Doe je groenten bijvoorbeeld in de wasbak en week je groenten en fruit 12-15 minuten in een oplossing van water met baking soda. Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen.
Leg je producten in een bak water met baking soda (zuiveringszout) gedurende 12 tot 15 minuten. Een oplossing van 1% is voldoende, wat betekent dat je op 1,5 liter water 1 eetlepel baking soda kunt gebruiken. Door het zuiveringszout degraderen de pesticiden beter. Spoel je producten daarna af met water.
Zorg er dan voor dat je de steeltjes aan de kroontjes laat zitten en spoel de aardbeien voorzichtig af in een bak met koud water. Stromend water kan ze doen kneuzen, waardoor bruine plekjes ontstaan. Door de kroontjes te laten zitten, voorkom je dat de aardbeien water absorberen en daardoor smaak verliezen.
Alleen op de bakjes aardbeien van Ekoplaza en Odin werden geen bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Op aardbeien uit de overige supermarkten zitten gemiddeld drie verschillende bestrijdingsmiddelen. Dat is wel wat minder dan in 2021 en 2022, toen waren dat gemiddeld 3,5 en 3,7 verschillende stoffen.
Baking soda verwijdert pesticiden
Uit onderzoek blijkt dat je 95% van de pesticiden het beste verwijdert door de groente en het fruit te laten weken in een bad van water en baking soda. Gebruik hiervoor 1 theelepel baking soda in 1,5l water. Na ongeveer 15 minuten kun je het afspoelen en gebruiken.
Doe je groenten bijvoorbeeld in de wasbak en week je groenten en fruit 12-15 minuten in een oplossing van water met baking soda. Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
Voedselwaakhond Foodwatch maakt zich vooral grote zorgen over de bestrijdingsmiddelen die volgens de organisatie blijvend in niet-biologische vruchten te vinden zijn. 'Mandarijnen, sinaasappels, druiven en aardbeien waren het meest vervuild; kiwi's het minst', aldus een telling van Foodwatch in 2021.
Elke aardbei is bespoten met gemiddeld zeven tot acht schadelijke stoffen. Dat blijkt uit steekproeven die vorig jaar zijn genomen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
De beste manier om aardbeien te wassen is om ze af te spoelen met water en ze vervolgens ongeveer 20 minuten in azijn te laten weken of ze ongeveer 15 minuten in een mengsel van water en baking soda te laten weken . Hoe kom je van insecten op aardbeien af? Was je aardbeien in zout water om insecten en vuil te verwijderen.
Was de aardbeien grondig, snij ze, en voeg een snuifje zout en drie stevige snuifjes suiker toe. Meng goed en laat even staan op kamertemperatuur. De suiker helpt om de aardbeien wat zoeter te maken, en zorgt voor een rode siroop, terwijl het zout alle smaak die wél in de aardbeien zit, naar boven brengt.
Haal aardbeien snel uit het plastic en bewaar ze op een luchtige plek op kamertemperatuur. Niet in de koelkast, want dan verlies je veel smaak. En die zie je nooit meer terug. Laat de kroontjes erop zitten.
Er zijn veel methoden die gebruikt worden om het lichaam te detoxen, een aantal manieren zijn: vasten, warmwaterbaden, kleibehandelingen (op huid en oraal), klysma's of darmspoelingen, oil-pulling, detoxkuren en supplementen, bijvoorbeeld actieve kool.
Aluminium potten en pannen
Potten en pannen kunnen heel goed schoongemaakt worden met baking soda. Behalve aluminium potten en pannen. Zuiveringszout en aluminium gaan niet goed samen. Het kan er zelfs door gaan roesten, dof worden of verkleuren.
In tegenstelling tot schoonmaakazijn mag je dit middel ook gebruiken op hout. Let op: baking soda is schadelijk voor planten en bloemen en je moet het trucje regelmatig herhalen.
Het wassen van groenten en fruit is de eerste en eenvoudigste stap om pesticiden te verwijderen. Gebruik koud water en een zachte borstel om eventuele residuen te verwijderen. Zorg ervoor dat je ook bladgroenten en fruit met een ruwe schil grondig schoonmaakt.
Ook met komkommer is dit zo, alleen zijn dit niet zo veel dingen. Een van de belangrijkste dingen is om het liefst biologische komkommer te geven, omdat normale komkommers bespoten worden.
Ekoplaza is de meest biologische supermarktketen van Nederland en voert een gecontroleerd biologisch assortiment. Het Europees Biologisch keurmerk wordt onafhankelijk gecontroleerd door SKAL die erop toeziet dat er geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.
Het USDA Pesticide Data Program vond resten van 35 pesticiden op aardappelschillen . Zorg ervoor dat u uw aardappelen altijd grondig wast, met een groenteborstel en, als u die hebt, veggie wash of een beetje azijn en water.
De aardbeientesten van de USDA lieten zien dat 99% van de geteste conventionele aardbeien detecteerbare residuen van ten minste één pesticide bevatte . Ongeveer 30% bevatte residuen van 10 of meer pesticiden, terwijl het vuilste aardbeienmonster residuen van 22 verschillende pesticiden en afbraakproducten bevatte.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Doe de aardbeien met de kroontjes er nog aan in een kom. Doe er 1 deel gewone azijn en 8 delen koud water bij. Laat de aardbeien daar enkele minuten in liggen, zodat eventuele sporen en bacteriën onschadelijk gemaakt worden. Laat ze uitlekken in een vergiet.
Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Goed wassen onder stromend water is voldoende. Je spoelt dan het vuil en stof eraf. Het is niet nodig om azijn, citroensap, baking soda, zeep, schoonmaakmiddel of bleekoplossing te gebruiken.
De schijnaardbei (Potentilla indica) is zoals de naam al aangeeft geen echte aardbei, maar wel heel leuk in de tuin. Schijnaardbeien bloeien van mei tot oktober met gele bloempjes (in plaats van witte bij de bos- en tuinaardbeien). De vruchten zijn klein en knalrood. Niet eetbaar, wel decoratief.