Beleg het brood met kaas en/of vleeswaren. Een plak kaas van 20 gram levert ongeveer 5 gram eiwit, twee plakjes vleeswaren leveren 5-7 gram eiwit; Beleg het brood met pindakaas of een vlees- of vissalade.
En dat komt goed uit als je op zoek bent naar veel eiwitten. Want parmezaanse kaas bevat maar liefst 38 gram eiwitten per 100 gram! De twee andere lievelingetjes leveren je ook heel wat eiwitten op. Brie bevat 21 gram eiwitten per 100 gram en mozzarella 28 gram.
Een sneetje brood bevat 3 tot 5 gram eiwitten. De gemiddelde dagelijkse hoeveelheid volkorenbrood voor een volwassen persoon van 7 sneetjes voorziet zo in 54% van deze behoefte. Een portie vleeswaren (kipfilet) als broodbeleg (15 g) levert ter vergelijking ongeveer 3 gram eiwitten, Gouda-kaas van 20 g ongeveer 5 gram.
Ingrediënten: KOEMELK (gepasteuriseerd), zout, zuursel, vegetarisch stremsel, natuurlijke kleurstof annatto (E160b(ii)).
30+ kazen zijn minder vet dan bijvoorbeeld de 40+ of 48+ kazen en zijn daarmee dus ook 'gezonder'. Dit zijn romige, zachte kazen met een soepele textuur.
Om elke maaltijd zo'n 20 gram eiwit te eten is lastig als je het uit één product moet halen. Maar een samengestelde maaltijd met groenten, granen en een klein stukje vis, vlees of peulvruchten levert je al snel voldoende eiwit op.
In 1 opscheplepel (100 gram) gekookte aardappelen zit 1,9 gram eiwit. Er zitten relatief weinig eiwitten in aardappelen, maar wel veel koolhydraten.
Hoeveelheid eiwit in noten, ongezouten:
4,5 gram. in 1 handje (25 gram)
Hoeveelheid eiwit in kroket:
5,3 gram.
Hoeveelheid eiwit in brie:
5,1 gram. in 1 voor snee (30 gram)
De meeste kazen zijn rijk aan eiwitten en bevatten tussen de 10 en de 35 gram proteïne per 100 gram. Maar Parmezaanse kaas schiet er met kop en schouders bovenuit en bevat tussen de 37 en 40 gram proteïne per 100 gram. Dat is ongeveer twee keer zoveel als Gouda.
De fruitsoorten met de meeste eiwit zijn guave, avocado en framboos. Echter, er zijn veel andere voedingsstoffen waar meer eiwitten inzitten, zoals vlees, zuivel en peulvruchten. Fruit bevat dus niet heel veel eiwitten, maar toch is het mogelijk om er een eiwitrijke snack van te maken.
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door een graanproduct en voorzie bij vervanging altijd een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals een extra portie groenten of fruit.
De macronutriënten zijn nagenoeg gelijkaardig van aardappelen en volkoren pasta. Volkoren pasta bevat meer fosfor, magnesium, ijzer, zink en vitamine B1 terwijl aardappelen dan weer meer kalium, vit B2, B6 en vitamine C bevat.
Hoeveelheid eiwit in boterham, wit:
3,6 gram. in 1 bolletje (40 gram)
Als je de juiste soort brood uitkiest, kun je een flink aantal gram eiwitten binnenkrijgen tijdens je ontbijt of lunch. Het voornaamste brood met veel eiwitten is volkoren tarwebrood. Hier zit gemiddeld 10,9 gram eiwit in en kan dan ook prima gegeten worden wanneer je op je eiwitgehalte let.
Eiwitten zijn belangrijke bouw- en onderhoudsmaterialen voor de spieren en de botten van jong en oud. Een ei van 60 g bevat ongeveer 7,8 g eiwitten. Dat is zo'n 16% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid eiwitten.
Eiwitten kun je zowel uit dierlijke als plantaardige voeding halen. De meeste soorten vlees en gevogelte zijn eiwitrijke producten. 100 gram mager vlees (rund, varken, lam of kip) bevat +/- 20 gram eiwit. 140 gram vette vis als zalm, sardines of makreel bevat ongeveer 20 gram eiwit.