De aardbeien smaken zo lekker zoet door het hoge gehalte aan zetmeel. Als de aardbeien vol in de zon groeien worden het zetmeel omgezet in vruchtensuiker en dat maakt de aardbeien lekker zoet. Laat maar komen die zon!
Was de aardbeien grondig, snij ze, en voeg een snuifje zout en drie stevige snuifjes suiker toe. Meng goed en laat even staan op kamertemperatuur. De suiker helpt om de aardbeien wat zoeter te maken, en zorgt voor een rode siroop, terwijl het zout alle smaak die wél in de aardbeien zit, naar boven brengt.
Wil je ze toch wat langer bewaren, zet ze dan in de koelkast. Zo blijven ze 2-3 dagen houdbaar. Laat ze voor consumptie nog wel even op kamertemperatuur komen; het fruit laat zijn suikers pas vrij bij een temperatuur van 18°C. Koude aardbeien smaken daarom soms nog wat zuur.
De snelste en makkelijkste manier om zoetere aardbeien te krijgen is door ze te mengen met een lepel suiker (of suikervervanger, als je dat liever hebt). Een klein beetje suiker is alles wat je nodig hebt. Schep het over gehakte of gesneden bessen, roer het door elkaar en laat het mengsel ongeveer 10 minuten staan voordat je het opeet.
De aardbeien lusten wel wat water dus zorg zeker dat je ze regelmatig van hun dorstlust verlost. Geef ze ook een extra groeiboost door regelmatig een groente- en fruitmeststof toe te dienen. In pot werkt een vloeibare meststof het beste. In professionele kwekerijen zit in elke watergift vloeibare meststof verwerkt.
De Korona aardbei is de zoetste aardbeiensoort met uitstekend aardbeien aroma. Zeer geschikt ras voor de volle grond en geeft mooie grote en donkerrode smakelijke vruchten. Korona is goed bestand tegen ziekten. Dit ras adviseren wij voor de moestuin.
Een aardbeiplant met veel bladeren, vruchten en bloemen heeft veel water per dag nodig. Eén pot vraagt ongeveer 1 tot 1,5 liter water per dag! De beste methode is om de eerste watergift in de vroege ochtend te geven en de laatste watergift aan het einde van de dag.
Door aardbeien te roosteren worden hun natuurlijke suikers geconcentreerd voor een zoetere, diepere en rijkere aardbeiensmaak ! De bessensappen transformeren in een heerlijk dikke siroop met bloemige vanilletonen. Deze jammy en gemakkelijk te maken geroosterde aardbeien zijn een heerlijk veelzijdig zomercondiment. Geniet ervan warm of gekoeld.
Aardbeien worden niet rijper nadat ze geplukt zijn, dus ze worden niet zoeter als ze in de koelkast bewaard worden . De koele temperaturen onderdrukken de geur en smaak van aardbeien, dus ze smaken zeker minder zoet als ze uit de koelkast komen. Ze worden misschien donkerder, maar niet zoeter.
Suikermaceratie is goed geschikt voor aardbeien omdat de hygroscopische eigenschappen het water uit de bessen trekken, waardoor een stroperig sap ontstaat. Terwijl de bessen macereren, zakken ze langzaam in, waardoor een jamachtige consistentie ontstaat die ideaal is om over ijs, yoghurt of cake te lepelen.
De zuurgraad komt voornamelijk van citroenzuur, dat ongeveer 88% van het zuurgehalte uitmaakt, samen met appelzuur en ellaginezuur . Als ze rijpen, neemt de zuurgraad af. Omdat de suiker/zuurverhouding verandert, smaken rijpe aardbeien zoeter. Het rijpingsproces wordt aangestuurd door het hormoon auxine.
Aardbeien hebben een goed drainerende grond nodig, ze houden niet van "natte voeten" en maximale zonneschijn om de bessen zoeter te maken , zorg ervoor dat je planten in de volle zon staan, regelmatig water krijgen en bemesten. Door aardbeien te voeden met een meststof die rijk is aan kalium (potas), zal het fruit zoeter worden.
Gooi ze in suiker, honing of ahornsiroop, samen met een beetje vers sap of alcohol (een kruidenlikeur, zoals vlierbloesemlikeur, zou geweldig zijn). Je hebt niet veel nodig om de bessen te laten rocken; een kwart tot een half kopje sap of drank, en ongeveer het dubbele van de hoeveelheid suiker, is alles wat je nodig hebt.
We snijden de aardbeien in stukken, en doen ze in een kom. Hier voegen we een snufje zout en een grote snuf suiker aan toe. Het suiker haalt de natuurlijke zoetigheid van de aardbei omhoog, en het zout doet precies wat het altijd doet: het geeft (extra) smaak.
Geef aardbeien geen kalk, ze hebben een neutrale tot lichtzure bodem nodig!
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
De geplukte onrijpe aardbeien kleuren op weg naar de supermarkt nog wel, maar rijpen niet meer. De aardbei uit de supermarkt ziet er dus uit als een lekkere rijpe aardbei, maar heeft dus de smaak van een aardbei die net een paar dagen te vroeg geplukt is.
Onrijpe aardbeien zijn erg geschikt om in te leggen in suikersiroop met vanille. De aardbeien blijven dan lekker krokant en fris omdat het onrijpe aardbeien zijn. Het resultaat: mooie glanzende en zuur-zoete aardbeien.
Aardbeien rijpen niet nadat ze geplukt zijn , dus als ze er niet rijp uitzien, zullen ze dat nooit worden. Hoe kun je zien welke aardbeien het meest vers zijn? Kijk naar een felrode kleur, een natuurlijke glans en fris uitziende groene toppen.
In plaats van zacht en zoet zijn de aardbeien tegenwoordig eerder hard en zuur. Dat heeft met de manier van telen én plukken te maken. Deze rode vrucht kreeg de naam aardbei, omdat-ie het beste in de grond groeit.
“In een portie van 250 gram aardbeien zit ongeveer evenveel suiker als in een appel. We raden altijd aan om twee stukken fruit per dag te eten. Die portie aardbeien per dag gecombineerd met een ander stuk fruit is dus prima.” Voor mensen met prikkelbare darmen kan het dagelijks eten van aardbeien wel heel goed zijn.
De aardbeien plant heeft ook zo af en toe wat extra voeding nodig. Je kunt het beste in het vroege voorjaar de plant bemesten. Gebruik hiervoor natuurlijke meststof, maar geef niet te veel. Geef na het mesten meteen water zodat de mest goed wordt opgenomen.
Om de meeste aardbeien te krijgen, ga je best voor een zonnige locatie met goed doorlatende grond. Kies voor gezonde, sterke aardbeiplanten en geef ze voldoende water. Verwijder regelmatig onkruid en gebruik een uitgebalanceerde meststof om een overvloedige oogst van heerlijke aardbeien te garanderen.
Aardbeiplanten houden van een zonnig plekje! Half schaduw is ook geen probleem. Voor potten of bakken is half schaduw zelfs aan te raden omdat ze dan minder snel uitdrogen. Aardbeien rijpen ook in de schaduw, alleen duurt het dan wat langer.
Aardbeien lusten wel wat voeding. Ze vinden compost en/of oude stalmest, ondergewerkt in het nieuwe aardbeienbed erg prettig; het verbetert de grond, structuur, geeft wat voeding, etc..