Nee, als je weinig groente eet, kun je niet 'in plaats daarvan' extra fruit eten. Groente en fruit bevatten verschillende voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Ook zitten er in groente andere hoeveelheden voedingsstoffen dan in fruit.
Indien je minder dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en fruit eet, kan dat leiden tot problemen. Zo neemt het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen, kanker, diabetes en overgewicht toe.
Fruit bevat onder andere vitamine C, foliumzuur, kalium, koolhydraten, voedingsvezels en bioactieve stoffen. Maar naast de voedingsstoffen die in fruit zitten heeft je lichaam ook andere voedingsstoffen nodig die niet in fruit zitten”, aldus een expert van het Voedingscentrum.
Het eten van 200 gram fruit per dag verlaagt het risico op hartziekten en beroerte. Ook hangt het samen met een lagere kans op type 2 diabetes, darmkanker en longkanker. Het is nog niet helemaal duidelijk waarom fruit de kans op ziekten verkleint.
Broccoli en andere groene bladgroenten kunnen je ook van vitamine C voorzien. Wanneer je ze rauw eet zijn de voedingsstoffen ook nog sneller beschikbaar voor je lichaam. Gekookte groenten hebben ook zo hun voordelen en niet alle groentes zijn rauw het gezondst, dus kies vooral wat goed voelt voor jou.
Beschermende werking. Wie dagelijkse veel groenten en fruit eet, heeft een lager risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen en aandoeningen. Groenten en fruit bieden bijvoorbeeld bescherming tegen darmkanker, maar ook tegen hart- en vaatziekten of een beroerte.
Een multivitamine is geen vervanging voor groente en fruit. Groente en fruit verminderen het risico op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
De ene soort bevat bijvoorbeeld wat meer ß-caroteen en een andere wat meer vitamine C. Groenten en fruit kunnen elkaar dus niet vervangen.
Volwassenen krijgen het advies om 2 porties fruit per dag te eten (200 gram).
Fruit is een belangrijke leverancier van voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Onderzoek toont aan dat fruit een positief effect heeft op je gezondheid. Het verlaagt de bloeddruk en de LDL-cholesterol (door oplosbare vezels zoals pectine en inuline). Zo beschermt fruit tegen hart- en vaatziekten.
Een fruitontbijt laat je bloedsuikerspiegel teveel stijgen
Het eten van suikers, dus ook het eten van fruit, zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed gaat stijgen. Dat hoort ook zo, want dan kan deze belangrijke bron van energie door het lichaam worden vervoerd naar de cellen die dat nodig hebben.
Het zijn de pesticiden die eraan kleven die slecht zijn voor je gezondheid. Zo bevat een aardbei soms een pesticidecocktail van maar liefst 5 verschillende soorten. Dit maakt de aardbei dan ook het meest 'ongezonde' stukje fruit van alle fruitsoorten. We gebruiken veel te vaak pesticiden voor onze gewassen.
Fruit lijkt misschien iets lichts dat nog best 's avonds kan, maar Johan helpt je uit die droom: “Fruit is geen aanrader, omdat de suiker erin je opnieuw alerter maakt, terwijl je lichaam juist tot rust moet komen.”
Fruit & zuivel
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer.
Nee, als je weinig groente eet, kun je niet 'in plaats daarvan' extra fruit eten. Groente en fruit bevatten verschillende voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen.
Na langdurig onderzoek in een van de allerbeste studies ooit kwam naar voren dat wereldwijd 1,8 miljoen mensen een onnodige vroegtijdige en pijnlijke dood bespaard had kunnen blijven door het eten van meer groenten en wel 4,9 miljoen(!) als iedereen, wereldwijd significant meer fruit zou eten.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen. Tomaten zitten boordevol antioxidanten, waarvan je kunt denken dat ze een superheldachtige functie in je lichaam hebben.
Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal. De gezondheidsonderzoekers legden 41 verschillende als gezond bekendstaande producten langs een lat met 17 verschillende voedingsstoffen, zoals kalium, vezels, eiwitten en calcium. Waterkers is echter niet de enige bladgroente die hoog in de top staat.
“Nee, groente en fruit bevatten andere voedingsstoffen en in verschillende hoeveelheden, waardoor ze elkaar niet kunnen vervangen,” aldus het Voedingscentrum. “Daarom is het goed om zoveel mogelijk te variëren tussen groente en fruit.”
Voor vitamines A, B6, foliumzuur (B11) en C zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat deze stoffen de weerstand kunnen ondersteunen. Om van al deze vitamines de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen te krijgen is het belangrijk om verschillende soorten fruit te eten.
Dagelijks groenten en fruit eten vermindert het risico op bepaalde niet-overdraagbare ziekten, zoals hart- en vaataandoeningen en sommige soorten kanker. Te weinig groente en fruit eten is de oorzaak van circa 14% van de sterfgevallen aan maag- en darmkanker.