Maak je een grotere hoeveelheid oefenhapjes in één keer klaar? Bewaar een hapje voor de dag erna afgedekt in de koelkast en vries de rest in een ijsblokjeszakje, diepvrieszakje of –doosjes in. Bewaar ze maximaal 3 maanden in de vriezer. Klik hier voor meer bewaartips voor je koelkast, voorraadkast en vriezer.
Hoe lang bewaar je oefenhapjes in de koelkast? Voor maximale versheid is het aan te raden het hapje binnen 48 uur aan je kindje te geven. Het liefst eet je kindje het oefenhapje dus de volgende dag op. Zo zorg je dat het hapje vers en veilig blijft.
Zelf bereide potjes kunt u 2 tot 3 dagen na hun bereiding in de koelkast bewaren, en in de diepvries tot 1 jaar (behalve voor bereidingen met melk, vlees of vis, die binnen 6 maanden moeten worden gegeten). Idealiter worden de bereidingen het beste binnen 3 maanden na het klaarmaken opgegeten.
Het bewaren, invriezen en ontdooien van een fruithapje
Een afgedekt hapje kan je in de koelkast een dag bewaren. In de vriezer blijven hapjes maximaal drie maanden goed.
In de koelkast kun je babyvoeding maximum twee à drie dagen bewaren. Zorg dat je de potjes of zakjes steeds goed afsluit, zodat het vrij blijft van bacteriën. In de diepvries kun je babyvoeding tot zo'n drie maanden lang bewaren.
Bewaar een hapje voor de dag erna afgedekt in de koelkast en vries de rest in een ijsblokjeszakje, diepvrieszakje of –doosjes in. Bewaar ze maximaal 3 maanden in de vriezer.
Nog enkele tips: Maak fruitpap niet op voorhand klaar. Bereid fruit dat in contact komt met lucht verliest meteen zijn vitaminen. Bovendien geef je ook bacteriën meer kans.
Fruithapjes invriezen
Wil je zelfgemaakte fruitpap invriezen? Kook fruit, zoals mango, bramen of pruimen, tot moes en vries dit vervolgens in. Maak deze fruithapjes het liefst binnen 2 maanden op.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Eigenlijk is al het fruit geschikt voor baby's. Wel houden ze vaak van zachte, zoete smaken zoals banaan, peer, appel, meloen, avocado en mango. Later kun je ook wat zuurder fruit proberen zoals kiwi's, pruimen, nectarines, aardbeien, bosbessen, mandarijn, sinaasappel en ontpitte en ontvelde druiven.
Meestal geef je de oefenhapjes totdat je baby 8 maanden is. Hierna heeft hij meer behoefte aan vast voedsel en kan je hem langzaam kleine maaltijden gaan geven. Je kan hier speciaal babybestek voor kopen.
Hoe bewaar je babyvoeding? Bewaar verse gekookte babyvoeding maximaal 2 dagen in de koelkast. Gebruik hiervoor alleen schone bakjes of zakjes. Zorg ervoor dat de babyvoeding goed afgedekt is, zodat bacteriën geen kan kans krijgen.
Wat is een goed tijdstip om een hapje te geven? Geef de hapjes direct na een borst- of flesvoeding. Of geef de hapjes tussen 2 voedingen door. Je kind is dan ontspannen en heeft geen enorme trek meer.
Van 4 tot 6 maanden staan groenten en fruit centraal. Dit zijn hele gezonde producten, dus deze zijn ook belangrijk om lekker te leren vinden. Daar heeft een baby in zijn latere eetpatroon namelijk baat bij. Laat je baby eerst aan de smaak van groenten wennen, dan pas aan fruit.
Geleidelijk vervang je de borst- of flesvoeding, tussen 6 en 8 maanden voor vaste voeding. Dit kun je doen door vanaf 6 maanden de oefenhapjes verder uit te breiden tot een volledige maaltijd.
Dat kan rotting bij de mandarijn veroorzaken. Het rijpingsproces van een onrijpe banaan komt juist op gang door er een rijpe mango naast te leggen. Maar leg een rijpe banaan liever niet naast een rijpe mango. Allebei zijn ze gevoelig, en produceren een grote hoeveelheid etheen waardoor beide soorten snel kunnen rotten.
Bananen, appels, peren en perziken verspreiden een gas (ethyleen) als ze rijpen. En dat versnelt ook de rijping van ander fruit. Wil je dit voorkomen, bewaar ze dan apart.
In z'n geheel, in plakjes of gepureerd: ook banaan kan je invriezen!
Vries ze in in een bakje of zakje. Bananen verliezen na het invriezen wel wat smaak. Gebruik ze bijvoorbeeld bevroren om ijs van te maken of gebruik het ontdooid in bananenbrood of een smoothie. Je kunt er ook een moes van maken en dit invriezen als fruithapje voor je baby.
Je baby mag tussen de vier en zes maanden beginnen met (oefen)fruithapjes. Hoeveel fruit je baby mag ligt aan de ontwikkeling. Begin met zo'n 50 gram per dag en kijk hoe veel je baby op kan. Stop ook als je baby aangeeft niet meer te willen eten, bouw het rustig op.
Start met enkele lepeltjes groentepap. Laat je kind zelf aangeven hoeveel groentepap het wil eten. Als je kind stopt na enkele hapjes, zal je nadien nog melkvoeding moeten geven. Gaat het eten van groentepap goed, voer de hoeveelheid dan langzaam op tot gemiddeld 150 gram.
Vermijd kinderkoekjes in fruitpap
'Het is beter om fruitpap zo zuiver mogelijk te houden', zegt Karel Hoppenbrouwers. 'Een droge koek is geen gezonde koek. Een banaan bindt even goed. Wie toch een ander bindmiddel wil gebruiken, kiest liever voor meel of suikervrije granen.
Kies voor het eerste fruithapje van je baby voor fruit met zachte smaken en structuren. Fruitsoorten die meestal goed in de smaak vallen bij kleintjes van vier maanden zijn: banaan. peer.