De Korona aardbei is de zoetste aardbeiensoort met uitstekend aardbeien aroma. Zeer geschikt ras voor de volle grond en geeft mooie grote en donkerrode smakelijke vruchten. Korona is goed bestand tegen ziekten. Dit ras adviseren wij voor de moestuin.
Korona aardbeien zijn nog steeds onovertroffen in de smaak. De aardbeien zijn heerlijk zoet, groot, kegevorming en ietwat donkerrood. In het tweede jaar zijn de vruchte nog groot maar daarna worden ze wel wat kleiner. Verder is de korona een sterke plant, weinig gevoelig voor ziektes.
Over de nummer 1 is iedereen het eens: de biologische Elianny van telers Erik Smeenk en Wilma Kraaij uit Wehl. Peter van de Ven: 'bijzonder lekkere aardbei, erg prettig in de mond, een volle smaak waarin je de complexiteit van de bodem proeft.
Was de aardbeien grondig, snij ze, en voeg een snuifje zout en drie stevige snuifjes suiker toe. Meng goed en laat even staan op kamertemperatuur. De suiker helpt om de aardbeien wat zoeter te maken, en zorgt voor een rode siroop, terwijl het zout alle smaak die wél in de aardbeien zit, naar boven brengt.
De aardbeien lusten wel wat water dus zorg zeker dat je ze regelmatig van hun dorstlust verlost. Geef ze ook een extra groeiboost door regelmatig een groente- en fruitmeststof toe te dienen. In pot werkt een vloeibare meststof het beste. In professionele kwekerijen zit in elke watergift vloeibare meststof verwerkt.
Je doet er goed aan je aardbeiplanten regelmatig te bemesten, omdat ze veel voeding nodig hebben. De meeste tuinders geven om de twee weken kaliumrijke vloeibare voeding. Zo stimuleer je de bloei. En uiteraard: hoe meer bloemen, hoe meer fruit.
Wil je ze toch wat langer bewaren, zet ze dan in de koelkast. Zo blijven ze 2-3 dagen houdbaar. Laat ze voor consumptie nog wel even op kamertemperatuur komen; het fruit laat zijn suikers pas vrij bij een temperatuur van 18°C. Koude aardbeien smaken daarom soms nog wat zuur.
De snelste en makkelijkste manier om zoetere aardbeien te krijgen is door ze te mengen met een lepel suiker (of suikervervanger, als je dat liever hebt). Een klein beetje suiker is alles wat je nodig hebt. Schep het over gehakte of gesneden bessen, roer het door elkaar en laat het mengsel ongeveer 10 minuten staan voordat je het opeet.
We snijden de aardbeien in stukken, en doen ze in een kom. Hier voegen we een snufje zout en een grote snuf suiker aan toe. Het suiker haalt de natuurlijke zoetigheid van de aardbei omhoog, en het zout doet precies wat het altijd doet: het geeft (extra) smaak.
Aardbeien hebben een sluw vermogen om hun zuurgraad te verbergen. Maar, zegt hij, dit werkt alleen als het zaad volledig rijp is en klaar om te ontkiemen. Tot dat moment zijn aardbeien groen en vol zuur waardoor ze zuur smaken . De zure smaak van een onrijpe aardbei is een opzettelijke afschrikking voor dieren.
Albion-aardbeien hebben een donkerdere kleur, zowel van binnen als van buiten, en een consistent zoetere smaak dan de meeste aardbeien. De plant staat bekend om zijn grote, symmetrische vrucht, die meestal kegelvormig en erg stevig is. Het hoge suikergehalte maakt hem ideaal voor gebruik in desserts, maar ook om uit de hand te eten.
In de campagne 'Het lekkerste groente en fruit' laat Albert Heijn zien waar ze op wil scoren: ketenverkorting, met versheid en smaak. AH claimt verder 'lekkerst getest' op aardbeien na onderzoek bij grote Nederlandse supermarkten.
Grote, stevige, kegelvormige bessen hebben een heerlijk zoete smaak dankzij hun hoge suikergehalte.
De Korona is een normale aardbeien soort, dit zijn echt de aller lekkerste. U kunt de planten enkele jaren laten staan. Heeft u thuis nog lege potten staan? Het is fijn om deze vol te planten.
Vreemd genoeg zijn White Jewels niet de duurste aardbeien in Japan, deze eer gaat naar de Kokota Strawberries, een gigantische rode soort, die worden verkocht aan 22 US dollar per stuk.
Naarmate aardbeien rijpen, stijgt hun suikergehalte van ongeveer 5% in onrijpe groene vruchten tot 6-9% bij rijping. Tegelijkertijd neemt de zuurgraad af , wat betekent dat rijpe aardbeien veel zoeter smaken. Het rijpingsproces wordt aangestuurd door een hormoon genaamd auxine.
Bepaalde pesticiden kunnen hiervoor verantwoordelijk zijn. Een team dat rapporteert in het Journal of Agricultural and Food Chemistry van de American Chemical Society heeft ontdekt dat twee veelvoorkomende fungiciden voor aardbeien cellulaire mechanismen kunnen beïnvloeden, waardoor bessen ontstaan met een gedempte smaak en zoetheid , en een lagere voedingswaarde.
Laat je aardbeien tot 24 uur macereren . Hoe langer je ze laat staan, hoe meer sap eruit komt. Na ongeveer 24 uur drijven de aardbeien praktisch in een lichte siroop en is hun smaak heerlijk intens. Je kunt zelf kiezen wanneer je je aardbeien eet/gebruikt.
Gooi ze in suiker, honing of ahornsiroop, samen met een beetje vers sap of alcohol (een kruidenlikeur, zoals vlierbloesemlikeur, zou geweldig zijn). Je hebt niet veel nodig om de bessen te laten rocken; een kwart tot een half kopje sap of drank, en ongeveer het dubbele van de hoeveelheid suiker, is alles wat je nodig hebt.
Door aardbeien te roosteren worden hun natuurlijke suikers geconcentreerd voor een zoetere, diepere en rijkere aardbeiensmaak ! De bessensappen transformeren in een heerlijk dikke siroop met bloemige vanilletonen. Deze jammy en gemakkelijk te maken geroosterde aardbeien zijn een heerlijk veelzijdig zomercondiment. Geniet ervan warm of gekoeld.
De perfecte aardbeien zijn sappig, heerlijk zoet, groot van stuk, dieprood van kleur en hebben een beetzachte structuur.
De zuurgraad komt voornamelijk van citroenzuur, dat ongeveer 88% van het zuurgehalte uitmaakt, samen met appelzuur en ellaginezuur . Als ze rijpen, neemt de zuurgraad af. Omdat de suiker/zuurverhouding verandert, smaken rijpe aardbeien zoeter. Het rijpingsproces wordt aangestuurd door het hormoon auxine.
De geplukte onrijpe aardbeien kleuren op weg naar de supermarkt nog wel, maar rijpen niet meer. De aardbei uit de supermarkt ziet er dus uit als een lekkere rijpe aardbei, maar heeft dus de smaak van een aardbei die net een paar dagen te vroeg geplukt is.
In plaats van zacht en zoet zijn de aardbeien tegenwoordig eerder hard en zuur. Dat heeft met de manier van telen én plukken te maken.