De blauwe schimmel wordt tijdens het proces van het maken van de kaas in poeder- of vloeistof vorm toegevoegd en komt 'tot leven' als er zuurstof bij komt. Dat gebeurt bij de meeste blauwe kazen, maar bij andere soorten worden er later kleine 'gangetjes' ingeprikt waarin de schimmel kan groeien.
Flexi zegt: Kaas wordt gevormd uit zorgvuldig bedorven melk. De blauwe kaas bevat echter wat blauwe reepjes die gemaakt zijn van penicilline, een levende schimmel .
Kaas is een zuivelproduct maar geen schimmel op zich. Kaas wordt vaak wel een levend product genoemd omdat er miljoenen bacteriën en vaak ook schimmels in leven.
De geschiedenis van blauwe kaas gaat terug tot de 7e eeuw, naar een grot buiten het dorp Roquefort in Frankrijk. De legende gaat dat een afgeleide herder zijn lunch met brood en kaas in de grot vergat.
De kern van de zaak. Blauwe kaas wordt gemaakt met behulp van een soort schimmel genaamd Penicillium, die verantwoordelijk is voor de kenmerkende smaak, geur en het uiterlijk. In tegenstelling tot andere soorten schimmels, produceren de soorten Penicillium die worden gebruikt om blauwe kaas te produceren geen mycotoxinen en worden ze als veilig beschouwd om te consumeren .
Blauwe kaas, ook wel blauwader kaas of blauwschimmelkaas genoemd, is rijk aan calcium, wat goed is voor je botten. Daarnaast is blauwe kaas rijk aan vitamine K2, dit helpt voorkomen dat calcium ophoopt in weefsels rond het hart. Wel bevat blauwe kaas iets meer natrium dan andere soorten.
Ja. De blauwe kaas schimmels - Penicillium roqueforti - zijn veilig voor menselijke consumptie . Het produceert niet dezelfde toxines als gevaarlijke schimmels. Het kan juist heel gezond zijn, met natuurlijke antibacteriële eigenschappen en het vermogen om ziekteverwekkers te overmeesteren.
Volgens de legende werd blauwe kaas voor het eerst gemaakt of ontdekt toen een kaasmaker een brood achterliet in een grot in Roquefort, Frankrijk. Toen hij later terugkwam, ontdekte hij dat de schimmel van het brood de kaas had bedekt en getransformeerd. Nadat hij het had geprobeerd – en het beviel – besloot hij het opnieuw te maken.
Sterker nog, het zou een herder in Roquefort zijn geweest die de blauwe kaas puur per ongeluk heeft uitgevonden . Een half opgegeten brood werd in een grot achtergelaten en toen het maanden later werd herontdekt, bleek er schimmel op het brood te zitten, waardoor de kaas ook in blauwe kaas was veranderd.
Blauwe kazen hebben vaak een zoute bite. Dat komt omdat er zout aan wordt toegevoegd om als conserveermiddel te dienen en te voorkomen dat slechte bacteriën groeien . Het is ook de reden waarom blauwe kazen zo lekker smaken met zoete wijn of wanneer ze met honing worden besprenkeld.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Neem magere zuivelproducten
Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
David Gremmels, president van Rogue Creamery, zegt dat de pikantheid overweldigend kan zijn. "Ik merk ook dat de meeste mensen worden afgeschrikt door de zuurgraad, metaalachtige tonen en afstotelijke textuur die worden gecreëerd door homogenisatie en standaardisatie in gangbare blauwe kazen ," zegt Gremmels, die het bedrijf sinds 2002 heeft helpen besturen.
Blauwe kaas is rijk aan calcium, wat essentieel is voor gezonde tanden en botten . De kaas bevat ook andere voedingsstoffen die kunnen helpen bij het bevorderen van immuun-, cardiovasculaire en cognitieve functies. Mensen moeten blauwe kaas echter met mate consumeren vanwege de hoge niveaus van verzadigd vet, calorieën en natrium.
Blauwe kazen. Blauwe kaas heeft een complexe microflora en heeft primaire (melkzuurbacteriën), secundaire (Penicillium roqueforti) en andere micro-organismen, waaronder niet-starter melkzuurbacteriën en gisten .
Mensen kwamen er via vallen en opstaan achter dat het veilig was om deze Penicillium-schimmels te eten, aldus Hallen-Adams. Volgens de legende werden blauwe kazen honderden jaren geleden ontdekt toen een herder een kaas vergat die hij een paar maanden in een grot had laten liggen.
Deze speciale schimmel creëert de unieke aderen van blauwe of blauwgroene schimmel door de hele kaas . Het zijn deze blauwe aderen in de kaas die hem zijn naam gaven, evenals zijn kenmerkende scherpe en zoute smaak. Deze aderen van schimmel, samen met bepaalde soorten bacteriën, geven blauwe kaas ook zijn speciale geur.
Kortom, blauwe kaas is niet alleen een heerlijke traktatie voor de smaakpapillen, maar ook een voedzame bron van eiwitten, calcium, vitamine K2 en B12 die een essentiële rol spelen in een gezond dieet. Verwen jezelf met wat heerlijke blauwe kaas en geniet van de gezondheidsvoordelen die het te bieden heeft!
Italiaanse Gorgonzola is een van de meest prestigieuze blauwe kazen ter wereld, bekend om zijn "stinkende" scherpe geur en aderachtige groene strepen schimmel. Ja, het is kaas die eigenlijk maar een paar stappen verwijderd is van echte maden erin .
Blue cheese dressing is een romige dressing op basis van mayonaise met verkruimelde blauwe kaas. De oorsprong is een beetje onbekend , maar de vroegste vermelding staat in het Edgewater Beach Hotel Salad Book uit 1928, maar het heette toen Roquefort dressing.
Bij blauwe schimmelkazen mag je de korst in de regel altijd opeten. Dat is ook zo bij geitenkaasjes met een 'wit vachtje' zoals de Crottin de Chavignol. Het gaat daar trouwens vaak niet om een schimmel, maar om een ongevaarlijke gist. Ook hier geldt: bij twijfel, proef even.
Het eten van een kleine hoeveelheid beschimmelde kaas zal waarschijnlijk geen gezondheidsproblemen veroorzaken voor de meeste mensen . Zodra u merkt dat de kaas beschimmeld is, gooit u deze weg. Als u schimmel op een blok harde of halfzachte kaas ziet, is het veilig om deze af te snijden, samen met een straal van 2,5 cm eromheen.
Het is volkomen veilig om blauwe kaas te eten , omdat het spijsverteringsproces de actieve sporen in de kaas vernietigt. Houd er echter rekening mee dat als u lactose-intolerant bent of een melkeiwitallergie hebt, u beter weg kunt blijven van blauwe kaas, omdat deze melk bevat.
Hoewel de benodigde dagelijkse calciuminname verschilt per leeftijd en geslacht, zou een volwassene ongeveer 30 gram blauwe kaas moeten consumeren, wat ongeveer 150 mg calcium levert. Bovendien helpt calcium in blauwe kaas de tanden te versterken en hun gezondheid te behouden.