Zet de pot met witloofwortelen op een plekje met een temperatuur van ongeveer 20 graden. Zo groeien de kroppen snel en heb je in ongeveer 3 weken witloof. Je kan ze ook in een ruimte van 15 graden zetten en in 4 weken laten groeien, maar dan is de kans op rotte blaadjes groter.
Trek met dekgrond onder koud glas: in plaats van inkuilen in de volle grond, worden de wortels nu in de kas of in een koude bak ingekuild. De grondtemperatuur is hier hoger waardoor de wortels eerder in het seizoen zullen uitlopen. Dit zorgt ervoor dat de oogst eerder valt: vanaf begin februari.
Intafelen met dekgrond
Tussen de wortels wordt weer lichte aarde ingewerkt of ingespoeld, zodat er een goed contact ontstaat tussen wortels en aarde. Het geheel wordt afgedekt met een laag lichte aarde van 10-20 cm dik. Hoe dikker de laag aarde, des te later de kroppen oogstrijp zullen zijn.
Het afgesneden loof kan gewoon op de composthoop. Ook de wortel zelf kan je nu wat korter maken door er aan de onderzijde (puntzijde) een stuk af te snijden, zo lang er 20cm van de wortel overblijft doe je niets verkeerd. Als je veel witloofwortels hebt dan kuil je ze best op in een “kuil” van ongeveer 25cm diep.
Na ongeveer 1-2 weken snijd je het blad van de witlof op circa 3 cm boven de wortelhals af. Maak de pennen klaar voor de trek: het beste kan je hiervoor een kist of emmer (met gaten zodat overtollig water kan wegvloeien) vullen met een laag aarde en zet de wortels rechtop naast elkaar.
Hoe hoger de temperaturen, hoe sneller je het witloof kan oogsten. Bij 18°C heb je bijvoorbeeld al 3 weken na het intafelen witloof. Opgelet, ga niet boven de 20°C want dan groeit het witloof te snel en bestaat de kans dat je geen mooie, vaste kroppen krijgt.
Witlof houdt niet van licht. Onder invloed van licht verkleuren de blaadjes namelijk groen en krijgen ze een bittere smaak. De teelt vindt plaats in het donker zodat de plant geen groene kleurstof, chlorofyl, kan vormen.
“We versnipperen dus de wortels en weken de snippers vervolgens gedurende enkele uren in meerdere porties warm water. De vaste fractie kan in een droogoven gestabiliseerd worden, om daarna te vermalen tot een geconcentreerde voedingsvezel.
Hoeveel water nodig is, is afhankelijk van verschillende factoren. Voor de productie van 1 kg witloof is minstens 1 liter water nodig, dit is de hoeveelheid water die in het witloof zit. Uitgedrukt per ha komt dit overeen met 12.000 tot 20.000 l/ha. Tijdens de forcerie is er water nodig voor de groei van het witloof.
Witloof is erg gevoelig voor licht. Daarvan verkleuren de stronken lichtjes groen. Kies dus een donker plekje als je de stronken buiten de koelkast bewaart. Bij voorkeur een koele plek van 12°C tot 15°C.
Niet iedereen houdt van de bittere smaak van witloof. Je kan deze verzachten door de buitenste blaadjes te verwijderen, een schijfje van de onderkant te snijden en er met een mes een kruisje in te zetten. Een ander middel is een beetje suiker gebruiken bij de bereiding.
Witlof kun je 7 tot 10 dagen in de koelkast bewaren. Rauwe witlof kun je ook invriezen. Blancheer (= kort verhitten) de groente 2-5 minuten kort voor invriezen. Je kunt de groente dan tot 1 jaar in de diepvries bewaren.
Grondwitloof herken je aan de sticker op de verpakking: naast de aanduiding 'grondwitloof' komt ook het label 'Beschermde Geografische Aanduiding' of 'streekproduct.be' terug, én de naam van de producent.
Hoe vaak mag je witlof eten? Je kunt witlof zonder problemen regelmatig eten, zelfs dagelijks, als onderdeel van een gebalanceerd dieet. Het is een caloriearme groente rijk aan vezels, vitaminen en mineralen, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en algemene gezondheid.
Wist je dat je witlof rauw kunt eten? De bladeren van deze groente zijn iets bitter, heerlijk knapperig en ook nog eens hartstikke gezond. Lekker in bijvoorbeeld een salade, maar ook gevuld als een schuitje. Ontdek de lekkerste recepten met rauwe witlof bij Jumbo en laat je inspireren.
Toch gezond
Witlof is goed voor de bacteriën in je darmen (het darmmicrobioom). Het zit namelijk vol fermenteerbare vezels die je darmen gezond houden. Witlof bevat vooral veel inuline, dat bij de prebiotica hoort. Prebiotica worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën (gefermenteerd).
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Omdat bitterstoffen een goede vertering stimuleren, voel je je eerder verzadigd. Hierdoor stop je op het juiste moment met eten. Daarom past witlof goed in een dieet voor mensen die willen afvallen.
De wortels hebben voor slechts 1 krop witlof voldoende voeding in hun wortel. Maar als je ze laat staan kunnen ze een tweede oogst geven van een klein losbladig kropje, minder van kwaliteit maar desalniettemin toch lekker voor bijvoorbeeld sla en salades.
Niet-forcerende cichorei kan worden gesneden van de late zomer tot oktober. Kijk of de planten volledig gevormde harten hebben en snijd ze af tot net boven het grondniveau . De stronken zullen opnieuw uitlopen als ze worden achtergelaten, zodat u later meer bladeren kunt oogsten.
Zet de pot met witloofwortelen op een plekje met een temperatuur van ongeveer 20 graden. Zo groeien de kroppen snel en heb je in ongeveer 3 weken witloof. Je kan ze ook in een ruimte van 15 graden zetten en in 4 weken laten groeien, maar dan is de kans op rotte blaadjes groter.
Bovendien bevat rauwe witlof meer vezels, wat gunstig is voor de spijsvertering. Is witlof goed voor cholesterol? Witlof kan een positieve invloed hebben op het cholesterolgehalte.
Witloof dat groen verkleurt, is blootgesteld aan licht. Witloof wordt immers in het donker geteeld, waardoor de chlorofyl in de blaadjes niet groen kan kleuren. Leg je witloof in het licht, dan kleuren de blaadjes groen en gaat het witloof bitterder smaken. Bewaar witloof daarom altijd in het donker.
Dé reden nummer één waarom witloof uit de oven waterig wordt, is dat er te veel vocht in het witloof zit. Probeer daarom bij voorkeur grondwitloof te gebruiken en geen witloof van hydrocultuur. Grondwitloof heeft namelijk vastere stronkjes en verliest minder vocht tijdens de bereiding.