Waarom je wortelgroentes zoals bieten, worteltjes en radijsjes nooit mag voorzaaien of verplanten - en wat er gebeurt als je dat wel doet. Zodra het voorjaar maar een beetje in zicht komt, zijn veel beginnende moestuinders niet meer te houden.
Van de onderkant van een wortel kunnen we helaas geen nieuwe wortels maken. Wel kunnen we het groen van de wortel opnieuw laten groeien. De loof van een wortel kun je weer gebruiken in salades, pasta's of soepen. Snij het kontje van een wortel af en leg deze in een pot met aarde of een schaaltje water.
Het beste kun je de wortels zo lang mogelijk in de grond laten, totdat je ze echt gaat gebruiken. In de grond blijven ze het langste vers.
Wortels kun je binnen en onder glas vrijwel het gehele jaar door kweken in vermiculiet.
Wortelen kiemen vaak een stuk trager dan andere gewassen: het kan één tot twee weken duren voordat je de kiembladeren kunt waarnemen. Na een week of drie is het – indien nodig – verstandig om het gewas uit te dunnen (het teveel aan opgekomen plantjes verwijderen door de plantjes aan het loof uit de grond te trekken).
Wortels ontkiemen langzaam ( 1 tot 3 weken ) en ontkiemen vaak ongelijkmatig over een periode van meerdere weken. Om de ontkieming te versnellen, dagelijks licht water geven als de grond droog is. Uitdunnen is cruciaal om concurrentie van naburige planten te verminderen.
Wortel zaaien doe je vanaf half maart tot ongeveer eind juli. Je stopt ze ongeveer 0,5-1 cm diep in de grond. In een koude periode, kan het soms wel een maand duren voordat ze opkomen.
Wij raden aan om zaden direct in de tuin te zaaien in plaats van binnen te beginnen en later te verplanten. Wortelgroenten worden meestal direct in de tuin gezaaid vanwege hun lange penwortels en de moeilijkheid om ze te verplaatsen, maar ze kunnen ook binnen worden gestart en verplant als u dat wilt .
Vanaf februari kunt u zaaien in de kas en vanaf april kunt u de wortels zaaien in de tuin. Zaai in grote hoeveelheden en dun de planten uit naarmate ze groeien. Als u ruimte hebt voor een paar rijen, kies dan een standaardtype zomerwortel.
Als de wortels helemaal geen ruimte meer hadden om te groeien, kun je deze een beetje bijsnoeien. Haal maximaal eenderde van de wortels weg en eventueel snoei je ook de plant boven de grond.
Eeek! Om uw plant te composteren, haalt u hem uit de grondmix, wast u de wortels en bladeren eraf en gooit u hem in een composthoop . Als u een kleine bak hebt, kunt u hem in stukken snijden, afhankelijk van hoe groot de plant was. Hoe kleiner de stukken, hoe korter het duurt om te ontbinden in de mix.
Boomwortels kunnen ontbinden
Boomwortels zijn een natuurlijk materiaal dat na verloop van tijd zal ontbinden. Afhankelijk van de grootte en gezondheid van de boom en de resterende wortels, kan het echter lang duren. Sommige wortels hebben tientallen jaren nodig voordat ze volledig ontbinden en voedingsstoffen terug in de grond brengen.
Worteltjes houden van een zonnige standplaats en een lichte en luchtige bodem (op zware kleigrond kunnen de wortelen niet heel goed recht naar beneden groeien en kunnen ze nog wel eens vertakken of heel stomp in plaats van puntig worden, dat maakt ze trouwens niet minder lekker hoor).
A: Ja, je hebt gelijk dat je de bovenkant van de wortel kunt afsnijden en alleen de bladeren opnieuw kunt laten groeien . Zodra de penwortel (wortel) is verwijderd, kan er geen andere meer groeien. Wanneer je van de bovenkant afsnijdt, wordt het groeipunt voor de penwortel verwijderd, maar de groeipunt voor nieuwe bladeren wordt niet verwijderd.
Wortelgroentes mag je nooit verplanten.
Wortels zaaien in bak
Heb je weinig ruimte of geen geschikte grond (bijvoorbeeld zware kleigrond), dan kun je wortelen zaaien in een bak van zeker 30-45 cm diep met goede potgrond. Voor wat minder diepe bakken kun je ook een ronde wortelsoort (Parijse worteltjes) kiezen. Die gaan veel minder de diepte in.
Plant zaden op het grondoppervlak en bedek de zaden vervolgens met compost of fijn zand om de stand te helpen vestigen . Zorg voor een uniform en vochtig grondoppervlak om goede plantstanden te garanderen. Gezaaide wortels moeten 2-3 inch tussen de planten in de rij worden geplaatst met rijen 12-18 inch uit elkaar. Dichte aanplant vermindert de onkruiddruk.
Wortels kunnen worden verplant als er een gebied in uw tuin is waar de kieming onregelmatig was . Verplaats de uitgedunde wortelplanten en plant ze een duimbreedte uit elkaar. Zorg ervoor dat u ze heel recht plant, anders krijgt u gekke kromme wortelen!
De geur van de ui verjaagt de wortelvlieg, wat ui en wortel een goede combinatie maakt. Een voorbeeld van een slechte combinatie is tomaat en wortel. Tomatenplanten scheiden een stof af die wortelgroei remt, waardoor worteltjes die ernaast staan minder goed zullen groeien.
Om de wortels te planten, maak je kleine gaatjes in de grond, doe je de vlezige delen van de wortels erin en dek je ze voorzichtig af, zodat alleen het groen zichtbaar is. Geef de wortels direct na het planten water. Laat ze een paar dagen binnen groeien (als het koud is) of buiten in de schaduw (als het warm is).
Wortelen hebben niet veel voeding nodig. Wij geven (naast het al genoemde onderwerken van oude stalmest en compost) een week of 2 voor het zaaien een organische algemene moestuinvoeding met daarin vooral wat extra kali (de K in NPK), want wat extra kali zorgt voor de ontwikkeling en de smaak van het worteltje.
Wortels zaai je altijd in de volle grond. Je hoeft ze dus niet voor te zaaien. Bij wortels zaaien kun je het best kiezen voor verhoogde ruggen van aarde, waardoor je extra lange en rechte wortels zult oogsten. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om voor het gemak wortels te zaaien op een vlak zaaibed.