Kun je rookworst nog een keer opwarmen? Ja, dat kan. Bewaar de rookworst tussendoor in de koelkast, goed afgedekt. Warm op volgens de gebruikelijke richtlijn: 10-15 minuten in een pan met heet water, of 2-2,5 minuten in de magnetron op 500 watt.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Zo lang zijn geopende vleeswaren houdbaar, mits je de verpakking weer goed dichtmaakt of het in een gesloten bakje bewaard: Gezouten vleeswaren zoals rookvlees en ontbijtspek bewaar je ongeveer één week in de koelkast. Gekookte vleeswaren zoals kipfilet, leverworst en gebraden gehakt blijven ongeveer 4 dagen goed.
De runderrookworst is een veelzijdig vleeswaren die kan worden gebruikt en veel verschillende gerechten. Lekker met aardappel puree, zuurkool, bonen gerechten, linzen of als stukjes door de erwtensoep. De worst is klaar om te eten en kan zelfs koud worden gegeten.
Geen zorgen, stop het in een vershoudbakje en doe het in de vriezer. Zo kun je het in de vriezer minstens drie maanden bewaren. In de koelkast blijft het zo'n twee dagen goed.
Wellen doe je door de worst ongeveer 20 minuten te verwarmen in water dat net niet aan de kook is. Let op: kook de worst niet: dan kan de darm scheuren en gaat de smaak verloren! Water aan de kook brengen . De rookworst er inleggen en vervolgens de warmte bron verkleinen, zodat het water niet meer kookt.
Het vlees heeft een afwijkende, zure geur, is grauw verkleurd of beschimmeld. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
HEMA rookworst wordt vers gemaakt, wat 'm perfect maakt om in te vriezen. Doe je stamppotje met een stukje worst in een vershoudbakje, vries het in en je snelle maaltje is de volgende keer nog net zo lekker.
Rookworst opwarmen doe je in de pan of magnetron. Bekijk de aanwijzingen op de verpakking. Pan: bereid 10-15 minuten in heet (maar niet kokend) water, met of zonder verpakking. Magnetron: 2-2,5 minuten op 500 watt.
Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
De term reheated rice syndrome verwijst naar een voedselvergiftiging die veroorzaakt wordt door de bacterie Bacillus cereus. 'Deze bacterie komt veel voor in zetmeelrijke producten zoals rijst of pasta. Ze kunnen het zetmeel namelijk omzetten in glucose en daar houden de bacteriën van', vertelt Van der Vossen.
Verwarm niet iets voor de derde keer. Heb je een restje één maal opgewarmd en blijft er alsnog van over, gooi dat eten dan weg.
Na opening afgedekt nog 3 dagen houdbaar in de koelkast.
Rookworst mag niet meer worden gemaakt met rookaroma, EU stelt verbod in. Het gebruik van verschillende rookaroma's in producten wordt op termijn verboden omdat ze mogelijk kankerverwekkend zijn. Dat is de uitkomst van een stemming in het EU-comité voor voedselveiligheid.
Opwarmen rookworst Verwarm de bevroren rookworst 20 minuten in water dat net niet kookt. Ontdooit 10 minuten. Verwarm de (ontdooide) rookworst 10 minuten in water ca 85 graden.
Over erwtensoep met varkensvlees en worst
Je kan onze soepen ook invriezen. De soep is dan nog 30 dagen houdbaar. Je hoeft hem niet te ontdooien voor het opwarmen, houd wel rekening met een dubbele opwarmtijd.
Het product is minimaal 6 maanden houdbaar in de vriezer en na ontdooien maximaal 3 dagen houdbaar, in de originele gesloten verpakking, in de koelkast.
Het is belangrijk dat producten, die worden ingevroren, goed zijn verpakt (met goede folie) om uitdroging tegen te gaan. Het hoeft niet perse vacuüm te zijn, maar vacuümfolie beschermt wel goed. vacuüm is dus prima, maar voegt niet iets toe.
Dit velletje is meestal varkensdarm. Het kan perfect opgegeten worden, maar in bereidingen hebben de meeste mensen het velletje er toch liefst af. Een zeer simpel trucje om het velletje er makkelijk af te krijgen, is door een oppervlakkige inkerving in het vel te maken, en de worst dan even te spoelen onder koud water.
THT staat voor 'ten minste houdbaar tot' en geeft aan dat de kwaliteit van het product, zoals de smaak, geur en kleur, na deze datum achteruitgaat. Het product kan echter nog wel veilig geconsumeerd worden.
Rauwe rookworst bevat gerookt rauw varkensvlees en moet nog gaar gemaakt worden.
Zet een pan met warm water op het vuur en leg de rookworst(en) in de pan in het water. Het water moet niet koken maar wellen. Dus net tegen de kook aanzitten. Na 20 minuten haal je de rookworsten uit het water en laat je ze even rusten zodat het vocht zich weer kan verdelen.
Schutte: "Rookworst staat niet in de Schijf van Vijf. Dat komt omdat het bewerkt vlees is en hier vaak veel zout in zit, maar ook omdat het wordt gemaakt van rund- of varkensvlees. Dat valt onder rood vlees. Rood en met name bewerkt vlees worden in verband gebracht met beroertes, diabetes type 2 en darmkanker.
BEREIDINGSWIJZE Je kunt Smac zowel warm als koud eten. In blokjes gesneden of in dunne plakjes, die maak je gemakkelijk met een kaasschaaf.