WAT IS SCHIFTEN Meestal komt dit door te grote temperatuursverschillen tussen de gemengde ingrediënten. Het water en vet in je mengsel scheiden zich vervolgens van elkaar, doordat het eiwit ze niet langer kan binden. Die alom gehate korrelige, lichte puntjes die je in jouw geschifte mengsel ziet, zijn dus eiwitten.
Je maakt de lekkerste creme of een bijzondere saus. Toch lukt het niet zoals je had verwacht. De saus wordt korrelig of mengt voor geen meter. Dan is je product in de schift gegaan.
Een geschift beslag kun je redden door de kom – terwijl je blijft kloppen – aan de zijkant te verwarmen met een föhn. Op die manier zorg je ervoor dat alle ingrediënten dezelfde temperatuur worden. Als dat niet helpt, kun je ook 1 of 2 eetlepels bloem uit het recept toevoegen.
Dit kan gebeuren in sauzen met vette ingrediënten die mengen met een andere stof. Zoals hollandaisesaus, zelfgemaakte mayonaise of een botercrème voor een taart. Je ziet een saus duidelijk in de schift schieten: de saus wordt vlokkerig, je ziet vetdruppels en er ontstaan verschillende laagjes.
Je hebt je botercrème ingevroren of even in de koelkast gezet en vervolgens schiet je crème in de schift. Ondanks dat de smaak nog prima is, zie je een korrelige structuur ontstaan. Alsof je allemaal witte stipjes of witte stukjes in je crème ziet. Het is geen gladde crème meer; je proeft het én je ziet het.
Zo kun je geschifte saus redden
Voeg een scheutje koud water of witte wijn toe en plaats een staafmixer op de bodem van je pannetje. Laat de mixer telkens kort pulseren en herhaal dit tot het vet en de vloeistof weer één saus worden. Mix nog even goed door tot je weer een glimmende, gebonden botersaus hebt.
Als je beslag schift, kan dit twee oorzaken hebben; de ingrediënten waren te koud of de eieren zijn te snel toegevoegd. Afhankelijk van de oorzaak, zijn er verschillende oplossingen.
1) Achterlijk 2) Bedorven 3) Bezeten 4) Dwaas 5) Gek 6) Gestoord 7) Getikt 8) Hoorndol 9) Idioot 10) Idioterig 11) Ineengelopen 12) Kartelig 13) Kierewiet 14) Knettergek ...
Schiften is een proces waarbij een emulsie van een vet en een andere stof, vaak door temperatuuromstandigheden, weer uiteenvalt in de afzonderlijke componenten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren met boter of mayonaise. Om schiften van voedingsmiddelen tegen te gaan worden aan deze emulsies vaak stabilisatoren toegevoegd.
Als je Botercrème er korrelig uit ziet en je ziet duidelijke pareltjes vocht op je crème liggen (of nog erger een hele plas met vocht onderin je kom), dan is je Botercrème geschift. Dit houdt in dat het vet van de boter en het vocht in je crème zijn gaan scheiden, ze vormen geen samenhangend geheel meer.
De beste manier om te voorkomen dat het beslag gaat schiften en om ervoor te zorgen dat de ingrediënten goed mengen, is om het beslag een paar uur voor gebruik uit de koelkast te halen , zodat het op kamertemperatuur is.
Met een gebroken beslag, legt ze uit, kun je “kleine stukjes boter krijgen die heel blijven als ze in de oven gaan. Dit beïnvloedt de gebakken cake — en niet op een goede manier.” Het resultaat is een grovere, minder gelijkmatige kruimel .
Het is belangrijk de juiste hoeveelheid bakingsoda te gebruiken. Te weinig gasbelletjes laten het deeg niet rijzen. Te veel belletjes er voor kunnen zorgen dat het gebak openbarst en vervolgens inzakt. Een ander nadeel van teveel bakingsoda is dat niet alle soda geneutraliseerd kan worden door het zuur.
Wanneer je roomsaus schift:
Het antwoord van Jeroen: Kook in een propere pot een kleine hoeveelheid room in en voeg hier lepel per lepel de geschifte saus aan toe. Meng goed tot je opnieuw een gebonden saus hebt.
Je kunt testen of het luchtig genoeg is door een kleine hoeveelheid van het mengsel op een spatel te nemen en hiermee een 8 te tekenen in het beslag. Blijft deze boven op het beslag liggen? Dan is het luchtig genoeg. Zeef de droge ingrediënten en spatel deze zo luchtig mogelijk door het eierbeslag.
Als er toch klontjes zijn ontstaan, kun je proberen ze eruit te zeven met behulp van een zeef of fijnmazige zeef. Als alternatief kun je het beslag ook in de blender of keukenmachine pureren om de klontjes eruit te halen. Zorg er wel voor dat je niet te lang pureert, anders wordt het beslag te dun.
Ziet de soep er niet lekker uit en ruikt het zuur? Dan kunt u hem beter weggooien. Bij de varianten met melk of room kan het zijn dat het gaat schiften.
Net als met alle recepten voor room en crème kunnen banketbakkersroom en Zwitserse room in de schift raken. Voor de banketbakkersroom is het daarom noodzakelijk om eerst een beetje warme melk aan de custard toe te voegen.
Laat de saus niet koken, dan gaat hij schiften. Breng de satésaus op smaak met ketjap-, en sambal manis en limoensap. Voeg steeds een beetje toe en proef dan hoe de smaak is, je hoeft misschien niet alles te gebruiken.
Te veel bakpoeder kan ervoor zorgen dat het beslag bitter smaakt . Het kan er ook voor zorgen dat het beslag snel rijst en dan instort. (d.w.z. de luchtbellen in het beslag worden te groot en breken waardoor het beslag instort.) Cakes krijgen een grove, fragiele kruimel met een ingevallen midden.
Doorgaans schift cakebeslag, doordat de ingrediënten niet allemaal op kamertemperatuur zijn geweest. Zo kan bijvoorbeeld de boter te koud zijn geweest. Als alle ingrediënten verschillende temperaturen hebben, kunnen ze niet goed met elkaar mengen.
Baking soda klinkt als een wondermiddel, maar je kunt ook last krijgen van bijwerkingen van (water met) baking soda. 'Zo bevat het veel zout (1 theelepel baking soda bevat zo'n 3,5 gram zout) en kun je last krijgen van maagpijn, diarree en gasvorming,' aldus Stottelaar.
Voor chemisch gerezen cakes — dat wil zeggen cakes die bakpoeder of baking soda nodig hebben — is het oké als je vergeet de eieren tot het einde toe te voegen. Martina zegt: "Laat in de mengfase zullen eieren beter mengen als je ze lichtjes klopt voordat je ze aan het beslag toevoegt.
Als er nog wat kleine klontjes in zitten, kun je die met een kleine garde (ook wel vinaigrettegarde genoemd) losmaken . Je kunt ze ook losmaken met een kleine spatel of houten lepel door ze tegen de zijkant van de pan te drukken.
tijd om op kamertemperatuur te komen, dan kun je lucht in de mix brengen. en een perfect glad beslag maken. De cake met ingrediënten op kamertemperatuur . Wordt beter bruin en bakt consistenter.