Het houdt je hart gezond Op de voorkant van pure chocolade staat meestal het cacaopercentage vermeld, dat het gehalte antioxidanten flavonoïden aangeeft. Dagelijks een portie van nog geen 10 gram chocolade met minstens 70 procent cacao kan de gezondheid van je hart bevorderen, ontdekten Portugese onderzoekers.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Er zijn aanwijzingen dat een matig gebruik van cacaopoeder of donkere chocolade het risico op hart- en vaatziekten vermindert door het hoge gehalte aan flavanolen. Dat zijn antioxidanten die een positief effect hebben op de bloedvaten.
Pure chocolade zou goed zijn voor de gezondheid. Er zou een gunstig effect zijn op hart- en bloedvaten. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën.
Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
Over chocolade bestaat een hardnekkige mythe dat het niet goed zou zijn voor de lever… Dat klopt niet. Pure chocolade zou zelfs gunstig kunnen werken op de lever.
Verhoogt chocolade het cholesterolgehalte? Integendeel. Eenmaal opgenomen door uw lichaam produceert cacao 72% onverzadigde vetzuren die uw cholesterolgehalte in feite verlagen en uw bloedvaten helpen reinigen. Cacao bevat slechts 20% verzadigde vetzuren, minder goede vetzuren dus.
Pure chocolade bevordert de bloedcirculatie en vermindert het risico op hartziekten. En dat is nog niet alles; bepaalde ingrediënten in chocolade hebben ontstekingsremmende eigenschappen, wat extra fijn is voor je hart.
Onderzoek suggereert dat de antioxidanten in cacao kunnen helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten door het cholesterolgehalte onder controle te houden. Bovendien hebben studies de consumptie van pure chocolade in verband gebracht met een beter concentratievermogen en betere cognitieve prestaties.
Je hersenen houden ook van pure chocolade.
Ze bevorderen de functionering van hersencellen, beschermen de kwetsbare cellen en stimuleren zelfs vernieuwing. Dit doen ze waarschijnlijk door de werking van een bepaald soort eiwit te versterken. Dit blijkt uit een onderzoek dat werd gepubliceerd in Frontiers of Nutrition.
Onderzoek toont aan dat chocolade goed is voor je huid. Het bevat antioxidanten die de huid beschermen tegen UV-stralen en dus ook rimpels. Chocolade zorgt ook voor een goede hydratatie van en een goede bloedcirculatie in onze huid, waardoor die er jeugdig en stralend uitziet.
Australisch onderzoek bevestigt dat pure chocolade gezond is voor het hart, althans voor mensen die een verhoogd risico hebben op hartziekten. De studie verscheen in het British Medical Journal. Dagelijks 100 gram pure chocolade met minstens 60% cacao eten, vermindert het risico op een hartaanval of een beroerte.
Conclusie: chocolade helpt niet bij afvallen en is lang niet altijd gezond. Cacaopoeder, rauwe chocolade en pure chocolade hebben een gunstig effect op de bloedvaten door het hoge gehalte aan antioxidanten. Echter, bevat het ook veel verzadigd vet, waardoor het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogt.
Pure chocola verlaagt de bloeddruk. Dat blijkt uit een analyse van 20 onderzoeken door de Cochrane Group. De theorie is dat cacao flavonolen bevat die als antioxidanten werken en ervoor zorgen dat de bloedvaten zich 'ontspannen'. Het bloed kan dan makkelijker door de vaten stromen, waardoor de bloeddruk daalt.
Fu Wan #1 Ping Tung 62% - bekroond als beste pure chocolade ter wereld.
Voedingsadvies. Het wordt afgeraden om meer chocolade te gaan eten met het idee hart- en vaatziekten te voorkomen. Hiervoor is onvoldoende wetenschappelijk bewijs. Daarnaast bevat chocolade veel verzadigd vet, wat het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogd.
Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.
Bovendien is het ook van belang om te weten hoeveel chocolade je moet eten om enig effect te hebben: tussen de 100 en 200 gram per dag voor een gemiddelde persoon, om precies te zijn.
Denk hierbij aan vezels, vette vis en sojaproducten. Deze producten bevatten stoffen die lijken op cholesterol wat de slechte cholesterol helpt verlagen. Vezels vind je terug in bonen, noten, zaden maar ook havermout, graan en citrusvruchten.
Cafeïne kan bijwerkingen geven als slapeloosheid en rusteloosheid. Dit zijn klachten die vaak samengaan met angst en stress. De cafeïne en theobromine zijn er verantwoordelijk voor dat ik chocola afraadt bij angst en stress klachten. Daarnaast geeft cafeïne een risico op aantasting van hart- en bloedvaten.
Het houdt je hart gezond
Op de voorkant van pure chocolade staat meestal het cacaopercentage vermeld, dat het gehalte antioxidanten flavonoïden aangeeft. Dagelijks een portie van nog geen 10 gram chocolade met minstens 70 procent cacao kan de gezondheid van je hart bevorderen, ontdekten Portugese onderzoekers.
Leververvetting veroorzaakt meestal geen klachten. Sommige mensen hebben last van (vage) pijn rechtsboven in de buik en vermoeidheid. Heel soms is er sprake van geelzucht. Geelzucht is het geel zien van het oogwit en de huid.
Pure chocolade kan een postieve uitwerking hebben op het gezichtsvermogen. De flavonoïden in de chocola verbeteren de bloedtoevoer naar de ogen en hersenen waardoor ze beter functioneren. Dat blijkt uit recent onderzoek.