De zaden in een appel bevatten een kleine hoeveelheid cyanide, wat in theorie dodelijk kan zijn. Van één appelzaadje zul je niet doodgaan, maar er is ooit iemand overleden na het eten van 250 appelpitten.
Een pitje is niet dodelijk
De pit is namelijk erg lastig te verteren, waardoor de meeste doorgeslikte gifstoffen eindigen in de toiletpot. Een appelpittendieet is dus levensgevaarlijk, maar een enkel pitje (of zelfs een heel klokhuis met pitten) kan geen kwaad.
De pitten van appels, peren en steenvruchten (abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen) kun je beter niet doorslikken. In deze pitten zitten plantengifstoffen die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide.
In een gemiddelde appel zitten ongeveer zo'n 15 pitten, maar vaak nog minder dan 10 pitten.
De meeste appelkernen bevatten ongeveer 5 appelpitten. Deze hoeveelheid varieert echter afhankelijk van de gezondheid van de plant.
Fruit is goed voor het lichaam en past zeker dagelijks in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Eet er dus niet te weinig van, maar ook weer niet te veel. Eet 2-3 stuks fruit: minimaal 2, maar niet meer dan 3 stuks per dag.
Voor een volwassene kan de consumptie van ca. 30 gram abrikozenpitkernen of bittere amandelen al dodelijk zijn. Indien kinderen meerdere pitten opeten kan dit zeer ernstige gevolgen hebben. Abrikozenpitkernen en bittere amandelen worden in de handel verkocht.
In totaal zijn in de 31 monsters 101 keer bestrijdingsmiddelen in concentraties boven de detectielimiet van 0.01 milligrammen per kg vers gewicht (mg/kg) aangetroffen. Het gemiddelde aantal gevonden stoffen is 3,3 per monster; het aantal verschillende residuen per monster varieert van 0 tot 7.
Waar zitten cyanogene glycosiden in? Cyanogene glycosiden zitten in bijvoorbeeld vlierbessen, lijnzaad, bittere amandelen en exotische knolgewassen (zoals cassave). Deze plantengifstoffen zitten ook in de pitten van steenvruchten zoals abrikozen, perziken, pruimen, kersen en in de pitten van appels en peren.
In de 19e eeuw werd ontdekt dat de ideale vallengte berekend kon worden door 1260 te delen door het gewicht van de veroordeelde (in Engelse ponden). Iemand van 50,8 kilogram (112 pond) zou een val van 3,43 meter (11,25 voet) moeten maken om onmiddellijk te sterven.
Commercieel beschikbaar blauwzuur heeft een kenmerkende geur. HCN is bijzonder gevaarlijk en kan in concentraties (135 ppm) dodelijk zijn. De wettelijke grenswaarde voor blauwzuur is vastgesteld op 0,9 ppm.
Wat je daaruit moet onthouden? Wie enkel het vruchtvlees en schil opeet, krijgt dus tot tien keer minder gezonde bacteriën binnen dan wie de appel in z'n geheel consumeert.
Zo werden 3 kersenpitten een man in Engeland bijna fataal. Waarom? Omdat de pitten van kersen cyanide bevat. Kauwen op 2 kersenpitten en doorslikken kan daardoor al je einde betekenen als je pech hebt.
Dadels zijn steenvruchten en bevatten een grote harde pit die niet eetbaar is. Ze groeien in trossen, net als bananen en groeien alleen aan de vrouwelijke bomen.
De pit van een mango bevat cyanide, een giftige stof voor honden (ook voor mensen trouwens). Van mangoschil is ook bekend dat honden er allergisch aan kunnen zijn. Bovendien hangen er vaak ook pesticiden aan, wat je viervoeter beter niet binnenkrijgt en waar hij allergisch op kan reageren.
Van de verschillende soorten fruit zijn in citrusvruchten en druiven gemiddeld het hoogste aantal verschillende residuen van bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Deze worden gevolgd door kersen, aardbeien, bananen, perziken en abrikozen.
Voedselwaakhond Foodwatch maakt zich vooral grote zorgen over de bestrijdingsmiddelen die volgens de organisatie blijvend in niet-biologische vruchten te vinden zijn. 'Mandarijnen, sinaasappels, druiven en aardbeien waren het meest vervuild; kiwi's het minst', aldus een telling van Foodwatch in 2021.
Elke aardbei is bespoten met gemiddeld zeven tot acht schadelijke stoffen. Dat blijkt uit steekproeven die vorig jaar zijn genomen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
De zaden in een appel bevatten een kleine hoeveelheid cyanide, wat in theorie dodelijk kan zijn. Van één appelzaadje zul je niet doodgaan, maar er is ooit iemand overleden na het eten van 250 appelpitten.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen, het is beter om de appelpitten niet door te slikken. Dat geldt overigens ook voor pitten van peren en abrikozen. Maar ook van steenvruchten als pruimen, kersen en perziken. De pitten bevatten gifstoffen die in ons lichaam omgezet worden in cyanide (blauwzuur).
Het dodelijkste gif ter wereld komt van de bacterie Clostridium botulinum. Met slechts 200 gram zou je iedereen op aarde kunnen doden. Krijg je botuline binnen, dan krijgt je zenuwstelsel een funeste klap, met extreme pijn en de dood tot gevolg.
Hoeveel val je af met een appeldag? Je valt als vrouw 1 kilo af, als man 1,5 kilo op de appeldag. Mijn advies is om deze dag enkel te doen als je gaat starten met een dieet of meerdere kilo's wil afvallen.
Staan appels in de Schijf van Vijf? Appels staan net als ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Appels zijn super gezond, maar het is natuurlijk niet zo dat je geen kans hebt om ziek te worden als je dagelijks een appel eet. Neem gerust elke dag een appeltje, maar blijf wel lekker variëren. Alle soorten fruit bevatten weer andere gezonde stoffen. We adviseren je om 2 stuks fruit per dag te eten.
Cyanide in fruitpitten, zoals appel- en kersenpitten
Ook in pitten van andere steenvruchten en in de pitten van appels en peren zitten deze plantengifstoffen. Maar dan in kleinere hoeveelheden. In appels en peren zit het minste. Denk bij steenvruchten naast abrikozen aan perziken, pruimen, nectarines en kersen.