Het is belangrijk dat je je groente en fruit even goed schoonmaakt voor je ze opeet. Je kan ze onder de kraan schoonspoelen met water. Het gebruik van zeep, azijn, citroensap of andere schoonmaakmiddeltjes is volgens Het Voedingscentrum overbodig.
Goed wassen onder stromend water is voldoende. Je spoelt dan het vuil en stof eraf.
Groente wassen met natuurazijn
Natuurazijn zorgt ervoor dat bacteriën en eventuele schimmels die op groente kunnen zitten, verdwijnen.
Baking soda
In een grote kom laat je de groenten en fruit enkele minuten weken. Spoel ze vervolgens af onder stromend water en dep ze droog. Baking soda kan oppervlaktechemicaliën effectief verwijderen en helpt bij het verzekeren van schone en veilige producten.
Een aardbei is zoals een spons en slorpt meteen al het water op, waardoor de smaak verdwijnt. Wil je je biologische aardbeien toch eerst wassen? Doe dit dan in een bak koud water, niet onder stromend water, want dit zou de zachte vruchten kunnen beschadigen. Snijd het kroontje ook altijd pas na het wassen.
Pesticiden verwijderen met zout
Het laatste middel dat je kunt gebruiken is zout. Los 1 deel zout op in 9 delen water (10% zout oplossing) en was je groenten of fruit hierin. Ook dit werkt net zo effectief als baking soda en azijn. Wel je voedsel goed afspoelen!
De beste manier om aardbeien te wassen is door ze af te spoelen met water en ze vervolgens ongeveer 20 minuten in azijn te laten weken, of ze ongeveer 15 minuten in een mengsel van water en zuiveringszout te laten weken. Hoe kom je van insecten op aardbeien af? Was je aardbeien in zout water om insecten en vuil te verwijderen .
ZUIVERINGSSODA VERSUS AZIJN
Spoel het fruit vervolgens goed af. Het voordeel van zuiveringszout (naast dat er geen enkele azijngeur of -smaak achterblijft) is dat het pesticiden verwijdert. Uit een onderzoek naar appels uit 2017 bleek dat een week van 12 tot 15 minuten met zuiveringszout meer pesticiden verwijderde dan een week van twee minuten met een bleekmiddeloplossing.
Volgens een wetenschappelijke studie is de meest effectieve manier om de groenten en fruit te wassen om pesticiden te verwijderen is om ze 12-15 minuten te weken in een mix van water met baking soda (zuiveringszout).
Om ze vers te eten, was je de bessen onder koud stromend water en verwijder je de kroontjes net voor je ze serveert. Je kunt ze zo eten of toevoegen aan je ontbijtgranen, yoghurt of salade voor een heerlijke smaakboost. Voor bak- en dessertliefhebbers zijn blauwe bessen een geweldig ingrediënt om mee te werken.
Wassen helpt prima tegen zand, en een beetje tegen bacteriën
Toch adviseren experts wel om groenten en fruit te wassen. Daarmee spoel je er zand en andere viezigheid van af. Dat kan bijvoorbeeld wat bacteriën schelen, al veroorzaken niet-dierlijke producten weinig voedselvergiftigingen.
Het is niet nodig om aardbeien te wassen, omdat ze al vrijwel schoon uit de winkel komen. Wil je ze toch graag wassen? Laat dan de kroontjes aan de steeltjes zitten en spoel ze voorzichtig af.
Meng in een grote kom 3 kopjes water en 1 kopje witte azijn. Dompel je bessen onder in het water en schud ze voorzichtig. Laat de bessen vervolgens 5-10 minuten weken. Giet de bessen af in een vergiet in de gootsteen en spoel ze af met een lichte straal stromend water.
Vuil, stof en bacteriën
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Fruit zoals bananen, sinaasappels en mandarijnen hoeven niet gewassen te worden. Controleer echter altijd de verpakking van voorverpakte groenten; als er staat dat ze al gewassen zijn, zoals bij voorgesneden sla, dan is extra wassen niet nodig.
Samen met azijn is baking soda een krachtig ontstoppend middel. Doe rustig een kop baking soda en giet daarna rustig een kop azijn in de gootsteen. Het mengsel zal een beetje gaan schuimen. Maak het weer schoon met wat heet water en de gootsteen is weer helemaal ontstopt.
Eén van de beste manieren om groenten en fruit schoon te maken en bacteriën en pesticiden te verwijderen, is door ze te weken in zout water. We raden Himalayazout of zeezout aan. Laat het fruit of de groenten minimaal twintig minuten weken voordat je ze afspoelt met stromend water.
Een andere snelle en gemakkelijke manier om aardbeien te ontdoen van pesticiden en bacteriën is het wassen met zout. Deze methode zal ook eventuele fruitvlieglarven of kleine witte wormen eruit halen die zich mogelijk in de bessen verstoppen.
Het weken van aardbeien in een zoutwateroplossing zal er inderdaad voor zorgen dat verborgen ongedierte naar boven komt. Volgens Cornell University zal het plaatsen van bessen in een oplossing van 1 eetlepel zout in 1 kopje water gedurende 15 minuten de larven extraheren die zich in het fruit hebben genesteld.
Hoewel je resten van bestrijdingsmiddelen kunt verwijderen met een weekoplossing zoals azijn en water of zout en water, is dit niet aan te raden . Er is een klein risico dat de chemische reactie tussen de pesticiden en de oplossing potentieel schadelijke stoffen kan produceren.
Azijn toevoegen in je wasmachine werkt als een effectief schoonmaakmiddel. Zo reinigt het, verwijdert het kalk en bestrijdt het bacteriën en schimmels. Omdat azijn het water zachter maakt, komt de reinigende werking van je wasmiddel extra goed tot zijn recht.
Verwijdert het wassen residuen van bestrijdingsmiddelen? Ja, sommige – maar niet allemaal . Merk op dat wanneer het Amerikaanse ministerie van Landbouw een voedingsmiddel test op pesticiden, het het voedsel eerst wast en, in sommige gevallen, pelt zoals een consument dat zou doen. Was producten dus goed voordat u ze rauw eet of kookt.
De beste manier om aardbeien schoon te maken is onder de gootsteenkraan, in een vergiet of in je handen, terwijl je er zachtjes koud kraanwater overheen laat lopen gedurende 10 tot 20 seconden . Volgens het Centrum voor Wetenschap en Milieu (CSE) verwijdert koud water tussen de 75 en 80 procent van de residuen van bestrijdingsmiddelen uit producten.
Druiven: afspoelen met water, vervolgens 2 theelepels zout + 2 theelepels zuiveringszout toevoegen, goed mengen, nogmaals afspoelen en drogen . Doe dit vlak voor het eten. Bessen: dompel ze onder in koud water en voeg 1/4 kopje azijn toe (elke soort werkt), frambozen laten ze 4 minuten weken, aardbeien en bosbessen laten ze 8 minuten weken.
De aardbeien drie minuten weken in een mengsel met één deel azijn op zes delen water zou bacteriën en schimmelsporen doden. Volgens Van der Vossen krijg je ook met spoelen onder de kraan de aardbeien schoon.