De Smaaktest: "Nutella blijft de favoriete hazelnootpasta van het panel, maar is wel de meest gesuikerde" Hoe goed de concurrentie ook op het origineel probeert te lijken, de positie van Nutella als 'lekkerste hazelnootpasta' komt niet in gevaar. Maar sommige merken scoren wel beter op andere vlakken.
Nutella bevat naast suiker ook veel vet, die samen veel calorieën leveren. Als je dit veel en vaak eet, kan het op den duur gezondheidsproblemen veroorzaken. Het moet gezegd dat Nutella wel meer natuurlijke ingrediënten bevat dan sommige soortgelijke producten.
Ten eerste heeft Nutella de perfecte textuur voor een spread als deze. " Het is ongelooflijk zacht en soepel ", zegt Sarah Farmer, hoofd van de Taste of Home Test Kitchen. Nutella is glanzend en rijk van kleur, en het heeft een romige mondgevoel - het voldoet aan alles op onze lijst als het gaat om textuur en uiterlijk.
De choco-hazelnootpasta van Nocciolata wint de smaaktest! De cijfers zijn opgeteld en de winnaar is... de choco-hazelnootpasta van Nocciolata! Met een gemiddeld cijfer van 8,6 verslaan ze hiermee La Vida Vegan die met een 7,5 werd beoordeeld.
Het onmiskenbare recept van Nutella® is wereldwijd hetzelfde. Het wordt gemaakt door 7 zorgvuldig geselecteerde kwaliteitsingrediënten te combineren, waardoor het zijn unieke romigheid en intense smaak krijgt.
De meeste kinderen (en volwassenen) zijn dol op Nutella, en dat is niet voor niets: chocolade en hazelnoot vormen een geweldige smaakcombinatie. Maar er is nog een reden waarom Nutella zo lekker smaakt en zo populair is: het zit vol met toegevoegde suikers .
Nutella is wereldwijd populair geworden vanwege de romige textuur en zoete smaak . Met mate nuttigen kan zonder ernstige gezondheidsschade.
Bekend is bemind
De smaak van de doorsnee Vlaamse proever lijkt in ruim 8 jaar nog niet veel veranderd. In 2011 verkoos het toenmalige panel Nutella al tot lekkerste hazelnootpasta. Deze keer prijkt het merk opnieuw bovenaan.
Goed nieuws voor fans van gezond eten én van een dikke laag choco op de boterham. Alex Helsen (46) heeft Choco Yoco ontwikkeld, een smeerpasta op basis van yoghurt. “Die bevat fors minder vetten en suikers en kreeg wereldwijd als enige de Nutri-score A.”
Met bovenstaande uitleg wordt duidelijk dat Nutella een soort hazelnootpasta is. Een zoete variant, die door de cacao doet denken aan chocoladepasta.
Naast suiker en vetten is Nutella rijk aan chocolade. Chocolade bevat verslavende stoffen; een van deze stoffen is tryptofaan. Tryptofaan is een aminozuur dat een voorloper is van serotonine, een neurotransmitter die betrokken is bij het reguleren van stemmingen. Hoge serotonineniveaus produceren gevoelens van opgetogenheid.
Onder meer door corona zijn heel wat voedsel- en grondstofprijzen gestegen, en producenten trachten die kosten uiteraard door te rekenen. In het geval van Nutella zijn onder meer hazelnoten, een essentieel ingrediënt van de chocopasta, duurder geworden.
Beperkte concurrentie : Nutella heeft weinig directe concurrenten die passen bij de specifieke smaak, textuur en merkimago. Dit gebrek aan concurrentie stelt het merk in staat om zijn prijzen vast te stellen zonder significante neerwaartse druk.
In chocopasta zit veel suiker en verzadigd vet. Daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. 100% pindakaas, dus pindakaas waar geen zout of suiker aan is toegevoegd, staat wel in de Schijf van Vijf. Ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je hart en bloedvaten.
Elevate Ontbijt
Roer Nutella door warme havermout en voeg een snufje noten of geraspte kokosnoot toe voor extra smaak en textuur . Smeer Nutella op pannenkoeken of crêpes in plaats van ahornsiroop en boter. Bananen zijn een geweldige toevoeging.
Confituur haalt het doorgaans wel van ander zoet broodbeleg, aangezien het minder calorieën en helemaal geen vet bevat. Ter vergelijking: 15 gram confituur bevat gemiddeld 35 kcal. 15 gram chocopasta 85 kcal.
In het debat tussen Nutella en Pyure Hazelnut Spread komt Pyure naar voren als de superieure keuze voor degenen die op zoek zijn naar een suikerarme, keto- en veganistische* optie. Nutella heeft misschien zijn aantrekkingskracht, maar als je factoren als suikergehalte en ingrediënten in overweging neemt, springt Pyure eruit als de duidelijke winnaar.
Nutella bevat veel calorieën, suiker en vet, wat allemaal gezondheidsproblemen kan veroorzaken op den duur als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd . Het bevat meer natuurlijke ingrediënten dan sommige vergelijkbare producten, wat aantrekkelijk kan zijn voor consumenten.
Hazelnootpasta – Van Walgreens, prijs varieert per winkel. Dit is de chocolade-hazelnootpasta van Walgreens. Het is hun generieke merk Nutella met vergelijkbare ingrediënten (hoewel het zegt dat het plantaardige olie gebruikt in plaats van palmolie).
Ja, Nutella® is volledig veilig om te eten. De gezondheid en het welzijn van consumenten is een absolute prioriteit voor Ferrero.
In chocoladepasta zitten veel meer harde vetten dan in pindakaas . Ook de olie in chocoladepasta kan vaak minder goed tegen kou dan de olie in pindakaas. Daarom wordt chocopasta vaak wel hard in de koelkast en pindakaas niet!
Nutella wordt vaak op de markt gebracht als een gezond ontbijt of tussendoortje, maar het bestaat eigenlijk voor 55% uit suiker. Dit brengt het qua voedingswaarde erg dicht bij alle chocolade snoepjes op de markt .
“Nutella”, geregistreerd in oktober 1963, kwam van het samenvoegen van het Engelse woord “nut”, van het typisch Italiaanse ingrediënt hazelnoot in de gianduja , met het Italiaanse positief klinkende achtervoegsel “ella”. De winnende combinatie kwam met de kleuren: de zwarte “N” en de andere letters in rood.
Tegenwoordig wordt het product wereldwijd verkocht; het is met name in Europa, Australië en de Verenigde Staten populair.
Becel en Boerinneke lijken qua samenstelling in grote lijnen op Nutella. Maar het kan ook met een pak minder zoetigheid. Galler doet er maar 5,2 gram suiker in - minder dan een klontje per boterham.