Van tomaten is bewezen dat ze erg gezond zijn. Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat tomaten een sterk gezondheidseffect hebben. Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen.
De rode vrucht is namelijk rijk aan kalium: een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. En hoe optimaler de bloeddruk, hoe minder kans op allerlei hart- en vaatziektes. Ook bevatten tomaten o.a. vitamine C, zink, foliumzuur, calcium, ijzer en lycopeen.
Vooral broccoli, tuinbonen, augurken en courgettes, maar ook spinazie, postelein, andijvie, raapstelen, veldsla en snijbiet bevatten relatief veel ijzer.
In grote hoeveelheden is tomatine of solanine giftig voor de mens. Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie.
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat tomaten een sterk gezondheidseffect hebben. Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Deze stof heeft bewezen te werken tegen kanker.
Tomaten zijn een van de weinige voedingsmiddelen die voedzamer worden zodra ze worden gekookt. Dit betekent niet dat ze niet gezond zijn als je ze rauw eet, maar door ze te verwarmen komt er wel meer lycopeen vrij. Lycopeen werkt als antioxidant en beschermt je tegen ziektes, waaronder prostaatkanker bij mannen.
De alkalöide in nachtschades zou de symptomen van mensen met een auto-immuunziekte kunnen verergeren. Vooral mensen met darmproblemen zouden hier last van hebben. Zij hebben er daarom baat bij om de aardappelen, paprika's en tomaten zo min mogelijk of helemaal niet te eten.
Tomaten zitten vol met magnesium en kalium. Dat maakt deze vruchtgroente geschikt voor de gevoelige maag en gevoelige darmen. Door de aanwezige mineralen en voedingsstoffen zoals lycopeen bevordert een tomaat het spijsverteringsproces.
Tomaten zitten namelijk boordevol lycopeen, een antioxidant die het risico op hart- en vaatziekten verkleint. Ook bevatten ze vezels en niacine, die cholesterolverlagend werken.
Vermijd zoveel mogelijk de volgende voedingsmiddelen: ■ koffie, cacao; ■ rode wijn; ■ grote hoeveelheden kruiden. Meer informatie over ijzertekort tijdens en na de zwangerschap vindt u bijvoorbeeld: ■ in ons Patiënten Service Centrum, route C02.
Deze zijn gezond, maar je lichaam neemt ze minder snel op dan dierlijke ijzers. Op zoek naar écht ijzerrijk fruit? Ga dan voor gedroogd fruit: dadels, vijgen en rozijnen. Maar ook vers fruit kan veel ijzer bevatten: watermeloen, zwarte bessen, abrikozen, perziken en pruimen.
Daarnaast bevat komkommer vitamines B en C en andere mineralen als calcium, magnesium, fosfor en ijzer.
Is yoghurt goed voor een ijzertekort? Er zijn een aantal voedingsmiddelen die het moeilijker maken om ijzer op te nemen, yoghurt is hier eén van. Dit heeft te maken met het mineraal calcium dat voorkomt in melk, room, kaasproducten en yoghurt. Calcium gaat de ijzeropname tegen.
Rode wijn en Guinness-bier zijn iets ijzerrijker dan andere alcoholhoudende dranken. Maar ter vergelijking: vitamine C bevordert de ijzeropname in hogere mate dan alcohol. Er is verhoudingsgewijs meer ijzer te vinden in rood vlees en lever dan in wijn en Guinness-bier.
Hoeveel stukstomaat zou je per dag moeten eten? Om één portie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 5 porties van fruit/groenten te bereiken, zou je één medium tomaat of 7 cherrytomaten moeten eten.
Tomaten. Tomaten zitten boordevol belangrijke voedingsstoffen, maar zijn ook vrij zuur. Eet je tomaten op een lege maag, dan kan dit je maag irriteren en voor brandend maagzuur zorgen. Bewaar de tomaten daarom liever voor een lekker gerecht later op de dag, of eet er iets anders bij.
Tomaten. Tomaten bevatten veel lycopeen (dat ook voorkomt in rozenbottels en watermeloen) en belangrijk is als je vaak in de zon komt. Daarnaast heeft het een positief effect op de werking van de lever.
Solanine is een natuurlijke gifstof die voorkomt in aardappelen. Tomatine komt voor in onrijpe tomaten. Het is schadelijk om te veel solanine of tomatine binnen te krijgen. Het kan bijvoorbeeld misselijkheid, overgeven, buikkramp en diarree veroorzaken.
De adviezen om geen voeding uit de nachtschadefamilie te eten, zoals aardappel, tomaat, aubergine en paprika, visoliecapsules te slikken en geen melk of koffie te drinken, zijn dus niet voldoende bewezen. Bij artrose neemt het kraakbeen af, maar de oorzaak van deze aandoening is nog steeds onduidelijk.
Groenten domineren over het algemeen de top van de lijst, met ook groenten als spinazie (86) en boerenkool (49). net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat.
Tomaten bevatten veel vitamine C, kalium en lycopeen, een antioxidant met indrukwekkende ontstekingsremmende eigenschappen. Lycopeen kan bijzonder gunstig zijn voor het verminderen van pro-inflammatoire verbindingen.
In tomaten zit nog een type anti-oxidant: quercetin. Quercetin is speciaal goed in het remmen van ontstekingen. Omdat juist die ontstekingen maken dat je huid er slap en ouder uitziet dan je bent, helpen tomaten ook op deze manier tegen huidveroudering.
Snackgroente zijn supergezond!
De snoeptomaat is rijk aan vitamine C en bètacaroteen. Dit zijn antioxidanten die samen met andere voedingsstoffen het lichaam beschermen tegen weefselschade en veroudering. Snackpaprika's bevatten veel gezonde voedingsstoffen.