Een eetbare schil zoals die van appel, peer, nectarine, perzik, pruim en citrusvruchten kan je dus gerust opeten nadat je de vrucht grondig gewassen hebt. Je doet er zelfs goed aan want ze bevat heel veel nuttige voedingsstoffen!
Is dit een fabeltje of zit er een grond van waarheid in? Antwoord: Dit is een fabel. Vitaminen en mineralen zitten door de hele groente en het hele fruit. Een appel en een peer met schil bijvoorbeeld bevatten wel iets meer vezels en vitamine C dan een appel en een peer zonder schil.
Velen weten dit al, maar de schillen van appels kunnen prima gegeten worden. Het bevat veel vezels, vitamine A en C en quercetine. Dat is een krachtige, ontstekingsremmend antioxidant.
Kun je sinaasappelschil eten (en mandarijn en grapefruit)?
Sinaasappelschil is eetbaar, net als de schil van mandarijn en grapefruit. Je kunt het beste kiezen voor biologische soorten, omdat hier geen of beperkt bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.
De schil: een bron van voedingsstoffen
Schillen zitten bomvol vezels, mineralen en andere belangrijke stoffen (zoals caroteen in wortel). Ze zijn er van nature voor de bescherming van de vrucht of groente, en daarom zitten ze vol antioxidanten zoals vitamine C en E.
Het gevaar van het eten van appels met schil
Appels eten met schil kan pesticiden bevatten. In veel landen, waaronder Vietnam, bestaan nog steeds pesticiden . Normaal gesproken blijft het insecticide, nadat het op fruit en groenten is gespoten, alleen aan de buitenkant plakken en wordt het vervolgens weggespoeld door regen of dauw.
2- De appel :
Pectine, een oplosbare en zeer hydrofiele vezel, is doordrenkt met water in het spijsverteringskanaal, verhoogt het volume van de ontlasting en vergemakkelijkt doorvoer in het geval van obstipatie. Rauw geconsumeerd, de appel heeft samentrekkende eigenschappen om bijvoorbeeld diarree te stoppen.
Een appelschil bijvoorbeeld bevat niet alleen een arsenaal aan de vitamines K1, A en C, ze zit ook tjokvol quercitine, dat is een stof die een gunstige invloed heeft op onze immuniteit, longfunctie en hart. Ze huisvest ook urolzuur dat helpt bij het opbouwen van de spiermassa en bij het vermageren.
Sinaasappelen en afvallen. Sinaasappelen kunnen helpen bij het afvallen. Dit is mogelijk doordat de vruchten rijk zijn aan voedingsstoffen. Ook heeft deze oranje fruitsoort een lage glycemische index (wat het afvallen gemakkelijker maakt).
Hoewel ze vaak worden weggegooid, zijn sinaasappelschillen rijk aan belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels, vitamine C en polyfenolen. Toch zijn ze bitter, kunnen ze moeilijk te verteren zijn en kunnen ze resten van pesticiden bevatten .
Uiteindelijk kunnen zowel geschilde als ongeschilde appels een voedzame aanvulling zijn op uw dieet . "Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur en dieetbehoeften. Als u de schil lekker vindt en kunt verdragen, bieden ongeschilde appels extra vezels en voedingsstoffen", aldus Dr. Rao.
Appels zijn super gezond, maar het is natuurlijk niet zo dat je geen kans hebt om ziek te worden als je dagelijks een appel eet. Neem gerust elke dag een appeltje, maar blijf wel lekker variëren.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
“In de avond kun je het beste kiezen voor fruit dat de spijsvertering ondersteunt in plaats van overbelast voor het slapengaan. Appels en peren, allebei rijk aan vezels, zijn uitstekende keuzes voor de avond.”
Een ding is zeker: om vitaminen en vezels binnen te krijgen, kan je beter een appel eten dan appelsap drinken. Maar de hoeveelheid aanwezige suikers blijft onder welke vorm dan ook dezelfde. Hoewel appelsap misschien een gezonde connotatie heeft, is het een drank die boordevol suikers zit.
Een appel is caloriearm en is erg vezelrijk: er zitten 166 calorieën en 5,4 gram vezels in een appel die ongeveer 223 gram weegt. Appels helpen ook bij het afvallen. Caloriearme vruchten zijn erg vullend, waardoor je doorheen de dag minder zal eten van andere maaltijden.
V: Met welk fruit kunt u buikvet verliezen? Antwoord: Appels, tomaten, guaves, aardbeien, kiwi, ananas, watermeloen, peren, bosbessen, frambozen, sinaasappels en avocado's zijn allemaal vruchten die kunnen helpen bij het afvallen en het verbranden van buikvet.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
In de schil zitten de meeste vitaminen
Over het algemeen zitten er superveel goede stoffen in de schil. Een appel mét schil geeft je bijvoorbeeld 332% meer vitamine K dan een appel zonder schil. Maar ook meer vitamine A, Vitamine C, calcium en kalium bijvoorbeeld. Allemaal stofjes die ons lichaam goed kan gebruiken!
Net zoals de schil van vele andere fruitsoorten, zoals kiwi en meloen zit ook de schil van een banaan vol met goede stoffen. Dit zijn onder andere vitamine B6, B12, kalium en magnesium. Zonde om de schil weg te gooien dus, want kalium zorgt bijvoorbeeld voor wittere tanden en is ook nog eens goed voor uw hart.
Sinaasappels zijn wat dit betreft zeker geen uitzondering. Ook dit levert vele gezondheidsvoordelen op. Vezels dragen bijvoorbeeld bij aan een gezonde stoelgang en het voorkomen van obstipatie. Ook zijn ze een voedingsbron voor de goede bacteriën in onze darmen.
Appels zijn een geweldige bron van vezels . Een middelgrote, rauwe gala-appel met schil bevat 2,1 gram (g) vezels. Appels bevatten ook een specifiek type oplosbare vezel genaamd pectine, dat bekend staat om zijn laxerende werking.
Appels kunnen de gezondheid van de darmen bevorderen
Appels bevatten pectine, een type vezel dat als prebioticum in uw darmmicrobioom fungeert, en een gezonde darm is vaak de sleutel tot een betere gezondheid. Omdat voedingsvezels niet verteerd kunnen worden, bereikt pectine uw dikke darm intact, wat de groei van goede bacteriën bevordert.
Onderzoek toont aan dat appels een gunstig effect kunnen hebben op je cholesterolspiegel. Zo kunnen ze helpen om slecht cholesterol (LDL) te verlagen en gezond cholesterol (HDL) te verhogen [4]. Het mooie aan appels is dat ze polyfenolen, vezels én plantensterolen bevatten.