Om een zachtgekookt ei te koken, houd je bij een klein ei 5-6 minuten aan, voor een gemiddeld ei 6-7 minuten en voor een groot ei 7-8 minuten. Voor een half zachtgekookt ei houd je bij een klein ei 7-8 minuten aan, voor een gemiddeld ei 8-9 minuten en voor een groot ei 8-10 minuten.
Waarom in koud water koken? Het voordeel is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil. Door een gaatje te prikken in de bolle kant voorkom je barsten in de eierschaal.
Als je een ei (m) in het water doet vanaf het moment dat het water kookt: Zacht ei 4 minuten. Halfzacht ei 6 minuten. Hard ei 8 minuten.
Door een gat in de bolle kant van het ei te prikken met een speld of eierprikker kan de lucht uit de luchtkamer ontsnappen, waardoor de kans op barsten kleiner wordt. Daarnaast moeten alle eieren net onder water zijn zodat ze tegelijk gaar zijn.
Als je eieren te lang laat koken, ontstaat er rond de eidooier een groenachtige ring als gevolg van een reactie van ijzer en zwavelhoudende bestanddelen. Dit oogt minder aantrekkelijk maar is niet schadelijk. Eieren kunnen niet hun schaal in de microgolfoven worden gekookt.
Laat de eieren 10+ minuten in het ijsbad liggen, zodat ze helemaal afkoelen en makkelijk te pellen zijn ( u kunt ze ook onder stromend koud water houden , maar zonder de koude schok van het ijsbad kan het pellen lastiger zijn, vooral als uw eieren net van de boerderij komen, zoals de onze).
We raden het je af! Of het nu om te drinken of om te koken is, het is beter om koud water te gebruiken. Warm water bevordert namelijk de ontbinding en heeft zo een hoger risico om stukjes giftig metaal te bevatten.
Er zijn een paar opties. Als je kookt, kun je je eieren in kokend water dompelen, ze ongeveer 30 seconden laten koken om de buitenkant van het eiwit te laten stollen, en dan de temperatuur verlagen en ze afmaken op ongeveer 180 tot 190°F, of 82 tot 88°C (een heel laag sudderen).
Kies voor verse eieren en voeg wat azijn aan het water toe. Het zure element zorgt ervoor dat het eiwit bij elkaar blijft en voorkomt dat de eierdooiers stuk gaan. Voeg geen zout toe aan het kookwater.
Om te weten te komen of het ei dat in de koelkast ligt gekookt is of niet moet je het gewoon even laten draaien op het aanrecht. Als het ei gelijkmatig ronddraait is het hardgekookt, zo niet is het een rauw ei.
Allemaal onzin, volgens het Voedingscentrum en de website Nieuwscheckers van Universiteit Leiden. Of u nou van hard- of zachtgekookte eieren houdt, beide zijn even gezond, dus daar hoeft u het niet van af te laten hangen. Wel is bij te zacht gekookte eieren altijd risico op een salmonellavergiftiging.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
Om je ei daarna goed te kunnen pellen, moet je het ei laten schrikken. Dit doe je door het hete water meteen af te gieten en de eieren, nog in de pan, onder het koude water te houden. Dit stopt de garing. Koel je eieren goed af door de kraan direct op de eieren te houden, tot de pan vol is.
Ook op basis van de resultaten van recente onderzoeken geven verschillende gezondheidsorganisaties, onder meer Britse en Amerikaanse, aan dat er in het kader van een gezonde voeding voor gezonde personen in het algemeen geen bezwaar is tegen gemiddeld 1 ei per dag.
Waarom kan ik geen heet water uit de kraan gebruiken om te drinken, koken of babyvoeding te maken? Antwoord: Warm water lost lood sneller op dan koud water en bevat daarom waarschijnlijk meer lood . Gebruik nooit water uit de warmwaterkraan om te drinken, koken of babyvoeding te maken.
Zodra het water afkoelt zouden de vluchtige gassen zich evenals de mineralen weer in het water vestigen. Als het water opnieuw gekookt wordt, zouden gevaarlijke componenten zich verzamelen in plaats van te ontsnappen uit het water. Hierdoor zou het water dan schadelijke stoffen bevatten.
Er is echter een goede reden om koud water te gebruiken in plaats van warm water om te koken: warm water bevat meer opgeloste mineralen uit uw leidingen, wat uw eten een onaangename smaak kan geven, vooral als u de hoeveelheid water sterk vermindert . Water dat is ingevroren of eerder is gekookt, kookt sneller.
Eieren kun je zowel in koud als in kokend water koken. Bij koud water zijn de kooktijden nadat het water kookt drie en halve minuut voor een zacht ei, vier en halve minuut voor een ei waarbij het wit gestold is en het geel nog zacht is en zeven en halve minuut voor een hard gekookt ei.
Meng zout, azijn en water in een grote pan en breng aan de kook op hoog vuur. Voeg de eieren één voor één toe, maar zorg ervoor dat ze niet barsten. Zet het vuur laag en laat het 14 minuten koken. Haal de eieren uit het hete water zodra ze gaar zijn en doe ze in een bak met ijswater of koud, stromend water.
Doe de eieren in een pan met water. Kook op middelhoog vuur, onder voortdurend roeren . Door het constante roeren blijft de dooier in het midden.
Bonustip. Bij het koken van een ei in kokend water bestaat er een kans dat het ei barst. Deze kans is bij kokend water groter dan wanneer je het ei opzet met koud water. Om te voorkomen dat het eitje barst doe je een snufje zout in het water.
Voor één tot vier eieren, breng het water aan de kook, doe het deksel op de pan en zet het vuur op de laagste stand gedurende 12-14 minuten. Voor vijf tot acht eieren, kook gedurende 15 tot 18 minuten. Voor negen tot een dozijn eieren, kook gedurende 20 minuten . Doe de eieren na het koken in een kom met ijswater.
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.