.
Verzadigde vetten zitten vooral in dierlijke producten, zoals rood vlees, volvette kaas en volle melkproducten. Ze verhogen het LDL-cholesterol in het bloed, oftewel het slechte cholesterol. Onverzadigde vetten daarentegen verlagen juist het LDL-cholesterol en passen daarom goed in een gezond voedingspatroon.
Zo is vitamine D bijvoorbeeld ook van belang voor een gezond systeem van hart en bloedvaten. Er is echter nog niet vastgesteld op welke manier hart en bloedvaten precies worden beïnvloed door vitamine D. Waarschijnlijk gebeurt dit doordat vitamine D de vaatwanden beschermt tegen de invloed van geoxideerd cholesterol.