Yoghurt met banaan! Er zijn voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat je beter slaapt. Zo werken producten waarin het stofje tryptofaan zit slaap bevorderend. Tryptofaan is een natuurlijk aminozuur dat vooral in eiwitrijke voedingsstoffen zit zoals yoghurt, melk, noten, bananen, dadels, tonijn en gevogelte.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
“Griekse yoghurt bevat veel eigenschappen die een positieve invloed kunnen hebben op je slaap. Het is eiwitrijk, bevat weinig suiker en juist veel probiotica. Het eiwit helpt je 's nachts te ontspannen en probiotica kunnen de slaapkwaliteit verbeteren”, zegt Beckerman.
Toch zouden er momenten zijn waarop bijvoorbeeld je banaan, sinaasappel of meloen de meeste vruchten afwerpt. Het Voedingscentrum adviseert om iedere dag twee porties fruit te eten. Gezondheidscoach Jessica Rosen adviseert aan Elite Daily om dat in ieder geval 's ochtends bij het ontbijt te doen.
Kiwi: de beste fruitsoort voor een betere nachtrust
Als er een fruitsoort is die bijdraagt aan de kwaliteit van uw slaap, dan is het wel de kiwi. Deze kleine, groene fruitsoort zit boordevol serotonine, een neurotransmitter in ons zenuwstelsel die de productie van melatonine, het zogenaamde slaaphormoon, stimuleert.
Voor het slapen: Kwark, Skyr of Griekse yoghurt is een ideale manier om een grotere hoeveelheid eiwit in te nemen. Deze vormen van zuivel bevatten per 100 gram zo'n 8-12 gram eiwit. Het gaat bovendien om het langzaam opneembare eiwit waar jouw lichaam heel de nacht gebruik van kan maken om te herstellen.
Ga dan voor fruit dat rijk is aan melatonine. Denk hierbij aan zure kersen, bananen, sinaasappels, ananas en frambozen. Bananen zijn naast melatonine ook rijk aan kalium en magnesium. Deze twee mineralen dragen bij aan het voorkomen van slapenloosheid.
Maar volgens Ayurveda kan banaan leiden tot slijmproductie en het eten van dit fruit 's nachts kan je keel verstikken . Daarnaast is banaan een zwaar fruit en onze maag heeft veel tijd nodig om het te verteren. Dit komt omdat onze stofwisseling 's nachts het laagst is. Het eten van bananen 's nachts kan leiden tot maagproblemen.
Snelwerkende suikers, zoals in wit brood, koekjes, snoep, spaghetti en rijst, geven ons een korte energieboost. Ze stimuleren het brein en hebben een negatieve invloed op het in slaap vallen. Maaltijden met veel suikers of snoepen worden 's avonds dan ook afgeraden.
Onze maag heeft lang nodig om een banaan te verteren. Bovendien is het metabolisme van ons lichaam 's nachts het laagst. Daarom is het het beste om bananen 's ochtends of 's avonds te eten en ze 's avonds niet te eten.
Ongemak of indigestie
Het is oké om 's avonds wrongel te eten. Als u echter spijsverteringsproblemen hebt, kan het eten van wrongel 's avonds ongemak of indigestie veroorzaken. Dit komt omdat het een zuivelproduct is dat rijk is aan vet en eiwitten, wat moeilijk te verteren kan zijn op dit tijdstip van de dag, wanneer uw metabolisme ook laag kan zijn.
Ja, je kunt eieren met wrongel nemen . Er is geen allergie of bijwerking.
Wat als ik 's avonds trek krijg? Krijg je 's avonds trek, dan kun je gerust wat eten. Kies bijvoorbeeld voor wat fruit of snackgroente, een handje ongezouten noten of smeer een boterham met mager beleg. Bewaar ongezonde snacks, frisdrank, sap en alcohol voor speciale momenten.
Bananen zijn echter geen goed voedsel voor koolhydraatarme diëten, aangezien één middelgrote banaan tot 27 gram koolhydraten bevat. Over de kwestie van het eten van bananen voor het slapengaan, zeggen experts dat het vezelgehalte in bananen gewichtsverlies kan bevorderen door het gevoel van volheid te vergroten en de hunkering te verminderen .
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.
Haast voor werk? Hoppa, een banaan erin en je bent weg. Maar blijkbaar is het eten van een banaan op de nuchtere maag geen goed idee. Net als andere voedingsmiddelen die glucose bevatten, zorgen bananen ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt.
Dit fruit bevat stofjes die je lichaam helpen om te slapen, zoals kalium en magnesium. Ook zitten bananen boordevol met tryptofaan, een aminozuur dat de aanmaak van slaaphormoon melatonine en stimuleert. Een banaan eten is dus letterlijk slaapverwekkend.
“Het grootste nadeel van water drinken voor het slapen is dat we er waarschijnlijk midden in de nacht wakker van worden. Dit kan slaapstoornissen veroorzaken, wat gevolgen kan hebben voor onze gezondheid en levensstijl.”
Producten met een hoog magnesiumgehalte, zoals bananen, pompoenpitten en heilbot kunnen je behoorlijk moe maken. Dit mineraal werkt namelijk als spierontspanner en kan daarom je energielevel gedurende de hele dag beïnvloeden.
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het eten van bananen gewichtstoename kan veroorzaken . Bananen bevatten een minimale hoeveelheid vetten. Het koolhydraatgehalte in een rijpe banaan is ongeveer 28 gram per portie van 100 gram. Het totale caloriegehalte in 100 gram bananen is ongeveer 110 calorieën.
Je hoeft volgens de voedingsdeskundige dus niet perse twee bananen per dag te eten, maar het kan ook geen kwaad. „Alle fruitsoorten zijn gezond, waaronder de banaan. Banaan staat net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf.
Fruit bevat het 'giftige' fructose
Fruit bevat fructose, een type suiker dat enkel en alleen verwerkt wordt door de lever. Een inname van teveel fructose in een korte tijd kan schadelijk zijn. Dit omdat de lever het omzet naar vet en het vervolgens opslaat.
Eet een beetje kwark
Het totaal vermijden van voedsel voor bedtijd kan heel slecht zijn voor je afval-doelen. Eet daarom een beetje kwark voor het slapengaan. Het is niet alleen rijk aan proteïne, maar het bevat ook aminozuur tryptofaan.
Hardgekookt eitje: eieren bevatten veel tryptofaan wat zorgt voor een slaperig gevoel. Ook bevat het veel vitamine B12 en dat helpt weer bij sneller inslapen.