Grondwitloof herken je aan de sticker op de verpakking: naast de aanduiding 'grondwitloof' komt ook het label 'Beschermde Geografische Aanduiding' of 'streekproduct.be' terug, én de naam van de producent.
Grondwitloof is heel arbeidsintensief en daardoor ook vaak duurder. Het is een echte wintergroente, die verkrijgbaar is van november tot maart.
€ 5,95/kg.
Witloof en witlof zijn allebei correct.
In België komt het witloof het vaakst voor. In Nederland wordt witlof het meest gebruikt; witlof kan daar zowel een de-woord als een het-woord zijn. René houdt van gegratineerd witloof. Het Brusselse grondwitloof dat Marcel teelt, is erg gewild bij restauranthouders.
De witloofwortelen (= zaaien vanaf mei)
Hiervoor maak je het best gebruik van een lichte grond, zoals zand of zandleem, die je dat jaar onbemest laat. Het is de bedoeling om onvertakte en rechte wortels te telen en bij een bemeste grond is dit net iets moeilijker.
Hoeveel water nodig is, is afhankelijk van verschillende factoren. Voor de productie van 1 kg witloof is minstens 1 liter water nodig, dit is de hoeveelheid water die in het witloof zit. Uitgedrukt per ha komt dit overeen met 12.000 tot 20.000 l/ha. Tijdens de forcerie is er water nodig voor de groei van het witloof.
“We versnipperen dus de wortels en weken de snippers vervolgens gedurende enkele uren in meerdere porties warm water. De vaste fractie kan in een droogoven gestabiliseerd worden, om daarna te vermalen tot een geconcentreerde voedingsvezel.
Als je in een serre ingetafeld hebt dan gaan de kroppen het snelst oogstklaar zijn, dat kan al na 3 weken. In een kelder gaat het wat trager, daar zal het zo'n 5 à 8 weken duren. Kweek je de kroppen buiten onder een laag stro en een zwart doek dan duurt het 2 à 3 maanden.
In de zomer produceert het een paarse of felblauwe bloem, en de bloeiende stengel kan tot 5 voet hoog worden. Cichorei heeft veel kwaliteiten die het een uitstekende keuze maken om op te nemen in voedselpercelen die worden beheerd voor herten.
Bodem en bemesting
Witlof groeit op vrijwel iedere grond, zolang deze maar een luchtige structuur heeft. Om de grond luchtiger te maken kun je de bovenste laag mengen met een laag compost. Daarnaast maak je deze groente blij met meststof met extra kalium.
Bevordert de levergezondheid: witlof is ook gezond omdat het stoffen bevat die de lever kunnen ondersteunen en helpen bij ontgifting. Dit maakt het een geweldige toevoeging aan een detox-dieet. Versterkt het immuunsysteem: met zijn vitamine C-gehalte is witlof gezond, omdat het een boost is voor het immuunsysteem.
Om je dagelijks aanbevolen hoeveel groente met witlof binnen te krijgen, moet je ongeveer 3-4 stronken eten. Een stronkje witlof weegt gemiddeld 75 gram, daarvan komt na schoonmaken ca. 60 gram op je bord.
De wortels die na de oogst van de witte stronkjes witloof achterblijven, zijn rijk aan suikers, glutenvrije voedingsvezels en bioactieve verbindingen zoals fenolverbindingen en bitterstoffen. Die componenten zijn erg stabiel, ontdekte de onderzoekster.
Maak de grond goed los en graaf dan een kuil van ongeveer 30 tot 35 centimeter diep. Plaats de wortels iets schuin en dicht tegen elkaar aan, zo dat de groeipunten zo'n 2 centimeter onder het grondoppervlak komen.
Hoe verleidelijk het ook is om ze te laten groeien, als je ze te lang laat staan, zullen deze krachtige groeiers zichzelf gaan zaaien en uiteindelijk je tuin overnemen. Knijp ze regelmatig af en je zult er geen problemen mee hebben. Dan, in ongeveer 75″“ 90 dagen , zou je witlof klaar moeten zijn om te oogsten!
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Als vaste plant produceert cichorei alleen bladeren in het eerste seizoen. Het lijkt op een paardenbloem (Taraxacum officinale) plant, met een rozet van lancetvormige bladeren van 3-10 inch lang . Zaailingen (L), jonge plant (C), en een menigte van jonge rozetten van cichorei (R). Variatie in de lobben op cichoreibladeren.
Zaai in mei in de volle grond. Zaai in rijen met een rijafstand van ongeveer 30 cm. Probeer dun te zaaien, hoewel dit vrij lastig is aangezien het erg fijn zaad is. Na het opkomen van het zaad kun je het teveel aan plantjes verwijderen, zodat er een plantafstand van ongeveer 15 cm ontstaat.
Na ongeveer 1-2 weken snijd je het blad van de witlof op circa 3 cm boven de wortelhals af. Maak de pennen klaar voor de trek: het beste kan je hiervoor een kist of emmer (met gaten zodat overtollig water kan wegvloeien) vullen met een laag aarde en zet de wortels rechtop naast elkaar.
Niet-forcerende cichorei kan worden gesneden van de late zomer tot oktober. Kijk of de planten volledig gevormde harten hebben en snijd ze af tot net boven het grondniveau . De stronken zullen opnieuw uitlopen als ze worden achtergelaten, zodat u later meer bladeren kunt oogsten.
Zet de pot met witloofwortelen op een plekje met een temperatuur van ongeveer 20 graden. Zo groeien de kroppen snel en heb je in ongeveer 3 weken witloof. Je kan ze ook in een ruimte van 15 graden zetten en in 4 weken laten groeien, maar dan is de kans op rotte blaadjes groter.
Bedek de wortels met een laag gewone tuinaarde tot ze goed bedekt zijn. Leg dan een tweede laag wortels en herhaal dit tot je kuil vol is. Geef de wortels één keer goed water en verder niet meer; witloof is gevoelig voor schimmels, dus één keer water geven is voldoende.
Niet iedereen houdt van de bittere smaak van witloof. Je kan deze verzachten door de buitenste blaadjes te verwijderen, een schijfje van de onderkant te snijden en er met een mes een kruisje in te zetten. Een ander middel is een beetje suiker gebruiken bij de bereiding.
Witloof dat groen verkleurt, is blootgesteld aan licht. Witloof wordt immers in het donker geteeld, waardoor de chlorofyl in de blaadjes niet groen kan kleuren. Leg je witloof in het licht, dan kleuren de blaadjes groen en gaat het witloof bitterder smaken. Bewaar witloof daarom altijd in het donker.
Toch gezond
Witlof is goed voor de bacteriën in je darmen (het darmmicrobioom). Het zit namelijk vol fermenteerbare vezels die je darmen gezond houden. Witlof bevat vooral veel inuline, dat bij de prebiotica hoort. Prebiotica worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën (gefermenteerd).