Goede keuzes zijn bijvoorbeeld zalm, garnalen, ansjovis, krab, forel en haring. Deze bevatten weinig zware metalen.
Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis. Bij vis in blik is ook vaak zout toegevoegd.
De juiste keuzes maken. De kunst is daarom om vissoorten uit te zoeken die zo min mogelijk gif bevatten maar je wel goede vetten bieden. Een vuistregel is dat je de volgende vissen beter zo veel mogelijk kunt vermijden als het om kwik gaat: makreel, tonijn, zwaardvis, haai en marlijn.
Meest duurzame vis
Tilapia, meerval, pangasius, forel of tonijn uit een blik hebben een veel hogere score: deze is hoger dan varkensvlees, maar lager dan rundvlees. Wat betreft landgebruik scoren alle soorten beter dan varkens- en rundvlees.
Totdat mensen meer vis eten en dan met name de grote vissoorten. Vermijd teveel consumptie van roofvissen zoals haai, zwaardvis, koningsmakreel en tonijn uit blik, vanwege de ophoping van kwik in deze vissoorten. Zwangere vrouwen en jonge kinderen moeten voorzichtig zijn met deze vissoorten.
OMEGA-3 VETZUREN
De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram Omega- 3-vetzuren uit vis (visvetzuren) binnen te krijgen. Deze aanbeveling kan worden gehaald door per week 1 portie vis te eten, bij voorkeur vette vis, zoals makreel, zalm, haring, paling en sardines.
Lage kwikgehaltes (minder dan 50 microgram per kilogram) vind je in haring, zalm, forel en inktvis. Hogere kwikgehaltes zaten in brasem, kreeft, makreel, snoek en tonijn. 100 gram tonijn bevat bijvoorbeeld 29 microgram kwik. Een portie van 100 gram zwaardvis bevat al 121 microgram kwik.
Bewust eten
De reden waarom Carrefour pangasius uit de rekken heeft gehaald is omdat de vis te veel bacteriën bevat en hij resistent zou zijn tegen antibiotica. Bovendien zijn de werkomstandigheden in veel kwekerijen schrijnend en is de productie van de vis erg slecht voor het milieu.
Gekweekte zeegroenten (zoals kelp) en gekweekte tweekleppigen, zoals oesters, mosselen en kokkels, zijn buitengewoon goed voor het milieu.
Wat is beter kabeljauw of pangasius? Kabeljauw en pangasiusfilet zijn beide heerlijke vissoorten om te bakken. Kabeljauw smaakt iets 'vissiger' en is wat steviger. Pangasius is minder vet en een stuk voordeliger.
De FDA raadt aan om vis te eten die minder kwik bevat, zoals zalm, garnalen, zwarte zeebaars, kabeljauw, sint-jakobsschelpen, tilapia, kreeft en sardines . Hier is een volledige lijst van vissoorten die weinig kwik bevatten. Het is belangrijk om op te merken dat de grootte van de vis soms kan bepalen hoeveel methylkwik erin zit.
Is pangasius gezond? Pangasius is een witte vis die arm is aan vet en koolhydraten. Het bevat veel vitamines en micronutriënten die belangrijk zijn voor een uitgebalanceerd dieet. Veel experts raden aan om twee porties vis per week te eten, waarvan één portie mag bestaan uit niet-vette witte vis zoals pangasius.
In een studie van Nature Food concluderen wetenschappers dat de vis die normaliter door zalm wordt gegeten, meer gezonde voedingsstoffen bevat dan de zalm zelf. Hieronder valt naast makreel en ansjovis ook onze eigen Hollandse haring. Alle drie de visjes zitten bomvol eiwitten, calcium, ijzer en vitamine D, A en B12.
Kies vis en schelpdieren die minder kwik bevatten, zoals zalm, forel, tilapia, kabeljauw, tong, sardines, garnalen, oesters en andere schelpdieren . Voor de meeste gezondheidsvoordelen kiest u vette vis, zoals zalm, forel, haring, kopvoornmakreel en sardines. o Deze vissoorten bevatten gezonde omega-3-vetzuren.
Meest besmette vissoorten
Haaien, zoals de makohaai , hebben een zeer hoog kwikgehalte. Een onderzoek naar kustvissen in New Jersey gaf aan dat een derde van de bemonsterde vissen een kwikgehalte van meer dan 0,5 ppm had, een gehalte dat een gezondheidsrisico kan vormen voor consumenten die deze vis regelmatig eten.
Kleinere vissen (sardines, ansjovis, gekweekte forel, verse tilapia, arctische zalmforel) en tweekleppigen zoals sint-jakobsschelpen, mosselen en oesters verzamelen niet zoveel verontreinigingen als de grote carnivoren.
De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby's. Let op: bepaalde vis kun je beter niet eten. Vissen zoals tonijn, makreel, sardines en paling kun je beter vermijden.
Vis uit blik (bijna) net zo gezond als vers
Het Voedingscentrum raadt aan om zeker een keer per week vette vis te eten. In vis zitten namelijk speciale visvetzuren, die goed zijn voor hart en bloedvaten. Ze zitten vooral in vissen zoals makreel, zalm, sardines en haring.
Onveilige viskwekerijpraktijken in Vietnam:
Swai-vissen zijn niet kieskeurig over wat ze eten. Als gevolg hiervan hebben ze restjes eten van restaurants of goedkoop visvoer van slechte kwaliteit in Vietnam gekregen, wat de swai-vis giftig en van ondermaatse kwaliteit kan maken .
Als je de volgende 6 soorten vermijdt ben je al heel goed op weg: Paling, slibtong, zeebaars, kabeljauw, gamba's en (geelvin, blauwvin, grootoog) tonijn. Deze soorten zijn overbevist of worden gevangen met veel schade aan mens, milieu en natuur.
Zowel zoet als zout water kan bevuild zijn met schadelijke stoffen. Zoutwatervissen zijn ansjovis, makreel, kabeljauw, koolvis, sardines en tonijn. Zoetwatervissen zijn bijvoorbeeld forel, karper, paling en snoek. Bekend is dat vis uit Europese wateren meer vervuild is dan vis uit bijvoorbeeld de Stille Oceaan.
Vis eten is gezond omdat hij boordevol goede stoffen zit. De Hoge Gezondheidsraad publiceerde eind 2019 zijn praktische voedingsaanbevelingen voor volwassenen in België. De raad adviseert om één tot twee keer per week vis, schaal- of schelpdieren te eten.
Wilde zalm, die vooral garnalen en planktonkreeftjes eet, is gezonder dan gekweekte vis. Deze wat onbekendere vissoort is rijk aan omega 3, eiwitten en vitamine D. Ze zijn verwant aan de haring en behoren tot de vette vis. De vette makreel is rijk aan omega 3 vetzuren en vitamine B12.
Vis is goed voor je gezondheid. Maar te veel is nooit goed. Onderzoekers stelden vast dat mensen die dagelijks vis eten (43 gram/dag) iets vaker een kwaadaardige huidkanker ontwikkelen. Mogelijk komt dat door zware metalen in vis, zoals kwik en arseen.
Toch is de voedingswaarde van kibbeling niet enorm slecht. 100 gram kibbeling bevat zo'n 220 calorieën en maar liefst 24,5 gram eiwit en 13,8 gram vet. Daarnaast bevat deze gefrituurde snack ongeveer 13 gram koolhydraten en 1 gram vezel. Door deze hoge hoeveelheid eiwitten is kibbeling een best gezond tussendoortje.