De oplossing om effectief pesticiden te verwijderen? Doe je groenten bijvoorbeeld in de wasbak en week je groenten en fruit 12-15 minuten in een oplossing van water met baking soda. Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen.
Het verwijderen van pesticiden van groenten en fruit hoeft niet al te ingewikkeld te zijn. Met eenvoudige en natuurlijke methoden zoals wassen, azijnoplossingen en baking soda, kun je de meeste residuen verwijderen en genieten van gezonde en veilige producten.
Onderzoekers ontdekten dat pesticiden de schil van het fruit kunnen binnendringen en in het vruchtvlees kunnen blijven, waardoor wassen niet voldoende is om deze giftige chemicaliën te verwijderen . De studie suggereert dat het schillen van fruit de pesticideniveaus aanzienlijk kan verlagen.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Het is echter moeilijk voor consumenten om te onderscheiden welk insecticide op de aardbeien zit. Deze resultaten suggereren dus dat het weken van aardbeien in een 3% azijn- of zoutoplossing en het afspoelen met stromend water een efficiënte manier is om insecticiden thuis van aardbeien te verwijderen .
Omdat de meeste pesticiden niet stabiel zijn bij een alkalische pH, kan het weken in een oplossing van baking soda de verbindingen afbreken en samen met afspoelen onder kraanwater kan dit helpen om ze weg te spoelen . Let op: de oplossing van baking soda verwijdert alleen bepaalde soorten pesticiden en alleen van het oppervlak van de producten.
Week het fruit of de groenten in een mengsel van water en baking soda gedurende 10~15 minuten, schrob het oppervlak vervolgens om de meeste pesticideresten te verwijderen. De meest gebruikte oplosmiddelen voor pesticiden zijn water, organische oplosmiddelen en poeders.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Ekoplaza is de meest biologische supermarktketen van Nederland en voert een gecontroleerd biologisch assortiment. Het Europees Biologisch keurmerk wordt onafhankelijk gecontroleerd door SKAL die erop toeziet dat er geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.
Als je voorverpakte sla in de supermarkt koopt, is die al voor je gewassen. Tijdens het wassen worden aarde, pesticiden, sappen die vrijkomen tijdens het snijden en micro-organismen zoals bacteriën verwijderd. Dat kost allemaal water.
Voeg drie delen water toe aan één deel azijn. Week uw fruit en groenten tien minuten in de oplossing en spoel ze vervolgens af met water om pesticideresten te verwijderen . Dit traditionele huismiddeltje om fruit en groenten te zuiveren van pesticiden werkt ook tegen bacteriën en schimmels.
Schillen zou effectief kunnen zijn , zeiden de onderzoekers, maar zou een verlies van de voedingsstoffen in de schil met zich meebrengen. Komkommers en appels zijn beide bedekt met een natuurlijke beschermende laag was, maar zodra pesticiden door die laag heen diffunderen, wordt het moeilijker om ze af te spoelen, zei Dr.
Biologisch scoort beter
Een belangrijk verschil met gangbaar is dat biologische boeren geen kunstmest en synthetische bestrijdingsmiddelen gebruiken. Omdat kunstmest maken veel energie kost, scheelt het bij biologische landbouw energie en broeikasgasuitstoot.
Personen die worden blootgesteld aan chemische bestrijdingsmiddelen lopen risico op tal van ernstige chronische ziekten, zoals kanker, hartziekten, ademhalingsstoornissen en neurologische aandoeningen, evenals ontwikkelingsachterstand bij kinderen.
Als in de nevel veel bestrijdingsmiddel zit, kun je klachten krijgen, zoals misselijkheid of irritaties van huid, slijmvliezen of luchtwegen.
Op de groene lijst staan de producten waarbij in minder dan 10 procent van de gevallen hormoonontregelende bestrijdingsmiddelen zijn gevonden, deze zijn dus het meest veilig. Onder meer broccoli, aubergine, komkommers, mango en uien leveren weinig gevaar op voor hormoonverstoring.
Van de verschillende soorten fruit zijn in citrusvruchten en druiven gemiddeld het hoogste aantal verschillende residuen van bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Deze worden gevolgd door kersen, aardbeien, bananen, perziken en abrikozen.
De belangrijkste verschil tussen biologische en niet-biologische groenten is dat biologische groenten niet bespoten worden met chemische bestrijdingsmiddelen en er in het proces van de teelt geen industriële meststoffen worden gebruikt.
Net als aardbeien blijven bramen langer houdbaar als u ze wast in een oplossing van azijn en water of in een heetwaterbad. Zorg er wel voor dat u ze goed droogt voordat u ze opbergt.
Alleen op de bakjes aardbeien van Ekoplaza en Odin werden geen bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Op aardbeien uit de overige supermarkten zitten gemiddeld drie verschillende bestrijdingsmiddelen. Dat is wel wat minder dan in 2021 en 2022, toen waren dat gemiddeld 3,5 en 3,7 verschillende stoffen.
Deskundigen op het gebied van voedselveiligheid zijn het erover eens dat u uw producten altijd moet wassen voordat u ze eet of serveert .
Als vuistregel geldt dat wassen met water vuil, bacteriën en pesticideresten op verse groente- en fruitoppervlakken vermindert. Het wassen en wrijven van producten onder stromend water is beter dan het onderdompelen. Was fruit en groenten van de boerenmarkt, uw eigen tuin en de supermarkt.
De harde huid kun je gewoon eraf snijden en weggooien, maar je doet er goed aan om de kern, ook wel ananashart genoemd, wel te bewaren. Deze kern is namelijk een goed bron van bromelaïne, wat regelmatig als voedingssupplement wordt voorgeschreven vanwege de mogelijk bijzondere eigenschappen.
Kun je ananasschil eten? Het is niet aan te raden om de schil van de ananas te eten. De schil is namelijk slecht verteerbaar. Daarom kun je er buikklachten van krijgen.