Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is dat ook voor je gezondheid geen al te best idee. Er kunnen giftige verbindingen in het ei ontstaan die je (op z'n minst) heel wat maagproblemen kunnen opleveren.
Opwarmen gaat heel simpel.
*Leg ze in een ovenvaste schaal met koud water. Temperatuur op 50°Celsius en de timer op 15 minuten. Na die tijd is de ergste kou eraf. Mocht je je afvragen of de zachte eieren dan hard zijn geworden!
Heb je een eitje gekookt en is-ie afgekoeld? Warm het dan niet op in de magnetron. Als je een hapt neemt in het opgewarmde ei kan het namelijk exploderen. Hierbij verbrand je niet alleen je mond, je kan ook gehoorschade oplopen.
Hoe lang moet een ei koken in kokend water? Wanneer je een ei in de pan doet wanneer het water al kookt, bestaat de kans dat het ei openscheurt en leegloopt. Je kunt dit voorkomen door een beetje zout toe te voegen aan het water. Een ei koken in kokend water duurt gemiddeld 8 minuten.
Vul een middelgrote pan met water en verwarm tot het zachtjes kookt, net onder het kookpunt. Gebruik een schuimspaan om de eieren voorzichtig in het water te laten zakken en laat ze 7 minuten sudderen (6 minuten voor een zachter ei). Zet een kom met ijswater in de buurt.
Kun je een ei opnieuw koken? Heb je het sterke vermoeden dat je je gekookte eieren niet gaar hebt gekookt, of gaf een scheur aan dat het ei nog niet gaar was? Zolang de schaal van een ei niet is gebarsten, kun je het prima weer in heet water leggen en verder koken .
Om te koken:
Breng een grote pan water aan de kook en laat de eieren er in één laag in zakken. Zet het vuur laag en gebruik de volgende tijden voor grote eieren: 5 minuten: net gestold (niet vast) wit en zachte dooier – ideaal om in te dippen. 6 minuten: vloeibare dooier en een licht wiebelig wit.
Eiwit stolt sneller in heet, zout water dan in zoet water. Dus een beetje zout in je water kan de rommel minimaliseren als je ei lekt tijdens het koken . Het eiwit stolt wanneer het in het zoute water terechtkomt, waardoor de scheur wordt gedicht zodat het ei geen stroompje eiwit meer uitschiet.
Tip: door een scheutje azijn toe te voegen aan het water voorkom je dat de eitjes leeglopen als ze zouden barsten. De azijn doet het eiwit stollen. Handig!
Allemaal onzin, volgens het Voedingscentrum en de website Nieuwscheckers van Universiteit Leiden. Of u nou van hard- of zachtgekookte eieren houdt, beide zijn even gezond, dus daar hoeft u het niet van af te laten hangen. Wel is bij te zacht gekookte eieren altijd risico op een salmonellavergiftiging.
Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is dat ook voor je gezondheid geen al te best idee. Er kunnen giftige verbindingen in het ei ontstaan die je (op z'n minst) heel wat maagproblemen kunnen opleveren.
Bedek het ei met water en verwarm het in de magnetron .
Als alternatief kunt u het ei pellen en doormidden snijden, het vervolgens op een magnetronbestendige schaal leggen en het in korte intervallen verwarmen tot het warm is. Gebruik korte intervallen, zoals 10 seconden per keer, om te voorkomen dat het in uw magnetron explodeert.
Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.
Met een koude temperatuur houd je eieren langer vers. De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C.
Gepelde of ongepelde hardgekookte eieren blijven tot 5 dagen goed in de koelkast. Geniet ervan als een eiwitrijke snack met zout en peper of Everything Bagel Seasoning, snijd ze in salades, voeg ze toe aan graankommen of beleg ze op avocadotoast .
Check het ei op barstjes. Niet alleen barst zal het dan verder barsten bij het koken. Een gebarsten ei kan slecht geworden zijn en gooi je dus beter weg.
Ei koken in Airfryer
Je prikt een klein gaatje in de eieren, je legt ze in het mandje en stelt het apparaat in op 120 °C. Afhankelijk van het type Airfyer heb je binnen 10 á 12 minuten een zachtgekookt eitje, en bij 15 minuten een hardgekookt eitje.
Ja, je kunt meerdere eieren tegelijk koken. Zorg ervoor dat de eieren in een enkele laag in de pan liggen en dat ze allemaal volledig onder water staan. Het koken van meerdere eieren kan invloed hebben op de kooktijd, afhankelijk van de grootte van de pan en de hoeveelheid water.
Zet de pan op hoog vuur en breng aan de kook. Zodra het water kookt, zet u het vuur uit en doet u het deksel op de pan. Laat de eieren in het hete water staan voor de volgende tijden, afhankelijk van de gewenste gaarheid: 3 minuten voor ZACHT gekookt; 6 minuten voor MEDIUM gekookt; 12 minuten voor HARD gekookt.
Er zijn een paar opties. Als je kookt, kun je je eieren in kokend water dompelen, ze ongeveer 30 seconden laten koken om de buitenkant van het eiwit te laten stollen, en dan de temperatuur verlagen en ze afmaken op ongeveer 180 tot 190°F, of 82 tot 88°C (een heel laag sudderen).
De belangrijkste reden om eieren te laten schrikken in koud water is het stoppen van het kookproces. Omdat eieren een schaal hebben, blijft het nog lang warm binnen in het ei. Daardoor blijft het ei verder garen. Wie een zachtgekookt ei wil, doet er dus goed aan om het af te koelen met koud water.
Eieren kun je zowel in koud als in kokend water koken. Bij koud water zijn de kooktijden nadat het water kookt drie en halve minuut voor een zacht ei, vier en halve minuut voor een ei waarbij het wit gestold is en het geel nog zacht is en zeven en halve minuut voor een hard gekookt ei.
Je kunt de eieren alvast koken, maar maak de vulling niet langer dan een dag van tevoren.
Hoe verser het ei, hoe moeilijker het is om te pellen na hard koken. Dat komt doordat de luchtcel, die zich aan het grote uiteinde van de schaal bevindt tussen de schaalmembranen, groter wordt naarmate het rauwe ei langer wordt bewaard . Naarmate de inhoud van het ei krimpt en de luchtcel groter wordt, wordt de schaal gemakkelijker te pellen.