De fabrieken verwerken de kostbare bonen tot onder meer cacaoboter. Chocoladefabrikanten zijn afhankelijk van cacaoboter om bijvoorbeeld chocoladerepen te kunnen maken, en kunnen nu niet aan de slag met rauwe cacao. Door de gestegen cacaoprijzen, hebben fabrikanten de prijzen van hun chocolade ook moeten verhogen.
Volgens Mondelez, eigenaar van Toblerone, zijn het de kostendruk die achter de verandering zitten . Vooral cacao is de afgelopen tien jaar flink in prijs gestegen. En het zwakkere pond sinds de stemming van het Verenigd Koninkrijk om de EU te verlaten, betekent dat het nog duurder is geworden om voor dit soort ruwe ingrediënten op de wereldmarkt te betalen.
Door de verhuis is het product namelijk niet langer volledig Zwitsers. De Zwitserse wetgeving bepaalt dat het bedrijf het nationale symbool van de berg daarom niet meer mag gebruiken in het logo van Toblerone. Toblerone, nu nog mét Matterhorn op de verpakking.
Toblerone gaat de Matterhorn-bergtop uit de verpakking halen wanneer een deel van de chocoladeproductie van Zwitserland naar Slowakije wordt verplaatst . De piramidevormige reep, die de Alpentop weerspiegelt, zal een etiketteringsvernieuwing ondergaan en de handtekening van de oprichter bevatten, aldus de maker.
Toen de kleinere versie voor het eerst op de markt kwam, gaven de makers de stijging van de ingrediënten de schuld en zeiden dat ze een keuze moesten maken tussen het veranderen van het uiterlijk of het verhogen van de prijs.
Ondanks het feit dat de productverpakking verandert en deze mogelijk niet meer "Zwitsers" is, heeft Mondelez Toblerone-fans en chocoladekenners gerustgesteld dat het recept, de smaak en de kenmerkende productvorm van de beroemde chocoladerepen hetzelfde zullen blijven.
Volgens Theodors zonen is de driehoekige vorm echter afkomstig van een piramidevorm die dansers bij de Folies Bergère creëerden als finale van een show die Theodor zag . Een andere inspiratiebron zou de vergelijkbare driehoekige verpakking van het merk Delta Peter kunnen zijn geweest.
Waarom Toblerone niet langer Zwitsers genoeg is om de Matterhorn op de verpakking te vermelden. Het Amerikaanse bedrijf dat eigenaar is van Toblerone verplaatst een deel van de productie naar Slowakije, wat in strijd lijkt te zijn met de Swissness Act, die vereist dat producten aan bepaalde criteria voldoen om zichzelf Swiss made te mogen noemen. STEVE INSKEEP, GASTHEER: Goedemorgen.
De verpakking van Toblerone-chocolade zal niet langer de kenmerkende bergtop van de Matterhorn bevatten . Daarmee wil het merk de Zwitserse wet ter bescherming van nationale symbolen niet overtreden . De eigenaar van het merk verplaatst namelijk een deel van de productie naar landen buiten Zwitserland.
Gezondheid
Toblerone is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voeding. Toblerone kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Toblerone is een Zwitsers merk, maar wordt intussen al jaren geproduceerd door het Amerikaanse bedrijf Mondelēz.
In het logo van Toblerone is duidelijk een berg te zien, dat verwijst naar de berg de Matterhorn. Maar als je goed oplet dan zie je in de berg een Beer, dat verwijst naar de beer van Berner Oberland.
Toblerone eten
Leg één vinger op het buitenste driehoekje en duw dit blokje dan voorzichtig naar binnen. Zo breekt het stuk dat je op wil eten makkelijk af zonder dat je heel veel kracht hoeft te zetten. Handig!
Toblerone is een populaire keuze in belastingvrije winkels omdat het een bekend en geliefd chocolademerk is en reizigers er vaak choco kopen.
Toblerone is een Zwitserse chocolade reep gemaakt met honing en amandel nougat. Toblerone werd in 1908 gecreëerd door Theodor Tobler en is nu overal ter wereld verkrijgbaar. Het is direct herkenbaar dankzij de unieke chocolade piekvorm en de onmiskenbare verpakkingen.
Voor Toblerone, dat al sinds 1899 in Bern gevestigd is, is de berg meer dan een verdwijnend onderdeel van de verpakking: de vorm van driehoekige chocolade is gebaseerd op de top van de Matterhorn, de 4.478 meter hoge berg op de grens tussen Zwitserland en Italië.
Waarom? Omdat Mondelez International Inc., het Amerikaanse bedrijf dat eigenaar is van het merk, heeft besloten een deel van de productie te verplaatsen naar Slowakije , wat betekent dat de driehoekige chocolade mogelijk niet langer voldoet aan de strenge "made in Switzerland"-regels die de Zwitserse overheid in 2017 heeft ingevoerd.
Het logo is sinds de oprichting consistent gebleven, met slechts één kleine wijziging. Het logo is echter toe aan een grotere verandering vanwege de Zwitserse wetgeving , wat velen verbaast. In het bovenstaande artikel keken we naar de geschiedenis van Toblerone en zijn kenmerkende snoep dat de harten van snoepliefhebbers over de hele wereld heeft veroverd.
Toblerone van Zwitserland Melkchocolade met Honing en Amandel Nougat — ( 0,1 mcg lood , 0,4 mcg cadmium)
Hij verkocht zijn patent 20 jaar later aan Tobler, een andere Zwitser, oprichter van Toblerone (daar komen we later op terug). Als de verpakking in de jaren 50 nog niet de berg had afgebeeld, stond de Matterhorn duidelijk in de schijnwerpers en was de Zwitserse oorsprong van Toblerone onmiskenbaar (zie onderstaande foto's).
In de klassieke reep zit in feite meer dan alleen chocolade. Naast melkchocolade bevat het per slot van rekening ook honing, amandel en nougat. De naam Toblerone is dan ook een kofferwoord dat enerzijds verwijst naar de oprichter Theodor Tobler en anderzijds naar het Italiaanse woord torrone, wat nougat betekent.
Het is bekend door de 'bergachtige' vorm van de chocoladereep, gevormd naar de berg Matterhorn in Zwitserland, en ook door de gele verpakking in prisma-vorm. In de reep zit melkchocolade, noga, amandel en honing.
Toblerone keert terug naar zijn traditionele vorm na een storm van protest over een maatregel om de gaten tussen de driehoeken te vergroten – en tegelijkertijd een enorme prijsstijging door te voeren. De 150g-reep werd in 2016 verlaagd van 170g om de prijzen stabiel te houden op ongeveer £1 per reep. De nieuwe versie met gaten werd vergeleken met een fietsenrek.
Het merk Toblerone staat bekend om zijn traditie in de Zwitserse chocoladeproductie en maakt zijn chocoladerepen met hoogwaardige ingrediënten om de smaak van elke chocoladeliefhebber te bevredigen.
Helaas zijn onze Toblerone chocolade repen niet geschikt voor veganisten, omdat ze melk, honing en eieren bevatten . IS TOBLERONE VEGETARISCH? Ja, Toblerone is geschikt voor vegetariërs.