Je kunt de winterwortel het beste op een koele (12-15°C) plaats bewaren. Daar is hij tot wel een paar weken houdbaar. Bewaar hem alleen niet in de koelkast, want dan is hij vaak nog maar 7 dagen goed. De winterwortel kun je wel invriezen na 2-4 minuten blancheren.
Heb je (winter)wortels in de tuin staan, dan kun je ze ter plaatse bewaren als je ze met stro afdekt. Winterwortels kun je inkuilen of inkisten. Gekochte wortels bewaar je gemakkelijk een maand in de groentelade van de koelkast. Jonge wortels zijn fragieler en kun je daarom maximaal twee weken bewaren.
Om de versheid te behouden, bewaar je wortels in een koele, droge omgeving . Begin met het verwijderen van het groen, dat vocht uit de wortels kan trekken. Was de wortels niet meteen; laat ze in plaats daarvan drogen en lichtjes uitharden in een luchtige ruimte. Als ze eenmaal droog zijn, sluit je ze af in afsluitbare zakken en leg je ze in de groentelade van je koelkast.
Wortelen zonder loof blijven 1-2 weken goed. Winterwortelen kan je tot 4 weken bewaren. Wortelen invriezen kan ook. Je bewaart ze zo tot 12 maanden.
Wortelen kun je lang bewaren in de grond. In de wintermaanden als het kouder wordt groeien ze niet meer door, maar kun je ze gemakkelijk in de grond laten zitten en enkel oogsten wat je gaat eten. Zo blijft de smaak van de wortels ook echt heel lekkerste.
Welke groentes kunnen wel goed tegen kou? Bieten laat je rustig staan tot je ze nodig hebt. Bij wortels is dat net zo. Bieten en wortels worden zelfs wat zoeter na een nachtje nachtvorst.
Van de onderkant van een wortel kunnen we helaas geen nieuwe wortels maken. Wel kunnen we het groen van de wortel opnieuw laten groeien. De loof van een wortel kun je weer gebruiken in salades, pasta's of soepen. Snij het kontje van een wortel af en leg deze in een pot met aarde of een schaaltje water.
Om hele, ongeschilde wortels goed te bewaren, doe je ze in een afgesloten plastic zak in de groentelade van je koelkast , zegt Nathan Lyon, chef-kok, auteur van kookboeken en mede-presentator van Growing a Greener World.
Hoe bewaar je Bospeen? Je kunt bospeen met het loof ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren. Bewaar de bospeen het beste in een zak in de koelkast. Laat het loof eraan zitten, want daar haalt de peen zijn voeding nog uit.
Wanneer je plant teveel water krijgt, kunnen de wortels verstikt raken en krijgen ze niet genoeg zuurstof. Dit kan leiden tot slappe bladeren en een verzwakte plant.
Wortels kunnen de hele winter in de grond blijven, maar je wilt ze allemaal oogsten voor het vroege voorjaar. Zodra de lente aanbreekt, zullen de wortelen bloeien en oneetbaar worden. Nu je weet hoe je wortelen in de grond kunt bewaren, kun je bijna het hele jaar door genieten van je verse en knapperige zelfgekweekte wortelen.
Wortelgewassen zoals wortels, rapen, bieten, koolrapen en pastinaken kunnen na een vorstperiode in de tuin blijven staan en later nog in goede staat worden verwijderd. Zorg er wel voor dat u ze uitgraaft en opbergt voordat de grond bevriest.
Onze beste ideeën voor wortelen
Maak er een salade of koolsalade van om te serveren als onderdeel van een gezond, doordeweeks diner. Of pureer ze voor een smaakvolle soep. Heb je wortels in je tuin gekweekt en heb je er genoeg? Bak een worteltaart — maar vergeet niet om de bladgroenten te bewaren voor een pesto of chimichurri.
De koelkast droogt ze uit . In de winkel gekochte wortels zitten in een plastic zak die dit voorkomt. Doe ze dus in een soort afgesloten bak, of wikkel ze in ieder geval in een vochtige doek of keukenpapier.
Wortels schillen is een makkelijke manier om van al het vuil af te komen zonder dat je ze hoeft te wassen. Daarnaast zien deze groenten er een stuk mooier uit als ze geschild zijn.
De worteltjes zijn beschimmeld of slap. Dit bederf herken je door goed te kijken of eventueel voelen. Je kunt de worteltjes zo opknabbelen. Ook kun je ze in plakjes snijden en bijvoorbeeld meewokken in een gerecht.
Om wortels voor een langere periode (zeg, meer dan drie dagen) in de koelkast te bewaren, heb ik ontdekt dat het het meest efficiënt is om ze in een luchtdichte en afsluitbare of vacuümzak te bewaren . De afsluiting van de zak helpt de luchtvochtigheid te regelen (koelkasten creëren vaak droge omstandigheden, waardoor voedsel uitdroogt).
Je kunt de winterwortel het beste op een koele (12-15°C) plaats bewaren. Daar is hij tot wel een paar weken houdbaar. Bewaar hem alleen niet in de koelkast, want dan is hij vaak nog maar 7 dagen goed. De winterwortel kun je wel invriezen na 2-4 minuten blancheren.
Als u toegang hebt tot een koele, donkere plek zoals een wortelkelder, is dit de beste plek om ongewassen wortels te bewaren. Verpak ze in een afgesloten container met bladeren, zaagsel, mulch of vochtig zand . Dit is een geweldige optie voor bulkopslag, omdat de wortels meerdere maanden vers blijven.
Slijtage veroorzaakt door mechanisch wassen verwijdert vaak de epidermale laag (buitenste schil), waardoor het wortelweefsel wordt blootgesteld aan oxidatie van fenolische verbindingen , die bruin worden, of in ernstige gevallen zwart. Fenolische bruining kan worden verward met '5 o'clock shadow' of boriumtekort.
Wortels nieuw leven inblazen! Heb je ooit wortels gehad die slap werden? Herstel ze helemaal door ze te schillen en ze ongeveer 8 uur in koud water in de koelkast te leggen . De wortels zullen het water absorberen en ze knapperig maken alsof je ze net uit de grond hebt getrokken.
De beste manier om wortels vers te houden in de koelkast is echter om ze in een luchtdichte ziplock-zak in uw koelkast te bewaren, wat helpt om de luchtvochtigheid te regelen. Dit zal helpen om de luchtvochtigheid te regelen, wat ervoor kan zorgen dat wortelgroenten uitdrogen en beginnen te bederven.
Zodra de penwortel (wortel) is verwijderd, kan er geen nieuwe meer groeien . Wanneer deze van bovenaf wordt afgesneden, wordt het groeipunt voor de penwortel verwijderd, maar de groeipunt voor nieuwe bladeren wordt niet verwijderd. De groeipunt (meristeem) die de bladeren vormt, kan ook nieuwe adventiefwortels (vezelwortels) laten groeien, maar geen penwortel.
Wortels kun je binnen en onder glas vrijwel het gehele jaar door kweken in vermiculiet.
Als de wortels helemaal geen ruimte meer hadden om te groeien, kun je deze een beetje bijsnoeien. Haal maximaal eenderde van de wortels weg en eventueel snoei je ook de plant boven de grond.