Hoewel je over een wel héél stevige ruggengraat moet beschikken wil je chocolade over de datum laten gaan, is het prima te eten als je toch ver na de houdbaarheidsdatum een reep achterin je kast vindt. Na verloop van tijd komt er wel een wittig 'laagje' op en kan de smaak iets teruglopen, maar ziek word je er niet van.
In het algemeen geldt dat pure chocolade tot wel twee jaar houdbaar kan zijn, terwijl melkchocolade en witte chocolade ongeveer een jaar goed blijven. Om de houdbaarheid van chocolade te verlengen, is het belangrijk om het op de juiste manier op te slaan.
Je hebt natuurlijk voor je chocolade betaald maar we vinden het toch fijn als je een beetje op je chocolade past. Maar er is redding! Gesmolten chocolade die weer stolt kun je eten, maar is meestal niet meer lekker.
Een 'ten minste houdbaar tot' datum wordt niet gebruik voor verse (en dus bederfelijke) producten. Lang houdbare producten zoals bijvoorbeeld pasta, rijst, chocolade en hagelslag blijven vaak tot maanden na het verstrijken van de 'ten minste houdbaar tot' datum goed eetbaar.
Cacaopoeder. Cacaopoeder is net als heel wat andere poeders eigenlijk onbeperkt houdbaar. Uiteraard is het wel belangrijk dat u het op de juiste manier opbergt, wat dus betekent dat u het op een droge, koele en donkere plek moet bewaren.
Het consumeren van verlopen warme chocolademelkpoeder kan u mogelijk ziek maken, hoewel het relatief zeldzaam is als het product correct is bewaard . Warme chocolademelkpoeder heeft meestal een lange houdbaarheid en blijft vaak veilig om te consumeren na de houdbaarheidsdatum, maar de smaak en textuur kunnen worden aangetast.
Als ze zoet smaken en geen zure of muffe ondertoon hebben gekregen, zit je goed — ongeacht de houdbaarheidsdatum. Als de smaak is veranderd, moet je ze weggooien, maar maak je geen zorgen over die smaak! Het is bijna onmogelijk om ziek te worden van verlopen hagelslag . Het ergste wat je kunt overkomen is een nare nasmaak.
We raden niet aan om chocolade callets in te vriezen. Chocolade callets hebben van zichzelf namelijk al een lange houdbaarheid en de kwaliteit wordt er in de vriezer niet beter op. Daarom kun je de chocolade callets het beste gewoon in een luchtdichte en donkere zak bewaren op kamertemperatuur.
THT-datum (tenminste houdbaar tot)
Na het verstrijken van deze THT-datum kan het product meestal nog veilig worden geconsumeerd, hoewel het een klein beetje anders kan smaken of er wat minder vers kan uitzien. Frisdrank heeft zo goed als altijd een THT-datum en geen TGT-datum.
Het eten van chocolade die over de houdbaarheidsdatum is, is over het algemeen veilig, omdat chocolade relatief lang houdbaar is en niet snel bederft. Gebruik uw zintuigen om de kwaliteit te beoordelen; als u twijfelt, kunt u het beter weggooien of hergebruiken bij het koken .
Als je chocolade smelt, maak je dan geen zorgen! Je kunt het op veel verschillende manieren gebruiken. Dit is je eerste actieplan: als de chocolade nog gesmolten is, laat het dan stollen op kamertemperatuur of zet het in de koelkast voor een snelle oplossing . Als het eenmaal is gestold, breek je het in stukken of brokken.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Alle chocolade die is gebloeid, zal een beetje vreemd smaken, maar is nog steeds niet in slechte staat. Zulke chocolade is niet ideaal om te eten zoals het is, maar je kunt het altijd gebruiken bij het koken of bakken; je kunt er ook een siroop, chocoladegarnering of cakeglazuur van maken .
Met bovenstaande in gedachten, zult u ontdekken dat chocolade doorgaans geen strikte houdbaarheidsdatum heeft. In plaats daarvan heeft het een "ten minste houdbaar tot"-datum. Dit betekent dat het nog steeds oké kan zijn om het te eten na de houdbaarheidsdatum, maar de textuur, het uiterlijk en de smaak kunnen afwijken .
Pure chocolade, met zijn hogere cacaogehalte, kan tot wel drie jaar na de houdbaarheidsdatum nog goed blijven . Vanwege het hoge melkgehalte zijn melk- en witte chocolade misschien niet zo lang houdbaar als pure chocolade, maar hun houdbaarheid is nog steeds niet te versmaden — je kunt verwachten dat je er nog zo'n 8 maanden mee vooruit kunt.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Als je ervoor kiest om chocolade au bain-marie te smelten, let dan goed op dat er geen water bij de chocolade komt. Indien er toch water bij de gesmolten chocolade komt, klontert de chocolade en kun je opnieuw beginnen.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
A.: Gekleurde suiker, hagelslag en andere soortgelijke koekjesdecoraties hebben een onbeperkte houdbaarheid, omdat ze voor het grootste deel uit pure suiker bestaan. Suiker ondersteunt geen bacteriegroei, dus het bederft zelden .
Door deze mix van ingrediënten is het heel ongebruikelijk dat voedingskleurstof bederft zoals de meeste voedingsmiddelen. De kans is groot dat als u een verlopen fles voedingskleurstof in uw keukenkastje vindt, deze nog steeds veilig is om te gebruiken . Dat gezegd hebbende, kan de inhoud nog steeds in kwaliteit achteruitgaan, waardoor het onaantrekkelijk wordt.
Hagelslag en 'gewone pindakaas' zijn helaas beiden niet de meest gezonde keuze. Maar zélfs als zo'n bammetje voelt als zondigen, zeggen wij: doe het niet te vaak, maar geniet er gewoon lekker van. Binnen een gezond voedingspatroon kan het echt geen kwaad.
Cacaopoeder zal je waarschijnlijk nooit een voedselvergiftiging bezorgen. Je kunt er echter wel maagklachten van krijgen als het ranzig is geworden. Om dit te controleren, ruik je er gewoon even aan. Als het niet onaangenaam ruikt, vochtig aanvoelt of tekenen van schimmel vertoont, is het meestal nog prima om te eten, zelfs jaren na de houdbaarheidsdatum .
Als het zuur ruikt - DRINK HET DAN NIET! Kook of bak er in plaats daarvan mee om schadelijke bacteriën te doden . Maar als het gaat schiften, schimmelen of slijmerig aanvoelt, is het tijd om het weg te gooien. Blijf veilig, kook slim en verminder verspilling!
Chocolademelk bevat lactose, een natuurlijke suiker die voorkomt in melk en andere zuivelproducten. Veel mensen wereldwijd kunnen lactose niet verteren en ervaren gas, krampen of diarree wanneer zuivel wordt geconsumeerd (31, 32). Bovendien zijn sommige mensen allergisch voor melk of ontwikkelen ze chronische constipatie wanneer ze het drinken.