Denk aan het dragen van kleding die erg strak rond je maag zit, stress, te snel eten of zelfs praten tijdens het eten waardoor je tijdens het slikken teveel lucht in je buik krijgt. Een andere veelvoorkomende oorzaak van een opgezette buik is heel natuurlijk, namelijk gasvorming.
Een slanke, maar dikke buik kan 3 oorzaken hebben: een te hoog vetpercentage, te veel buikvet of een disbalans in je hormonen.
Een opgeblazen buik ontstaat vaak door verstoring van de spijsvertering of gasvorming. Symptomen zijn onder andere een harde, opgezette buik, buikpijn en winderigheid. Voorkomen kan door langzamer en vezelrijk eten, voldoende water en beweging.
Een opgeblazen gevoel is niet schadelijk maar zorgt wel voor een onprettig gevoel in uw buik. In het maag-darmkanaal is altijd een kleine hoeveelheid gas aanwezig, dat het lichaam geleidelijk verlaat door winderigheid.
Naast alvleesklierkanker wordt dit ook gezien bij mensen met borstkanker, eierstokkanker en maagkanker. Maar het meest komt het voor bij mensen met uitzaaiingen van alvleesklierkanker.
Je ziet er misschien nog niet heel zwanger uit, maar je kan je wel al zwanger voelen. Je kan van steeds meer verschillende zwangerschapssymptomen last krijgen. Jouw groeiende baarmoeder kan nu al meer op je blaas en darmen gaan drukken. Sommige vrouwen kunnen ook al last krijgen van gevoelige en groeiende borsten.
Als er te weinig of te veel hormonen worden aangemaakt, kan dit leiden tot een gewichtstoename in en rondom de buik. Deze disbalans is het gevolg van langdurige tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in het lijf. Cortisol is bijvoorbeeld een hormoon dat het lichaam helpt te kalmeren bij stress.
Deze ontstaat door afname van bepaalde hormonen, waardoor je spijsvertering trager gaat werken. Een langzame spijsverering zorgt ervoor dat gassen zich gaan ophopen, wat resulteert in een opgeblazen buik. Daarnaast ontstaat er ook meer buikvet tijdens de overgang.
Wat wordt verstaan onder een opgezette buik
Een opgezette buik kan gepaard gaan met buikpijn of andere maag- of darmklachten. Kenmerkend aan een opgezette buik is hetgeen waar dit symptoom zijn naam aan ontleent: je voelt en ziet daadwerkelijk dat je buik is opgezet. Hij is boller en staat strakker dan normaal.
Vermijd 'gas opwekkend' eten.
Er zijn verschillende producten die meer gas aanmaken in de buik en darmen. Deze producten bestaan onder andere uit gebakken bonen, koolsoorten als bloemkool en spruiten, eieren en koolzuurhoudende dranken (bier, cola, etc.).
Opgezette buik tijdens de overgang
Een opgeblazen gevoel of opgezette buik is een veelgehoorde klacht van vrouwen in de overgang. Met name in de perimenopauze, als de hormonen nog sterk schommelen en oestrogeen domineert. De klachten kunnen tot in de postmenopauze aanhouden, maar ook pas later opzetten.
Denk aan het dragen van kleding die erg strak rond je maag zit, stress, te snel eten of zelfs praten tijdens het eten waardoor je tijdens het slikken teveel lucht in je buik krijgt. Een andere veelvoorkomende oorzaak van een opgezette buik is heel natuurlijk, namelijk gasvorming.
Grote kans dat je hormonen de boosdoeners zijn. De oorzaak van een opgeblazen buik door hormonen is bij vrouwen meestal gerelateerd aan de stijging en daling van oestrogeen- en progesteronspiegels. Deze hormonale schommelingen kunnen leiden tot waterretentie en een opgeblazen gevoel.
Maar de belangrijkste reden waarom je buikvet nodig hebt, is dat buikvet samen met de andere vetopslag in je lichaam (het onderhuidse vet en het vet op je heupen) een orgaan is. Het maakt hormonen aan die belangrijk zijn voor je gezondheid. Zoals leptine, het hormoon dat de eetlust remt.
Cardio oefeningen, zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen, helpen bij het verbranden van calorieën en het verminderen van buikvet. Daarnaast kan krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandstraining, helpen bij het opbouwen van spieren en het versnellen van je stofwisseling.
Krachttraining is een van de beste middelen tegen buikvet bij mannen. Tijdens een krachttraining verbrand je calorieën, maar bouw je ook spiermassa op en boost je je testosteron. De opgebouwde spiermassa zorgt er op lange termijn voor dat je basismetabolisme stijgt.
Vooral sporten, maar ook wandelen en fietsen zijn een goede manier om je opgezette buik in de overgang te verminderen. Het is belangrijk om goed te kauwen en niet te veel te drinken tijdens het eten. Het is belangrijk dat je voldoende vezels binnen krijgt. Denk bijvoorbeeld aan groente en fruit.
Naast gewichtsverlies kan er ook gewichtstoename optreden bij kanker. Dit kan bijvoorbeeld optreden bij de behandeling van borstkanker. Het is nog niet precies duidelijk waardoor dit komt.
Buikvet verliezen is bijna onmogelijk als je hormonen niet in balans zijn. Meer buikvet hangt bijvoorbeeld nauw samen met een chronisch overschot aan cortisol, het stresshormoon. Hoe meer cortisol er zich in je lichaam bevindt, hoe harder het zich vastklampt aan dat beetje vet op je buik.
Sommige ziektes, zoals een langzaam werkende schildklier of het syndroom van Cushing, kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van overgewicht. Soms ontstaat obesitas door een foutje in een gen. Of is obesitas een kenmerk van een erfelijke ziekte, zoals het Prader-Willi syndroom of het Bardet-Biedl syndroom.
Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook hogere maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.
Een Platte Buik Krijgen door Lichaamsbeweging
Door te sporten, cardio- en buikspieroefeningen te doen, kun je een platte buik krijgen. Het is veel makkelijker om buikvet kwijt te raken door vet verbrandend voedsel te eten, niet te veel te eten of te snoepen, en vet weg te sporten met cardio-oefeningen zoals joggen.